Wielkanoc już niebawem! Nawet jeśli w tym roku będzie nieco inna niż zwykle, spędzona w mniejszym gronie, to warto zadbać, by na stole pojawiły się tradycyjne dania. Czego nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych? Mamy dla was listę, dzięki której nie zapomnicie o żadnym daniu.
Najważniejszym elementem śniadania jest święconka, czyli produkty z koszyczka wielkanocnego. Osoby wierzące zanoszą go w Wielką Sobotę do kościoła, aby poświęcić żywność (według obostrzeń obowiązujących od 27 marca do 9 kwietnia w kościołach będzie mogła przebywać maksymalnie 1 osoba na 20 metrów kwadratowych przy zachowaniu odległości minimum półtora metra). Podczas niedzielnego śniadania dzielimy się z najbliższymi poświęconym jajkiem, kiełbasą, chlebem i babką, a także solą, pieprzem, chrzanem i ćwikłą. Produkty mają swój wymiar symboliczny, który nie jest tylko religijny, więc jeśli obchodzimy święta ze względu na tradycję, również przygotujmy koszyczek. Jest piękną ozdobą świątecznego stołu oraz pretekstem do złożenia życzeń bliskim.
Podobnie jak podczas Wigilii, na śniadanie wielkanocne podajemy tradycyjne potrawy. Po święconce serwujemy zwykle żurek lub barszcz biały (jeśli nie znacie różnicy między nimi, pisaliśmy o tym niedawno), zwykle z jajkiem i białą kiełbasą, a do tego chleb. W niektórych regionach podaje się zupę chrzanową.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Podajemy je w różnych formach: jajka z majonezem, jajka faszerowane (np. tuńczykiem, pieczarkami, pastą z awokado, można przygotować także jajka faszerowane w skorupkach, smażone na patelni i podawane na ciepło), w formie pasty jajecznej. Często pojawiają się także jako element chrupiącej sałatki z nowalijek lub innej, np. sałatki jarzynowej czy warstwowej.
Na Wielkanoc podaje się również najlepsze mięsa i wędliny. Domowa pieczeń (np. schab), pasztet, kiełbasa wędzona i biała (zwłaszcza jeśli nie podajemy jej do zupy) oraz wybór wędlin. Do nich serwowany jest chrzan lub ćwikła z chrzanem. A może w tym roku spróbujecie wyśmienitego sosu frankfurckiego? Na stołach ląduje często także galareta drobiowa lub wieprzowa, czyli tzw. zimne nóżki.
Wśród wielkanocnych słodkości trzeba wymienić przede wszystkim babkę wielkanocną. To prawdziwa królowa ciast. Można ją upiec na wiele sposobów - u niektórych jest to baba drożdżowa, u innych piaskowa. Poza babką wiele osób przygotowuje także paschę z twarogu. Nie może oczywiście zabraknąć także mazurka na kruchym cieście, ozdabianego najczęściej bakaliami. Wśród świątecznych ciast wymienia się także sernik, struclę z makiem czy miodownik.
Na Wielkanoc przygotowuje się również uroczysty obiad, niekiedy zarówno na Niedzielę Wielkanocną, jak i Poniedziałek. Zwykle są to wytworne pieczone mięsa, np. udziec z indyka, kaczka czy szynka z pysznymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest także podanie pieczonej białej kiełbasy czy królika.