Gofry na słodko są wszystkim dobrze znane. Dziś mamy inną propozycję: ziemniaczane gofry na słono. Są one bardzo popularne na Wyspach Brytyjskich, gdzie można kupić je w formie mrożonej lub w knajpie. To ciekawa odmiana od tradycyjnej wersji i pyszny pomysł na kolację. Jak zrobić takie gofry?
Składniki:
Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj masło oraz ziemniaczane puree. Surowy ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Wbij jajka, cebulę pokrój w kostkę i wsyp do reszty składników. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką lub dłonią, aby powstała gęsta masa, a składniki dobrze się połączyły. Rozgrzej gofrownicę, formy wysmaruj olejem (najlepiej zrobić to przy użyciu pędzelka) i nałóż porcje ciasta. Zamknij i piecz przez kilka minut, aż gofry się zezłocą.
Jak podawać gofry ziemniaczane? Wszystko zależy od twojej wyobraźni. Najprościej podać je z kleksem z kwaśnej śmietany lub z kwaśnym mlekiem do popicia. Będą doskonałe z twarożkiem i łososiem wędzonym lub z serem pleśniowym ale możesz też przygotować np. salsę z pomidorów i papryki czy guacamole. Dobrym pomysłem jest też dodanie do ciasta pokrojonego w kostkę boczku.