"Gofery z dżemorem" to klasyki, a próbowaliście wersji na słono? I to jeszcze z ziemniakami? [PRZEPIS]

Gofry ziemniaczane to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Można je podawać z różnymi dodatkami. Jak upiec gofry na słono? Zapraszamy po przepis.

Gofry na słodko są wszystkim  dobrze znane. Dziś mamy inną propozycję: ziemniaczane gofry na słono. Są one bardzo popularne na Wyspach Brytyjskich, gdzie można kupić je w formie mrożonej lub w knajpie. To ciekawa odmiana od tradycyjnej wersji i pyszny pomysł na kolację. Jak zrobić takie gofry?

Gofry ziemniaczane na słono - przepis

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki rozgniecionych ugotowanych ziemniaków,
  • 1 surowy ziemniak,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • olej do posmarowania gofrownicy,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Prawdopodobnie najlepsza kanapka na świecie

Gofry ziemniaczane na słono - sposób przygotowania

Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj masło oraz ziemniaczane puree. Surowy ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Wbij jajka, cebulę pokrój w kostkę i wsyp do reszty składników. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką lub dłonią, aby powstała gęsta masa, a składniki dobrze się połączyły. Rozgrzej gofrownicę, formy wysmaruj olejem (najlepiej zrobić to przy użyciu pędzelka) i nałóż porcje ciasta. Zamknij i piecz przez kilka minut, aż gofry się zezłocą.

Jak podawać gofry ziemniaczane? Wszystko zależy od twojej wyobraźni. Najprościej podać je z kleksem z kwaśnej śmietany lub z kwaśnym mlekiem do popicia. Będą doskonałe z twarożkiem i łososiem wędzonym lub z serem pleśniowym ale możesz też przygotować np. salsę z pomidorów i papryki czy guacamole. Dobrym pomysłem jest też dodanie do ciasta pokrojonego w kostkę boczku. 

Więcej o: