Chleb do żurku: jak go przygotować, by był ozdobą wielkanocnego stołu?

Chleb do żurku to często stosowany w restauracjach sposób na podanie tej staropolskiej zupy. Coraz częściej jednak korzystamy z niego w domowym zaciszu. Szczególnie chętnie sięgamy po chleb do żurku podając śniadanie wielkanocne. Sprawdźmy, jak przygotować pieczywo, by spełniło funkcję naczynia.

Jaki chleb do żurku jest najlepszy?

Jaki chleb do żurku trzeba mieć, by podać tę zupę efektownie i z fasonem? Z całą pewnością nie każdy chleb nadaje się do pełnienia funkcji talerza do żurku. Podczas wizyty w piekarni czy markecie przyjrzyjmy się dokładnie pieczywu znajdującemu się w ofercie danego sklepu. Starajmy się wybrać okrągły, dobrze wypieczony bochenek – istotne jest, by posiadał twardy spód. Istnieje szansa, że takie pieczywo, odpowiednio przez nas przygotowane, sprawdzi się w roli efektownego talerza do żurku. Najlepszy w tej roli jednakże okaże się chleb przygotowany własnoręcznie. Przepisy na chleb do żurku nie są zbyt skomplikowane, a wykonanie takiego pieczywa nie powinno nastręczać większych trudności nawet osobom niezbyt doświadczonym w kuchni.

Śniadanie wielkanocne - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?Śniadanie wielkanocne - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Jak podawać chleb do żurku?

A zatem jak podawać chleb do żurku? Pieczywo przed wypełnieniem go zupą należy odpowiednio przygotować. Ostrym nożem odcina się górną część chleba i odkłada na bok – będzie ona pełniła rolę pokrywki. Z pozostałej części chleba trzeba dokładnie wydrążyć środek. Jednak samo wydrążenie to za mało, wnętrze chleba należy bowiem wysmarować delikatnie roztrzepanym białkiem jajka, szczególnie dokładnie smarując dno naszego chrupiącego naczynia. Zamiast roztrzepanego białka można też użyć masła. Tak przygotowany chleb wkłada się do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Zabieg ten sprawi, że chleb nie tylko nie nasiąknie zupą, ani nie będzie przeciekał, ale także będzie zarumieniony i niezwykle chrupiący. Następnie chleb należy umieścić na talerzu, wypełnić gorącym żurkiem i przykryć uprzednio odciętą pokrywką.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jak podać żurek na wielkanocny stół?

Jak podać żurek, by stał się najważniejszą potrawą na wielkanocnym stole? Ponieważ potrawa ta rozpoczyna śniadanie wielkanocne (tradycja podawania gorącego żurku wiąże się z koniecznością rozgrzania osób, które powróciły właśnie zziębnięte z rezurekcji), powinna zostać podana bezpośrednio po obrzędzie dzielenia się jajkiem. Żurek będzie się doskonale prezentował w wazie ceramicznej lub porcelanowej, zaś temperaturę najlepiej utrzyma w wazie ze stali nierdzewnej – a jeszcze lepiej w wazie z podgrzewaczem. Wszelkie dodatki do żuru, takie jak pieczywo, kiełbasa czy jajka, powinny być podane również w oddzielnych naczyniach.

Żurek można podawać także od razu w głębokich talerzach czy też miseczkach (zwłaszcza kamionkowych). Jednak najbardziej efektownym, a zarazem eleganckim sposobem serwowania żurku jest podanie go w chlebie. Niewielki, okrągły, uprzednio wydrążony (i podpieczony) bochenek ustawia się na płaskim talerzu i napełnia gorącym żurkiem. Odcięta przed wydrążeniem górna część chleba pełni charakter pokrywki i chroni zupę przed zbyt szybkim ostygnięciem.

Zobacz też: Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdź nasze propozycje podania

Jak przygotować chleb do żurku?

Jak przygotować chleb do żurku? Najlepiej własnoręcznie! Przepis na chleb do żurku wcale nie jest trudny, postępując zgodnie z instrukcją jesteśmy zwyczajnie skazani na sukces. Warto na upieczenie chleba do żurku zarezerwować sobie nieco więcej czasu, gdyż korzystamy z drożdży, a zatem ciasto musi dobrze wyrosnąć. Wszystkie produkty do przygotowania chleba są łatwo dostępne, a lista składników jest krótka, dlatego przepis ten powinien skraść serce każdego, kto chce podać żurek w chlebie.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (typ 480 lub 550),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 białko,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać. Drożdże rozpuścić w pół szklanki wody. Dodać z resztą wody do mąki. Wyrobić ciasto (elastyczne i miękkie). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Oderwać dwa niewielkie kawałeczki – powstaną z nich trzymadełka do chleba. Resztę ciasta podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć brzegi do środka. Ponownie spłaszczyć i zawinąć brzegi do środka. Ciasto przełożyć do góry nogami. Oba chleby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdego z nich posmarować wodą i przykleić trzymadełko. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec ok. 30 minut. Upieczone chlebki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Gdy będą zupełnie zimne – odciąć wierzch, tak by powstała czapeczka. Po wydrążeniu środka, wysmarować chlebki roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 12-15 minut. Chlebki będą odporne na przeciekanie.

Wielkanocny stółDania na Wielkanoc: co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Czy zapiekać chleb do żurku?

Na pytanie: czy zapiekać chleb do żurku, odpowiadamy: tak! Każdy chleb do żurku, niezależnie od tego, czy przygotowujemy go samodzielnie, czy posiłkujemy się chlebem kupnym, po wydrążeniu należy wysmarować wewnątrz roztrzepanym białkiem jajka bądź masłem i zapiec w temperaturze około 180 stopni przez 12 do 15 minut. Wówczas chleb będzie odporny na przeciekanie i wlany do niego żurek nie wyrządzi w nim szkody.

Zobacz też: Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić i podać pasztet domowy?