Robert Makłowicz podzielił się przepisami na mazurek i paschę. Fani: Nikt nie pytał, każdy potrzebował

Ciasta na Wielkanoc wiele osób przyprawiają o ból głowy. Niby wybór tradycyjnie ogranicza się do bab, mazurków i serników, ale... który przepis wybrać? Z odpowiedzią przychodzi Robert Makłowicz.

Jakie ciasto na Wielkanoc?

Na tegoroczne święta zrobić mazurek orzechowy, czy kajmakowy? A co z sernikiem? Królewski, a może z mlekiem skondensowanym? Wszystkie te propozycje są świetne, jeśli jednak szukacie czegoś innego, na ratunek niezdecydowanym przychodzi Robert Makłowicz. Na jego kanale pojawił się ostatnio filmik, w którym pokazuje, jak przygotować najbardziej wielkanocne ciasta, jakie się da.

Co postanowił zrobić krytyk kulinarny? Maślaną paschę wielkanocną, ale bez dodatku masła, a także kakaowy mazurek. Całość okraszona typowym dla niego humorem.

 

Mazurek kakaowy od cioci Studnickiej według Roberta Makłowicza

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli.

Masa:

  • 150 g cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 150 g masła,
  • 40 g kakao,
  • 2 żółtka,
  • laska wanilii,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy w zwartą kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je i wylepiamy nim sporej wielkości formę do tarty, pamiętając także o brzegach oraz o grubszym ranciku. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i zasypujemy fasolą (lub specjalnymi kulkami do obciążania tart) i pieczemy w 180 st. C, aż będzie rumiane, po kilkunastu minutach ściągając pergamin z obciążeniem, by spód także się podpiekł.

W międzyczasie przygotowujemy masę. W rondelku umieszczamy cukier, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii i mleko. Całość gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje, stale mieszając. Następnie wkładamy masło i łączymy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka i sól. Ucieramy. Gotową miksturę przelewamy na spód, wyrównujemy, dekorujemy i odstawiamy do zastygnięcia.

Zobacz wideo

Pascha Wielkanocna według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • torebka cukru pudru z wanilią,
  • szczypta zmielonego kardamonu,
  • garść rodzynek,
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • otarta skórka z cytryny,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie mieszamy twaróg z jajkami, cukrami, kardamonem, sparzonymi i przecedzonymi rodzynkami, skórką pomarańczową i z cytryny oraz solą. Durszlak wyściełamy gazą i ustawiamy na sporym naczyniu. Na materiał wylewamy masę sernikową. Przykrywamy ją wystającą gazą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wykładamy paschę na talerz i dekorujemy bakaliami.

Fani zachwyceni

Pod nagraniem Makłowicza - jak zazwyczaj - w komentarzach wylała się fala uwielbienia. Fani nie szczędzili słów zachwytu. Trudno jednak stwierdzić, czy nad przepisami, czy nad samym krytykiem, którego styl opowiadania, jest szeroko znany i lubiany.

Opowieści pana Makłowicza są niczym bajki.
Nikt nie pytał, każdy potrzebował. Nikt nie zasługiwał, każdy otrzymał. Dziękujemy Panie Robercie
Pan Makłowicz na prezydenta - taką Polskę może nam gotować

- pisali niektórzy komentujący. A nam nie pozostaje nic innego, jak spróbować przepisów krytyka na wielkanocną paschę i mazurek. Ale chyba nie będziemy czekać do świąt...

Więcej o:
Copyright © Agora SA