Test jajek faszerowanych - które najlepsze? Sprawdziliśmy przepisy gwiazd kulinariów

Taca z faszerowanymi jajkami to niekwestionowana gwiazda na wielkanocnym stole. Przepisów jest naprawdę masa. A jak przygotowują je gwiazdy kulinariów? Postanowiliśmy zebrać kilka receptur i przetestować je na własnych podniebieniach. W zestawieniu przepisy m.in. Magdy Gessler, Pascala Brodnickiego i Ani Starmach. Które najlepsze?
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Wielkanocne jajka faszerowane Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 300 g pieczarek
  • pietruszka
  • pieprz cayenne
  • pieprz
  • 500 ml beszamelu (na przykład z tego przepisu)
  • 50 g tartego sera

Sposób przygotowania:

Szalotki i czosnek drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty. Dodajemy posiekane pieczarki i doprawiamy solą. Mieszamy i smażymy, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Zdejmujemy z gazu. Do pieczarek dodajemy 2 czubate łyżki beszamelu i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Wsypujemy tarty ser i raz jeszcze łączymy składniki.

Jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka, a białka układamy w żaroodpornym naczyniu. Żółtka rozkruszamy widelcem, łączymy z masą pieczarkową i całość doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do jajek. Na wierzchu każdego układamy po łyżce beszamelu i trochę tartego sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z opcją grill na 4 minuty. Upieczone wykładamy na talerz za pomocą łyżki i dekorujemy natką.

Źródło przepisu>>

Jajka faszerowane z awokado Ani Starmach

Składniki:

  • 4 jajka
  • awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka majonezu
  • świeże zioła: kolendra, pietruszka lub rzeżucha
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka i ucieramy je na gładko z miąższem awokado, majonezem, cytryną, solą i pieprzem. Masą napełniamy jajka. Dekorujemy ziołami.

Źródło przepisu>>

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i parmezanem Jana Kuronia

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 łyżki soli
  • 5 suszonych pomidorów, posiekanych
  • 10 g startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej sól. Wkładamy jajka i gotujemy na średnim ogniu od momentu wrzenia jeszcze przez 6 minut. Następnie wylewamy wrzątek, a jajka zalewamy lodowatą wodą. Gdy ostygną, obieramy je i przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka i mieszamy z pozostałymi składnikami. Farszem napełniamy jajka i dekorujemy rzeżuchą i parmezanem.

Źródło przepisu>>

Jajka faszerowane z pieczarkami Magdy Gessler

Składniki:

  • 11 jajek
  • cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • pół pęczka koperku
  • czubata łyżka musztardy dijon lub sarepskiej
  • czubata łyżka śmietany 22 proc.
  • olej do smażenia
  • szklanka bułki tartej
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

10 jajek gotujemy na twardo. Koperek siekamy, a cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Ostudzone jajka w skorupkach ostrożnie przecinamy ostrym nożem. Całe jajka wyjmujemy ze skorupek, uważając, by nie uszkodzić osłonek. Następnie jajka siekamy drobno, mieszamy z pieczarkami, cebulą, koperkiem, musztardą, śmietaną i surowym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem ściśle, ale ostrożnie napełniamy skorupki, następnie obtaczamy je w bułce tartej od strony nadzienia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka, farszem do dołu, aż bułka będzie złocista. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

Źródło przepisu>>

Jajka w skorupkach podsmażane Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Na szerszym końcu można zrobić małe dziurki za pomocą pinezki, dzięki czemu nie będą pękać. Ugotowane studzimy, osuszamy i - nie obierając - przecinamy je na pół. Jajka wydrążamy ze skorupek i siekamy. Łączymy z 2 łyżkami miękkiego masła, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Masą napełniamy skorupki i posypujemy  wierzch bułką tartą. Pozostałe masło roztapiamy na patelni i obsmażamy na nim jajka farszem do dołu. Przykrywamy patelnię i smażymy przez kilka minut. Jajka podajemy na ciepło.

Źródło przepisu>>

Szukacie więcej inspiracji na faszerowane jajka? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy, m.in. na te nadziewane musem z łososia, kukurydzą czy pastą chrzanową:

Wielki test jajek faszerowanych - wyniki

W składzie naszego jury znalazła się Dagmara - autorka profilu Głodna Daga, Michał - nasz ulubiony szef kuchni oraz Tomek - redakcyjny kolega z portalu Sport.pl. Które przepisy zdobyły serca, a raczej podniebienia oceniających?

Na pierwszym miejscu uplasowały się jajka z przepisu Ewy Wachowicz. - Czuję masło. Konsystencja bułki tartej jest przyjemna i chrupiąca - podsumowała Dagmara. Tomek wrócił myślami do swojego dzieciństwa, a gdy dowiedział się, kto je zrobił, dodał: - Pani Ewuniu, rączki całuję.

Ta bułka tarta zrobiła robotę

- skwitował Michał.

Drugie miejsce z przypadło jajkom Magdy Gessler. Od jury najpierw usłyszeliśmy przedłużone "ooo" i "mmm". Jak określił Tomek: - Moim zdaniem dodanie musztardy do farszu to był kapitalny zastrzyk. Bomba smaku. - W środku zestawienia znalazł się przepis Pascala Brodnickiego, w którym nasi oceniający wyczuli francuski sznyt.

Konsystencja i wygląd sosu beszamelowego... Uwielbiam

- przyznała Dagmara. Na czwartym miejscu znalazły jajka Ani Starmach, a zestawienie zamknął przepis Jana Kuronia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.