Składniki:
Sposób przygotowania:
Szalotki i czosnek drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty. Dodajemy posiekane pieczarki i doprawiamy solą. Mieszamy i smażymy, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Zdejmujemy z gazu. Do pieczarek dodajemy 2 czubate łyżki beszamelu i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Wsypujemy tarty ser i raz jeszcze łączymy składniki.
Jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka, a białka układamy w żaroodpornym naczyniu. Żółtka rozkruszamy widelcem, łączymy z masą pieczarkową i całość doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do jajek. Na wierzchu każdego układamy po łyżce beszamelu i trochę tartego sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z opcją grill na 4 minuty. Upieczone wykładamy na talerz za pomocą łyżki i dekorujemy natką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka i ucieramy je na gładko z miąższem awokado, majonezem, cytryną, solą i pieprzem. Masą napełniamy jajka. Dekorujemy ziołami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej sól. Wkładamy jajka i gotujemy na średnim ogniu od momentu wrzenia jeszcze przez 6 minut. Następnie wylewamy wrzątek, a jajka zalewamy lodowatą wodą. Gdy ostygną, obieramy je i przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka i mieszamy z pozostałymi składnikami. Farszem napełniamy jajka i dekorujemy rzeżuchą i parmezanem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
10 jajek gotujemy na twardo. Koperek siekamy, a cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Ostudzone jajka w skorupkach ostrożnie przecinamy ostrym nożem. Całe jajka wyjmujemy ze skorupek, uważając, by nie uszkodzić osłonek. Następnie jajka siekamy drobno, mieszamy z pieczarkami, cebulą, koperkiem, musztardą, śmietaną i surowym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem ściśle, ale ostrożnie napełniamy skorupki, następnie obtaczamy je w bułce tartej od strony nadzienia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka, farszem do dołu, aż bułka będzie złocista. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Na szerszym końcu można zrobić małe dziurki za pomocą pinezki, dzięki czemu nie będą pękać. Ugotowane studzimy, osuszamy i - nie obierając - przecinamy je na pół. Jajka wydrążamy ze skorupek i siekamy. Łączymy z 2 łyżkami miękkiego masła, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Masą napełniamy skorupki i posypujemy wierzch bułką tartą. Pozostałe masło roztapiamy na patelni i obsmażamy na nim jajka farszem do dołu. Przykrywamy patelnię i smażymy przez kilka minut. Jajka podajemy na ciepło.
Szukacie więcej inspiracji na faszerowane jajka? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy, m.in. na te nadziewane musem z łososia, kukurydzą czy pastą chrzanową:
W składzie naszego jury znalazła się Dagmara - autorka profilu Głodna Daga, Michał - nasz ulubiony szef kuchni oraz Tomek - redakcyjny kolega z portalu Sport.pl. Które przepisy zdobyły serca, a raczej podniebienia oceniających?
Na pierwszym miejscu uplasowały się jajka z przepisu Ewy Wachowicz. - Czuję masło. Konsystencja bułki tartej jest przyjemna i chrupiąca - podsumowała Dagmara. Tomek wrócił myślami do swojego dzieciństwa, a gdy dowiedział się, kto je zrobił, dodał: - Pani Ewuniu, rączki całuję.
Ta bułka tarta zrobiła robotę
- skwitował Michał.
Drugie miejsce z przypadło jajkom Magdy Gessler. Od jury najpierw usłyszeliśmy przedłużone "ooo" i "mmm". Jak określił Tomek: - Moim zdaniem dodanie musztardy do farszu to był kapitalny zastrzyk. Bomba smaku. - W środku zestawienia znalazł się przepis Pascala Brodnickiego, w którym nasi oceniający wyczuli francuski sznyt.
Konsystencja i wygląd sosu beszamelowego... Uwielbiam
- przyznała Dagmara. Na czwartym miejscu znalazły jajka Ani Starmach, a zestawienie zamknął przepis Jana Kuronia.