Co jada i pija królowa Elżbieta? Od lat nie rozstaje się z ukochanym drinkiem
Darren McGrady, były osobisty szef kuchni królowej Elżbiety II, zdradził co nieco o nawykach żywieniowych władczyni. Kucharz, który pracował dla rodziny królewskiej łącznie przez 15 lat wspomina, że królowa zawsze jadała cztery niewielkie posiłki dziennie i nigdy nie zapominała o popołudniowej herbacie. Wieczorem zaś zawsze lubiła odpocząć, popijając ulubiony drink.
Jaki jest ulubiony alkohol królowej Elżbiety II?
Ulubionym trunkiem Jej Królewskiej Mości pozostaje niezmiennie od lat gin z dodatkiem francuskiego aperitifu Dubonnet. Był to również ulubiony drink Elżbiety, Królowej Matki. Podczas rozmowy z CNN w 2017 roku McGrady podkreślił, że Elżbieta II nie pija czterech drinków dziennie. Wyjaśnił, że wcześniej został źle zrozumiany i źle zacytowany, a nieporozumienie wynikło z faktu, że rozmowa odbywała się przez telefon (McGrady powiedział "gin and Dubonnet", a nie "gin in the morning").
Królowa byłaby nieźle pijana, gdyby piła tak dużo. To nie tak, że ona budzi się i wychyla duży gin z tonikiem!
Sporadycznie królowa lubi także wypić kieliszek słodkiego niemieckiego wina do obiadu.
Aby przygotować ulubiony drink królowej wystarczy wymieszać jedną porcję ginu z dwiema porcjami Dubonnet. W 2020 roku ogłoszono, że Pałac Buckingham wypuścił specjalną, oryginalną linię ginu. Wykorzystane składniki pochodziły z królewskiego ogrodu.
Co lubi jadać królowa?
W rozmowie z "Hello!" w 2016 roku McGrady zdradził, że Elżbieta II uwielbia czekoladę i ogółem ma słabość do słodyczy. Z menu zawsze wybiera dania z dodatkiem czekolady. Do jej ulubionych ciast należy ciasto warstwowe z białą i gorzką czekoladą oraz czekoladowymi wiórkami. Gdy McGrady pełnił funkcję szefa kuchni, Jej Królewska Mość często sięgała po kanapkę croque monsieur z szynką, jajkiem i serem gruyere. W pałacu bardzo lubiana była też piątkowa ryba z frytkami, a królowa zawsze wybierała rybę panierowaną w panko, a nie smażoną w cieście.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy