Babka wielkanocna to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Do wyboru jest naprawdę mnóstwo przepisów, to między innymi klasyczna babka drożdżowa, piaskowa, marmurkowa, na oleju, białkach, a nawet na majonezie. Wersji smakowych również nie da się zliczyć. Nasza ulubiona? Cytrynowa, migdałowa, czekoladowa... No dobra, kogo próbujemy oszukać - wszystkie są wspaniałe. Co zrobić, by zawsze wychodziły perfekcyjnie? Kilka porad przygotowaliśmy dla was w osobnym artykule:
Tymczasem babka, o której dziś piszemy, to coraz popularniejsza propozycja na wielkanocny stół. Dlaczego? Robi się ją prosto - w zasadzie trudno ją zepsuć. Wypiek wychodzi puszysty i wilgotny, co sprawia, że można przygotować go nawet kilka dni wcześniej i dalej będzie dobrze smakować. Należy tylko przechowywać ją pod przykryciem, na przykład pod szklanym kloszem. Ma mleczno-karmelowy smak i jest dosyć słodka, to zatem idealna propozycja dla łasuchów. A jak się za nią zabrać? Poniżej przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodajemy mleko skondensowane, jajka i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 minut lub do momentu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Upieczoną babkę lekko studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Jeśli przygotowujemy ją z wyprzedzeniem, lepiej wstrzymać się z dekoracją i zrobić to przed podaniem.
Babka wielkanocna sama w sobie jest wspaniałym ciastem, ale szczególnie na Wielkanoc warto zadbać o ładniejszą prezentację. Klasyczną ozdobą i dodatkiem smakowym jest oczywiście polewa. Babka na mleku skondensowanym jest już dosyć słodka, warto więc postawić na nieco mniej słodyczy w polewie i zrobić ją na przykład na bazie czekolady deserowej. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie lukru na bazie soku cytrynowego, malinowego lub porzeczkowego bez dodatku cukru (o tej porze roku wystarczy ugotować mrożone maliny, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i ostudzić). Wierzch możemy pozostawić bez dodatkowych ozdób lub posypać cukrowymi perełkami, tartą czekoladą, kandyzowanymi owocami albo udekorować pralinkami w kształcie jajek.
Babka z mlekiem skondensowanym, jak widzicie, jest naprawdę banalnie prosta w przygotowaniu. Czy w tym roku pojawi się też w waszych domach? Bo u nas na pewno.