Szarlotka - ciasto na każdą okazję. Znacie japońską albo kasztelańską? Mamy przepisy

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Jest idealna zarówno na deser, jak i do podania na rodzinnym spotkaniu. Jak zrobić szarlotkę kasztelańską lub japońską? Sprawdźcie, jakie oblicza może mieć szarlotka wiosenna.

Pyszna, domowa szarlotka to doskonałe ciasto na większe i mniejsze okazje. Jak podajecie ją najczęściej? W stylu amerykańskim z dużą ilością nadzienia i kratką na wierzchu? A może króluje u was taka z kruszonką? Szarlotka na wiosnę może mieć wiele oblicz. Sprawdźcie, jak zrobić ją w różnych wersjach.

Szarlotka z bezą i kruszonką - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Na bezę:

  • 4 białka,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Na kruszonkę:

  • 60 g mąki,
  • 20 g masła,
  • 20 g cukru,
  • cukier puder do posypania

Szarlotka z bezą i kruszonką - sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Łączymy je, rozcierając palcami lub siekając nożem. Następnie dodajemy żółtka i odrobinę wody. Wszystko zagniatamy i formujemy kulkę. Wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim dno tortownicy. Nakłuwamy je na całej szerokości. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 st. C i wyjmujemy. 

W podobny sposób przygotowujemy kruszonkę: mąkę i cukier mieszamy, a następnie dodajemy masło. Łączymy, aż powstaną okruchy kruszonki.

Przygotowujemy jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon, mieszamy. Jabłka można zetrzeć wcześniej i poczekać, aż puszczą sok, odlać go, a dopiero na koniec je doprawić.

Przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być lśniąca. 

Przygotowujemy szarlotkę: Na podpieczonym spodzie rozkładamy jabłka, a na nich warstwę białej. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 30 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. 

Szarlotka z budyniem - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
  • 100 g + 2 łyżki cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Szarlotka z budyniem - sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicy. Dodajemy do niej 50 g cukru i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Siekając nożem lub "szczypiąc" palcami łączymy składniki, aż powstanie kruszonka. Wtedy wbijamy jajka, dodajemy cukier z wanilią, wszystko zagniatamy i formujemy kulkę. Wstawiamy ją do lodówki na pół godziny

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Przekładamy je do garnka, dodajemy 50 g cukru i prażymy, aż owoce zaczną się rozpadać. Doprawiamy cynamonem.

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, doprawiamy dwiema łyżkami cukru.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe porcje. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na dwa placki wielkości tortownicy. Umieszczamy pierwszy z nich w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarowujemy jabłka, a na nich - budyń. Na wierzchu układamy drugi rozwałkowany kawałek ciasta. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

Szarlotka królewska - przepis

Składniki:

Na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 80 g cukru,
  • sok z 1 cytryny + 2 łyżki wody

Na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety),
  • 1,5 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 1/2 szklanki wody

Na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 0,5 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 1/3 szklanki wrzątku

Szarlotka królewska - sposób przygotowania

Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy do nich cukier oraz pojedynczo żółtka. Potem wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) okrągłej formy i pieczemy przez około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia, wyjmujemy go z formy i obracamy do góry dnem.

Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki. Przekładamy je do garnka, dolewamy wody i gotujemy, aż owoce się rozpadną. Wtedy wsypujemy do nich galaretkę i mieszamy. Gorący mus można zblendować, aby był gładszy. W razie potrzeby dodajemy (przed miksowaniem) odrobinę cukru do smaku. Mus wstawiamy do lodówki, aby zaczął tężeć.

Przygotowujemy masę śmietankową: połowę galaretki rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Przestudzoną galaretkę wlewamy powoli do śmietany i dokładnie mieszamy. 

Przygotowujemy szarlotkę: upieczony biszkopt umieszczamy w tortownicy. Polewamy go ponczem zrobionym z soku cytrynowego z dodatkiem wody. Następnie wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy powierzchnię. Na musie rozsmarowujemy masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało. Podajemy schłodzone. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka kasztelańska - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety),
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Szarlotka kasztelańska - sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy także obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko krótko mieszamy. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotowujemy jabłka: owoce obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Umieszczamy je w garnku i gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Wtedy wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masę jabłkową przekładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia i wystudzenia.

Przygotowujemy krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie porcjami dodajemy mascarpone. Wsypujemy także cukier puder i szybko, ale dokładnie mieszamy. 

Przygotowujemy szarlotkę: Na warstwie jabłek rozsmarowujemy krem śmietankowy. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby szarlotka dobrze stężała. 

Szarlotka japońska - przepis

Składniki:

  • 800 g masy makowej (1 puszka),
  • 4 spore jabłka,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • kostka masła (200 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g mielonych orzechów włoskich,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka

Szarlotka japońska - sposób przygotowania

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o największych oczkach. Miękkie masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru na jasny puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je pojedynczo do masła. Dodajemy także masę makową, starte jabłka, proszek do pieczenia i mielone orzechy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy przez około godzinę.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszki. Mieszamy z dwiema łyżkami mleka. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.