Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci

Botwina to uniwersalny składnik wielu potraw, jej delikatny smak sprawia, że jest to dobra baza na przekąskę lub obiad dla najmłodszych. Sprawdź przepis na puszyste placki, które Twoje dzieci dodadzą do ulubionych.

Przepisy z botwiną - lekkostrawna kulinarna przygoda 

Duży plus botwiny jest taki, że z pewnością nie będzie zalegać na żołądku. Przepisy z botwiny są delikatne i jednocześnie odkwaszają i odtruwają organizm. Szukasz pomysłu na szybką przekąskę lub obiad na bazie tej niezwykłej rośliny? Sprawdź nasz przepis na placki z botwiną i cukinią.  

BotwinaBotwina MabelAmber, pixabay

Przepisy na botwinę- warzywne placki plus sos ziołowy 

Wiosną i latem spędzamy dużo czasu na dworze, podczas wesołych zabaw i dłuższych wycieczek warto zabrać ze sobą coś do jedzenia. Tradycyjne kanapki można z powodzeniem zastąpić na przykład warzywnymi plackami, wystarczy pojemnik śniadaniowy i mini słoiczek na sos. W kategorii przepisy na botwinę placki to prawdziwa uczta dla podniebienia, która spotka się z aprobatą ze strony dzieci. Szczegóły poniżej: 

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Co z botwiny na obiad lub przekąskę? Składniki na placki

Co z botwiny? Placki! Oto lista potrzebnych składników 

  • botwina - 1 pęczek 
  • cukinia - 1 sztuka 
  • czosnek - 1 ząbek 
  • mąka pszenna - 4 łyżki stołowe 
  • jajko- 2 sztuki 
  • pieprz i sól 
  • olej 

Składniki na sos do placków:

  • naturalny jogurt - opakowanie 100 ml 
  • majonez- 1 łyżka 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz 
  • cukier - 2 łyżeczki 

Dania z botwiny - Placki krok po kroku 

Przepis na placki z botwiną nie jest trudny, ich wykonanie przypomina trochę proces tworzenia tradycyjnych racuchów. Szczegóły znajdują się poniżej:  

  1. Na początek należy umyć cukinię i zetrzeć ją na tarce z dużymi oczkami. Następnie powstałe nitki należy przełożyć na sito, posolić i odstawić na czas 5 minut. 
  2. W kolejnym kroku botwinę należy pokroić, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. 
  3. Następnie do małej miski wbijamy jaja, które następnie należy roztrzepać i dodać sól i pieprz. Do tak powstałej masy z jajek należy dodać czosnek oraz botwinkę i cukinię. W kolejnym kroku dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy do momentu powstania gęstej masy. 
  4. Na rozgrzany olej nakładamy masę o wielkości 1 łyżki stołowej, kulkę należy spłaszczyć i podsmażyć z każdej strony na złoto. Po smażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Po przygotowaniu placków czas przejść do sosu. Dania z botwiny są niezwykle delikatne i potrzebują ostrzejszego smaku. 

Zobacz też: Lekkie spring rollsy - chrupiące warzywa w papierze ryżowym

Potrawy z botwiny - sos do placków krok po kroku 

  • Do małej miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez oraz czosnek i przyprawy. 
  • W kolejnym kroku wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. 

Potrawy z botwiny w postaci placków i sosu mogą być trochę kwaśne. Z pomocą przychodzi cukier, który idealnie przełamie zbyt intensywny smak sosu. 

Botwina na obiad: placki - idealna opcja dla dzieci 

Rodzice często nie wiedzą jak do diety najmłodszych przemycić warzywa. Botwinkowe placki z cukinią to doskonały sposób na warzywny kamuflaż. Jedwabista konsystencja sprawia, że maluchy nawet nie zorientują się, że puszyste placki to sprytny patent na botwinę na obiad. Wspomniana wcześniej odrobina cukru powinna przekonać tych najbardziej podejrzliwych. 

Zobacz też: Lekka i aromatyczna zupa? Pyszna botwina - przepis idealny

Więcej o:
Copyright © Agora SA