Przekąski na maraton filmowy bywają problematyczne. Jeśli nie chcesz znów podjadać tego samego, co zawsze, trzeba trochę ruszyć głową. Z braku inspiracji zwykle kończy się na popcornie albo czipsach. A do wyboru jest masa różnych przekąsek i całkiem sporo z nich zrobisz z produktów, które już masz w domu. Oto nasze propozycje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsącz od zalewy. Płyn, czyli aquafabę możesz wykorzystać do przygotowania wegańskiej bezy:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na nią wysyp cieciorkę, skrop ją olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj. Możesz też zrobić to w misce, ale w ten sposób dołożysz sobie zmywania. Cieciorkę piecz przez 20-30 minut, aż się porządnie zrumieni. W międzyczasie otwórz piekarnik, by wypuścić parę wodną i przemieszaj ciecierzycę. Przestudź i gotowe.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej tyle oleju, aby jego cienka warstwa pokrywała dno. Na rozgrzany olej wsyp ziarno kukurydzy. Przykryj pokrywką i zmniejsz płomień do minimum. Praż do czasu aż ziarna przestaną pękać.
W rondelku roztop masło, cukier i miód cały czas mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać przestań mieszać, zmniejsz płomień do minimum i gotuj na wolnym ogniu aż karmel nabierze jasnobrązowego koloru. Dodaj sodę, porządnie wymieszaj i wylej masę na uprażony popcorn. Pokryty karmelem popcorn przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i pozostaw na około 20 minut do ostygnięcia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj mięso i smaż aż lekko się zrumieni. Dodaj sos sojowy, a następnie przecier pomidorowy i smaż jeszcze chwilę, aż oba składniki dokładnie pokryją mięso.
W misce wymieszaj drobno pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych), czerwoną cebulę, chili oraz kolendrę i dopraw solą. Oba sery zetrzyj na tarce i połącz w misce. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę nachosów, następnie nałóż mięso, salsę pomidorową, fasolkę i całość posyp serem. Układaj kolejne warstwy aż do wykorzystania składników. Ich ilość będzie zależała od wielkości naczynia do zapiekania. Zapiekaj 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, aż ser rozpuści się, a wierzch zrumieni. Podawaj z sosami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w rondlu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania aż masa nabierze ciemnobeżowego koloru i mocno zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, po czym przełóż masę do małego kwadratowego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę, aby masa stężała. Pokrój w kostkę.
Składniki:
Dip z awokado - składniki:
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj dip: awokado obierz ze skórki i umieść w wysokim pojemniku. Zalej awokado sokiem z limonki, dodaj jogurt, listki bazylii oraz pieprz cayenne i zmiksuj całość na jednolitą masę. Przełóż dip do miseczki i przykryj folią spożywczą, aby nie ciemniał.
Kostkę sera halloumi pokrój w słupki - tak, jak na frytki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z przyprawami i obtocz w powstałej panierce kawałki sera. Na patelni porządnie rozgrzej olej i usmaż frytki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj od razu z dipem z awokado.
Lubisz frytki? Tu znajdziesz przepis na idealnie usmażone frytki z ziemniaków. Wolisz w innej odsłonie? Poniżej mamy dla ciebie też inne przepisy - są genialne, serio.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj sok z limonki, olej i przyprawy. Wsyp nerkowce i wymieszaj, by dokładnie pokryły się pastą. Orzechy możesz smażyć na maśle na średnim ogniu, aż się zrumienią lub podprażyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż zaczną się rumienić. Ostudź i podawaj.
Takie przekąski z pewnością będą miłą odmianą do tych, które zwykle jada się podczas seansów filmowych. Miłego oglądania!