Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn

Popcorn, czipsy i cukierki - klasyczne przekąski na wieczorny maraton filmowy lub z ulubionym serialem. Czasem nawet przychodzi chęć na coś innego, ale... na co? W odpowiedzi na to pytanie i przygotowaliśmy kilka propozycji przekąsek, którymi można zastąpić klasyki - albo nieco je podrasować.

Przekąski na maraton filmowy bywają problematyczne. Jeśli nie chcesz znów podjadać tego samego, co zawsze, trzeba trochę ruszyć głową. Z braku inspiracji zwykle kończy się na popcornie albo czipsach. A do wyboru jest masa różnych przekąsek i całkiem sporo z nich zrobisz z produktów, które już masz w domu. Oto nasze propozycje.

Pieczona ciecierzyca

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • ulubione przyprawy (np. słodka papryka, chili, kurkuma, suszony czosnek, suszona cebula)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsącz od zalewy. Płyn, czyli aquafabę możesz wykorzystać do przygotowania wegańskiej bezy:

BezikiBezy cieszą nie tylko oczy, lecz także kubki smakowe. Jak je zrobić?

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na nią wysyp cieciorkę, skrop ją olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj. Możesz też zrobić to w misce, ale w ten sposób dołożysz sobie zmywania. Cieciorkę piecz przez 20-30 minut, aż się porządnie zrumieni. W międzyczasie otwórz piekarnik, by wypuścić parę wodną i przemieszaj ciecierzycę. Przestudź i gotowe.

Domowy popcorn karmelowy - lepszy niż w kinie

popcornpopcorn gazeta.tv

Składniki:

  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody
  • pół szklanki ziarna kukurydzy
  • olej

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej tyle oleju, aby jego cienka warstwa pokrywała dno. Na rozgrzany olej wsyp ziarno kukurydzy. Przykryj pokrywką i zmniejsz płomień do minimum. Praż do czasu aż ziarna przestaną pękać.

W rondelku roztop masło, cukier i miód cały czas mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać przestań mieszać, zmniejsz płomień do minimum i gotuj na wolnym ogniu aż karmel nabierze jasnobrązowego koloru. Dodaj sodę, porządnie wymieszaj i wylej masę na uprażony popcorn. Pokryty karmelem popcorn przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i pozostaw na około 20 minut do ostygnięcia.

Nachosowy cud kulinarny - na większy głód

Zobacz wideo

Składniki:

  • duże opakowanie nachosów (około 200 g)
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 pomidory
  • mała czerwona cebula
  • papryczka chili
  • pęczek kolendry
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g fasoli "czarne oczko" lub innej ulubionej

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj mięso i smaż aż lekko się zrumieni. Dodaj sos sojowy, a następnie przecier pomidorowy i smaż jeszcze chwilę, aż oba składniki dokładnie pokryją mięso.

W misce wymieszaj drobno pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych), czerwoną cebulę, chili oraz kolendrę i dopraw solą. Oba sery zetrzyj na tarce i połącz w misce. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę nachosów, następnie nałóż mięso, salsę pomidorową, fasolkę i całość posyp serem. Układaj kolejne warstwy aż do wykorzystania składników. Ich ilość będzie zależała od wielkości naczynia do zapiekania. Zapiekaj 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, aż ser rozpuści się, a wierzch zrumieni. Podawaj z sosami.

Domowe krówki

Składniki:

  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego

 Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w rondlu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania aż masa nabierze ciemnobeżowego koloru i mocno zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, po czym przełóż masę do małego kwadratowego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę, aby masa stężała. Pokrój w kostkę.

Frytki z halloumi

Frytki HalloumiFrytki Halloumi fot. Haps

Składniki:

  • opakowanie halloumi (250 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oleju

Dip z awokado - składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • garść listków bazylii
  • sok z połowy limonki

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj dip: awokado obierz ze skórki i umieść w wysokim pojemniku. Zalej awokado sokiem z limonki, dodaj jogurt, listki bazylii oraz pieprz cayenne i zmiksuj całość na jednolitą masę. Przełóż dip do miseczki i przykryj folią spożywczą, aby nie ciemniał.

Kostkę sera halloumi pokrój w słupki - tak, jak na frytki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z przyprawami i obtocz w powstałej panierce kawałki sera. Na patelni porządnie rozgrzej olej i usmaż frytki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj od razu z dipem z awokado.

Lubisz frytki? Tu znajdziesz przepis na idealnie usmażone frytki z ziemniaków. Wolisz w innej odsłonie? Poniżej mamy dla ciebie też inne przepisy - są genialne, serio.

Nerkowce w przyprawach

Składniki:

  • 2 garście orzechów nerkowca
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka oleju
  • łyżka papryki słodkiej
  • opcjonalnie szczypta chili
  • sól wedle uznania
  • opcjonalnie masło do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj sok z limonki, olej i przyprawy. Wsyp nerkowce i wymieszaj, by dokładnie pokryły się pastą. Orzechy możesz smażyć na maśle na średnim ogniu, aż się zrumienią lub podprażyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż zaczną się rumienić. Ostudź i podawaj.

Takie przekąski z pewnością będą miłą odmianą do tych, które zwykle jada się podczas seansów filmowych. Miłego oglądania!

Więcej o: