Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis

Szukacie przepisu na sernik idealny? Spróbujcie przygotować sernik z mlekiem w proszku. Jego smak i konsystencja na pewno was zachwycą - ciasto jest puszyste, delikatne i wprost przepyszne. Jak zrobić taki sernik?

Sernik to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na tyle sposobów, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. My dziś mamy dla was propozycję: przygotujcie sernik, który będzie puchaty jak serowa chmurka. Wszystko dzięki dodaniu... mleka w proszku. Sprawdźcie, jak upiec sernik z jego dodatkiem.

Sernik z mlekiem w proszku - przepis

Składniki:

Na spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych lub kakaowych,
  • 3 łyżki masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 dużych jajek,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru wanilinowego)

Na polewę - opcjonalnie:

  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

Herbatniki kruszymy drobno i przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do ciastek, mieszamy. Następnie masą wyklejamy spód formy, w której będziemy przygotowywać sernik i wstawiamy ją do lodówki.

Zobacz wideo Muffiny sernikowo-kakaowe

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy do nich cukier, cukier z wanilią oraz żółtka. W drugiej misce ser z wiaderka miksujemy ze zwykłym mlekiem i mlekiem w proszku oraz masłem i mąką. Masa powinna być bardzo dokładnie rozmieszana. Potem wlewamy ubite jajka z cukrem i łączymy, używając trzepaczki lub miksera na najwolniejszych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy ją na najniższą półkę piekarnika. Rozgrzewamy go do 190 st. C i wstawiamy sernik. Ciasto pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a potem zmniejszamy ją do 150 st. C i pieczemy jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik do wystudzenia.

Sernik jest doskonały zarówno z polewą, jak i bez niej. Jeśli decydujemy się na polewę, to robimy ją w następujący sposób: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z odrobiną mleka. Upieczone ciasto polewamy po wierzchu. Można je dodatkowo przyozdobić ulubionymi owocami

Więcej o:
Copyright © Agora SA