Sernik to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na tyle sposobów, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. My dziś mamy dla was propozycję: przygotujcie sernik, który będzie puchaty jak serowa chmurka. Wszystko dzięki dodaniu... mleka w proszku. Sprawdźcie, jak upiec sernik z jego dodatkiem.
Składniki:
Na spód:
Na masę serową:
Na polewę - opcjonalnie:
Herbatniki kruszymy drobno i przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do ciastek, mieszamy. Następnie masą wyklejamy spód formy, w której będziemy przygotowywać sernik i wstawiamy ją do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy do nich cukier, cukier z wanilią oraz żółtka. W drugiej misce ser z wiaderka miksujemy ze zwykłym mlekiem i mlekiem w proszku oraz masłem i mąką. Masa powinna być bardzo dokładnie rozmieszana. Potem wlewamy ubite jajka z cukrem i łączymy, używając trzepaczki lub miksera na najwolniejszych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy ją na najniższą półkę piekarnika. Rozgrzewamy go do 190 st. C i wstawiamy sernik. Ciasto pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a potem zmniejszamy ją do 150 st. C i pieczemy jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik do wystudzenia.
Sernik jest doskonały zarówno z polewą, jak i bez niej. Jeśli decydujemy się na polewę, to robimy ją w następujący sposób: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z odrobiną mleka. Upieczone ciasto polewamy po wierzchu. Można je dodatkowo przyozdobić ulubionymi owocami.