Kiszenie ogórków jest bardzo prostym procesem, jednak żeby prawidłowo go przeprowadzić i cieszyć się jesienią i zimą własnoręcznie ukiszonymi warzywami należy pamiętać o kilku zasadach. Kiszenie jest to proces fermentacji, który ma na celu zakonserwowanie żywności. W tym celu używa się do niego także dość dużej ilości soli, która ma właśnie takie właściwości.
Aby przygotować kiszone ogórki, przede wszystkim należy zadbać o zdobycie dobrej jakości warzyw - bez tego nie mamy szans na udaną kiszonkę. Najlepiej do kiszenia nadają się ogórki świeżo zebrane, gdyż już po kilku godzinach na ich czubkach zapoczątkowują się procesy gnilne, co nie sprzyja ich przetwarzaniu.
Aby przygotować ogórki małosolne, należy postępować dokładnie tak jak w przypadku ogórków kiszonych, jednak w odpowiednim momencie należy przerwać kiszenie. Jak to zrobić? Otóż aby uzyskać efekt ogórków małosolnych, należy przerwać fermentację, wkładając naczynia do lodówki. W tym celu sprawdzi się także zapasteryzowanie słoików z ogórkami. Jeśli zostawimy je bez interwencji, to po tygodniu uzyskamy ogórki kiszone.
Jaka woda będzie odpowiednia do przygotowania kiszonych ogórków? Do przygotowania zalewy do kiszenia ogórków potrzebujemy wody kranowej, która nadaje się do picia. Nie zaleca się stosowania wody przegotowanej, gdyż jest ona pozbawiona minerałów, które mają znaczny wpływ na proces fermentacji. Ważne, aby ogórki w słoikach lub beczce zalewać wodą w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową? Tak robi się np. w Krakowie
Jak przyspieszyć kiszenie ogórków? Można to zrobić, pozostawiając je na początku, po umieszczeniu w słoikach, w pomieszczeniu gdzie temperatura będzie zdecydowanie wyższa (22-23 stopnie). To sprawi, że zapoczątkowany zostanie proces fermentacji i dojdzie do szybkiego namnożenia się dobrych bakterii. Następnie jednak należy zadbać o przeniesienie słoików do chłodniejszego miejsca, gdyż zbyt gwałtowne kiszenie sprawi, że ogórki zostaną rozdęte (w środku zrobią się puste).
Ogólnie przyjęta proporcja mówi, że przygotowując solankę do kiszenia ogórków, należy dodawać łyżkę soli na litr wody. Co jednak jeśli nie mamy pod ręką łyżki? Wówczas musimy się zdać na nasz smak - roztwór do kiszenia ogórków na zimę będzie gotowy wtedy, gdy w wodzie będzie bardzo mocno wyczuwalny smak soli.
A ile soli na 1 kg dodać w przypadku kiszenia kapusty? Kiedy przygotowujemy kiszoną kapustę, stosujemy podobną proporcję soli, co w przypadku ogórków: na jeden kilogram białej kapusty przypada łyżka stołowa soli.
Zobacz też: Kiedy siać koper ogrodowy, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie koperku