Kiszenie ogórków: kiedy kisić i ile soli dodać?

Kiszenie ogórków to jedna z pozostałości po czasach, kiedy niemal w każdym gospodarstwie przygotowywano zapasy na zimę. Do dziś w wielu domach kisi się ogórki, które później posłużą do przygotowania zup, sałatek czy jako dodatek do kanapek. Kiedy kisić ogórki?

Kiszenie ogórków: ile soli na litr wody?

Kiszenie ogórków jest bardzo prostym procesem, jednak żeby prawidłowo go przeprowadzić i cieszyć się jesienią i zimą własnoręcznie ukiszonymi warzywami należy pamiętać o kilku zasadach. Kiszenie jest to proces fermentacji, który ma na celu zakonserwowanie żywności. W tym celu używa się do niego także dość dużej ilości soli, która ma właśnie takie właściwości. 

Aby przygotować kiszone ogórki, przede wszystkim należy zadbać o zdobycie dobrej jakości warzyw - bez tego nie mamy szans na udaną kiszonkę. Najlepiej do kiszenia nadają się ogórki świeżo zebrane, gdyż już po kilku godzinach na ich czubkach zapoczątkowują się procesy gnilne, co nie sprzyja ich przetwarzaniu. 

  1. Zabierając się do kiszenia, najpierw należy przygotować słoiki i pokrywki - należy je dokładnie umyć, a następnie wyparzyć.
  2. Do tak przygotowanych naczyń wkładamy umyte ogórki, koper, czosnek i chrzan.
  3. Przygotowujemy zalewę. Do zalania ogórków potrzebna nam będzie zalewa składająca się z wody z dodatkiem soli. Ile dodaje się soli na litr wody do kiszenia ogórków? Przyjmuje się zasadę, że na litr wody dodajemy łyżkę soli. Solankę przygotowujemy z wody zdatnej do picia, która po dodaniu soli powinna odstać kilka godzin w temperaturze pokojowej.
  4. Zalewamy ogórki i szczelnie zakręcamy. Przez pierwsze 2-3 dni powinny one stać w miejscu, gdzie temperatura wynosi około 22°C, a następnie około 3-4 tygodnie w pomieszczeniu zdecydowanie chłodniejszym, np. piwnicy. 

Jak przerwać kiszenie ogórków?

Aby przygotować ogórki małosolne, należy postępować dokładnie tak jak w przypadku ogórków kiszonych, jednak w odpowiednim momencie należy przerwać kiszenie. Jak to zrobić? Otóż aby uzyskać efekt ogórków małosolnych, należy przerwać fermentację, wkładając naczynia do lodówki. W tym celu sprawdzi się także zapasteryzowanie słoików z ogórkami. Jeśli zostawimy je bez interwencji, to po tygodniu uzyskamy ogórki kiszone

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Kiszenie ogórków: jaka woda do przygotowania zalewy?

Jaka woda będzie odpowiednia do przygotowania kiszonych ogórków? Do przygotowania zalewy do kiszenia ogórków potrzebujemy wody kranowej, która nadaje się do picia. Nie zaleca się stosowania wody przegotowanej, gdyż jest ona pozbawiona minerałów, które mają znaczny wpływ na proces fermentacji. Ważne, aby ogórki w słoikach lub beczce zalewać wodą w temperaturze pokojowej. 

Zobacz też: Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową? Tak robi się np. w Krakowie

Jak przyspieszyć kiszenie ogórków?

Jak przyspieszyć kiszenie ogórków? Można to zrobić, pozostawiając je na początku, po umieszczeniu w słoikach, w pomieszczeniu gdzie temperatura będzie zdecydowanie wyższa (22-23 stopnie). To sprawi, że zapoczątkowany zostanie proces fermentacji i dojdzie do szybkiego namnożenia się dobrych bakterii. Następnie jednak należy zadbać o przeniesienie słoików do chłodniejszego miejsca, gdyż zbyt gwałtowne kiszenie sprawi, że ogórki zostaną rozdęte (w środku zrobią się puste). 

Kiszenie ogórków na zimę: ile soli na litr wody?

Ogólnie przyjęta proporcja mówi, że przygotowując solankę do kiszenia ogórków, należy dodawać łyżkę soli na litr wody. Co jednak jeśli nie mamy pod ręką łyżki? Wówczas musimy się zdać na nasz smak - roztwór do kiszenia ogórków na zimę będzie gotowy wtedy, gdy w wodzie będzie bardzo mocno wyczuwalny smak soli. 

Kiszenie kapusty: ile soli na 1 kg?

A ile soli na 1 kg dodać w przypadku kiszenia kapusty? Kiedy przygotowujemy kiszoną kapustę, stosujemy podobną proporcję soli, co w przypadku ogórków: na jeden kilogram białej kapusty przypada łyżka stołowa soli. 

Zobacz też: Kiedy siać koper ogrodowy, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie koperku

Więcej o: