Cebula zwyczajna jest warzywem uprawianym w każdym zakątku świata. Pochodzi natomiast z terenów obecnej Turcji. Pierwsze wzmianki o tym warzywie można znaleźć już w Biblii.
Cebula zwyczajna jest rośliną dwuletnią, jednak w przypadku uprawy dla uzyskania warzyw stosuje się wariant jednoroczny. W uprawie spotkać możemy wiele odmian cebuli zwyczajnej, które różnią się od siebie kształtem, kolorem, smakiem i wielkością.
Najbardziej rozpowszechnione odmiany uprawne cebuli to:
Cebula zwyczajna jest powszechnie znana i ceniona na świecie nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim za swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze. Jest ona doskonałym źródłem:
Cebula zawiera też cenne flawonoidy, które są antyutleniaczami znanymi ze swoich właściwości antynowotworowych. Flawonoidy ograniczają także ryzyko zapadania na choroby serca. Jest warzywem niskokalorycznym, które dodatkowo wpływa na przyspieszenie procesów metabolicznych, dlatego cebula zwyczajna jest polecana osobom znajdującym się na diecie lub walczącym z wysokim poziomem cholesterolu. Ile kalorii ma cebula zwyczajna? 100 g cebuli to ok. 40 kcal.
Cebula w połączeniu z miodem i cytryną stanowi doskonałą bazę syropów na kaszel i w okresie przeziębienia. Wystarczy drobno posiekać cebulę zalać ją szklanką miodu i dodać sok z cytryny. Następnie mieszankę przechowujemy w lodówce i codziennie przyjmujemy 1-2 łyżki, np. rozpuszczone w ciepłej wodzie.
Zobacz też: Jak zrobić zupę cebulową? Prosty przepis na pyszne, aromatyczne danie na chłodne dni
Cebula zwyczajna z powodzeniem nadaje się do sadzenia w przydomowym ogródku. Należy jednak pamiętać, że roślinie tej często należy zmieniać stanowisko - na tym samym miejscu powinna ona rosnąć nie częściej niż co cztery lata. W międzyczasie na tym miejscu warto hodować inne warzywa (fasola, groch, pomidor, sałata). Istnieje też możliwość uprawy w pojemnikach. Należy wówczas zadbać o odpowiednie nawodnienie, bo cebula ma płytki system korzeniowy, który wymaga stałej wilgotności.
Udana hodowla cebuli zwyczajnej uzależniona jest od warunków, jakie jej przygotujemy. Wymagania tej rośliny to przede wszystkim słoneczne stanowisko. Gleba powinna być dobrze przepuszczalna i żyzna. Konieczne jest także regularne nawożenie. Najobficiej plonuje na glebach, które na jesień przed wysadzeniem zostały nawiezione obficie obornikiem.
Jeśli chodzi o techniczną część sadzenia cebuli zwyczajnej to zaleca się korzystanie z wcześniej przygotowanej rozsady - pozwala to w znaczący sposób przyspieszyć plonowanie. Rozsadę możemy produkować w szklarni, tunelu foliowym lub wysiewając nasiona do skrzyneczek.
Nasiona wysiewamy przeważnie w marcu na głębokość 1 cm. Jeśli chodzi o rozstawę cebuli zwyczajnej, to najlepszą metodą jest siew rzędowy, w rzędach oddalonych od siebie o 5-10 cm. Ilości nasion nie powinna przekraczać 20 do 30 g na m² powierzchni. Na grządkę wysadzamy w momencie, gdy rośliny mają po 3-4 liście. Przeważnie ma to miejsce na przełomie kwietnia i maja. Po wysadzeniu do gruntu należy pamiętać o spulchnianiu gleby i regularnym usuwaniu chwastów.
Zobacz też: Idealna nie tylko na przyjęcia w ogródku. Jak zrobić ekspresową marynowaną cebulę? Podpowiadamy