• Link został skopiowany

Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]

Ciasto góra lodowa to świetny deser na każdą okazję. Jego przygotowanie co prawda wymaga trochę cierpliwości, ale efekt zdecydowanie rekompensuje poświęcony czas. Zawsze można też przygotować wersję bez pieczenia, a wtedy to już naprawdę nie ma wymówki - musicie je zrobić.
Ciasto góra lodowa
fot. Instagram / Smaki na talerzu

Ciasto góra lodowa wzięło swoją nazwę od wyglądu. W jego wierzch wetknięte są bowiem okrągłe biszkopty ułożone pionowo i oblane roztopioną czekoladą. Wystające ciasteczka sprawiają wrażenie lodowców "wyrastających" nad powierzchnią wody. A w smaku? Bardzo słodkie, orzechowe, z chrupiącym twistem. Jeśli wolicie nieco mniej słodkie ciasta, nie dodawajcie cukru do masy budyniowej i zmniejszcie jego ilość w polewie. Jeżeli zaś chcecie przyspieszyć i ułatwić przygotowywanie tego wypieku, postawcie na ciasto góra lodowa bez pieczenia. Oba przepisy poniżej, ale najpierw zerknijcie też na genialne ciasto fale Dunaju:

Ciasto lodowa góra - przepis klasyczny

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego*
  • 2 łyżki cukru (można pominąć, jeśli budyń jest słodzony lub jeśli wolimy nieco mniej słodkie ciasto)
  • 250 g miękkiego masła

* Budyń można też przygotować samodzielnie. Przepis poniżej:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Beza orzechowa:

  • 5 białek
  • 250 g orzechów włoskich
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewy

  • kostka masła
  • pół szklanki cukru (można mniej)
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + łyżka
  • łyżka gorzkiego kakao

Do nasączenia:

  • 8 łyżek alkoholu (np. spirytusu, rumu czy likieru) lub
  • 8 łyżek mocnej kawy bądź herbaty lub
  • mieszanka 5 łyżek wody i 3 łyżek soku z cytryny

Oraz:

  • 2 opakowania (ok. 240 g) okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy masę budyniową (potrzebuje czasu, by wystygnąć): Budyń gotujemy według instrukcji producenta. Następnie jeszcze gorący miksujemy z miękkim masłem. Przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy i odstawiamy do ostudzenia. Dzięki przykryciu na wierzchu nie pojawi się kożuch.

Przygotowujemy biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z solą. Delikatnie, partiami przekładamy pianę do ciasta i łączymy składniki. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Przygotowujemy bezę orzechową: Orzechy drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy je z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier - gdy jedna partia się rozpuści, dodajemy drugą (można to sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami). Gotową masę łączymy delikatnie z orzechami i mąkami. Wylewamy na blaszkę wyłożona pergaminem i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy ciasto: Biszkopt (jeśli wcześniej go wyjęliśmy) wkładamy do blaszki i nasączamy wybranym płynem. Na nim układamy połowę masy budyniowej (warto ją wcześniej raz jeszcze zmiksować, by się łatwiej rozsmarowywała), a na niej bezę. Delikatnie dociskamy. Na bezie rozsmarowujemy drugą warstwę budyniu, a w nią pionowo dość ciasno wtykamy przecięte na pół biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

Przygotowujemy polewy: W garnku podgrzewamy wodę, cukier i masło. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Połowę mieszanki wlewamy do osobnego naczynia. Do jednej części wsypujemy pozostałą łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao i mieszamy. Masami polewamy ciasto na przemian i ponownie wstawiamy do lodówki.

Zobacz wideo Lubicie slodkie warstwowe ciasta? Koniecznie przygotujcie nasze a la snickers z kremowym karmelem. Pyyycha!

Ciasto lodowa góra - bez pieczenia też się da

Ciasto góra lodowa w wersji klasycznej wymaga trochę pracy, ale naprawdę nie jest trudne do zrobienia. Jeśli jednak mamy mniej czasu lub ochoty upieczenie go w takiej formie, przygotujmy je na herbatnikach. Wystarczy poukładać je w miejsce warstwy biszkoptowej i bezy. Możemy wykorzystać zarówno herbatniki maślane, jak i kakaowe albo jedne i drugie - wybór zależy od preferencji.

Ciasto góra lodowa bez pieczenia będzie równie smaczne, co klasyczna wersja, choć nieco mniej bogate. By dodać małą chrupiącą niespodziankę, na pierwszą warstwę budyniu można wysypać nieco posiekanych orzechów.

Więcej o: