Koper ogrodowy przywędrował do nas najprawdopodobniej z terenów azjatyckich. Obecnie nie da się go już spotkać w naturalnym środowisku - funkcjonują jedynie odmiany uprawne. Koper ogrodowy hodowany jest na całym świecie w celach kulinarnych. Zawdzięcza to swoim walorom smakowym i zapachowym, które dodają charakterystycznego smaku i zapachu potrawom.
Koper ma wszechstronne zastosowanie jeśli chodzi o kuchnię. Młode pędy zwane koperkiem dodajemy do zup, sosów, ale mogą też służyć jako posypka do ziemniaków, mizerii, dodatek do twarogów czy masła. Z kolei dojrzałe pędy wraz z baldachimami powszechnie używa się w procesie kiszenia ogórków czy papryki.
Koper ogrodowy wykorzystywany jest także w ziołolecznictwie. Napar z jego liści działa uspokajająco. Korzystnie wpływa także na proces trawienia i obniża poziom ciśnienia krwi. Od wielu pokoleń napar stosowany jest także przy problemach z kolką u dzieci, a także w przypadku trudności z trawieniem czy nieżytem górnych dróg oddechowych. Okłady z owoców kopru ogrodowego mają natomiast działanie antyseptyczne, dlatego stosowane są na różnego rodzaju rany o charakterze ropnym.
Jak uprawiać koper ogrodowy? Koper jest rośliną jednoroczną stosunkowo łatwą w uprawie. Lubi stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Najlepsze efekty daje wysiew na podłożu dobrze spulchnionym i przepuszczalnym. Nasiona kopru wysiewamy wiosną wprost do gruntu (możemy je dosiewać praktycznie przez całe lato). Roślina jest bardzo odporna na szkodniki, ale wymaga okresowego podlewania, zwłaszcza w okresach bez opadów.
Gdzie kupić nasiona kopru ogrodowego? Znaleźć je można przede wszystkim w sklepach ogrodniczych. Zaopatrzyć się w nie można także w dużych marketach lub za pośrednictwem internetu. Warto korzystać jednak z ofert sprawdzonych sprzedawców, aby uzyskać świeże nasiona - to zwiększa szansę na udane i obfite plony.
A jak suszyć koper ogrodowy? Ścinamy go w momencie, gdy jego baldachimy są odpowiednio wykształcone. Ze ściętych gałązek tworzymy wiązki, które następnie umieszczamy w przewiewnym, lekko zacienionym pomieszczeniu. Po wysuszeniu koper możemy przełożyć do szczelnych pojemników i przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy.
Kiedy zrywać koper ogrodowy? W zależności od tego, do czego chcemy wykorzystać koper, czas jego zrywania może być różny. Świeży koperek wykorzystywany do dekoracji dań lub do sosów, zup itp. można zrywać już kilka tygodni po posianiu, kiedy tylko pojawią się młode pędy nad ziemią. Świeże liście można ponadto zbierać praktycznie przez cały okres wzrostu rośliny. Koper przeznaczony do kiszenia np. ogórków ścinamy w momencie gdy wykształci on pokaźne baldachimy. Musimy jednak pamiętać, że będzie on szybko więdł, dlatego mamy dwa wyjścia: