Wędzona szynka to nieodłączny element naszej kulinarnej tradycji, która jest z nami już od XV wieku. Dla wielu ludzi prawdziwa majówka nie może odbyć się bez grillowania czy wędzenia. Jednak czy wiemy jak prawidłowo wędzić? Spieszymy z odpowiedzią i podajemy kilka przydatnych wskazówek.
Jaka temperatura i czas są gwarantem udanego wędzenia szynki? Jak długo trwa wędzenie szynki bez parzenia? Odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne. Wszystko zależy od metody, którą wybierzemy. Są co najmniej trzy sposoby wędzenia mięsa. Jest to:
W przypadku wędzenia na ciepło oraz na gorąco, mięso możemy przechowywać kilka dni. Po przeprowadzeniu pierwszej fazy wędzenia należy ostudzić mięso. Nie możemy przyspieszać tego procesu. Ostudzenie szynki powinno zająć nam około 24 godzin.
Ile trwa wędzenie szynki w parzonym wariancie? Głównym wyznacznikiem w tym przypadku jest przede wszystkim temperatura mięsa. Kiedy już uwędzimy nasze szynki, przechodzimy do procesu, który określa się mianem "parzenia". Wówczas przedłużamy żywotność mięsa. W tym celu przygotowujemy garnek z wodą i ulubionymi dodatkami. Mogą to być:
Następnie przechodzimy do głównego parzenia. Proces ten powinien trwać tak długo, aż osiągnie ona w środkowej warstwie do 80 stopni Celsjusza. Do zmierzenia temperatury jest nam potrzebny termometr kuchenny.
Zobacz też: Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
Ile peklosoli do wędzenia szynki i jak wykonać solankę? Wędzenie nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych, ale zdecydowanie pochłania dużą ilość czasu. Dlatego też powinniśmy wziąć to pod uwagę i odpowiednio wszystko zaplanować. Zanim przejdziemy do zadymiania mięsa, musimy przetrzymać je określoną długość czasu w specjalnym roztworze zwanym solanką. Jest to roztwór wody z dodatkiem soli peklowej oraz przypraw. Przyjmuje się, że na około 10 kilogramów mięsa potrzebujemy 4 litry solanki, która jest wytworzona z 550 gramów soli. Tak przygotowane mięso wkładamy do beczki albo dużego garnka i przechowujemy w chłodnym miejscu przez okres około 5 dni. Nie możemy zapominać o codziennym obracaniu mięsa. Wówczas sól będzie równomiernie je przenikać.
Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
Jakie drewno wybrać do wędzenia szynki? Drewno, które najlepiej posłuży nam do procesu wędzenia to między innymi:
Przepis na wędzoną szynkę:
(proporcje dla 3 kilogramów mięsa)
Składniki:
Wykonanie w kilku krokach:
Zobacz też: Grill elektryczny w sam raz na majówkę. Jaki powinien być?