"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis

Z wyglądu niepozorne, ewidentnie proste w wykonaniu. Czy takie ciastka mogą wzbudzać specjalne emocje? Oj tak.

Amerykany - wspomnienie z dzieciństwa

Duże, okrągłe, pokryte słodkim lukrem, a w środku mięciutkie i puszyste. Amerykany to ciastka, które dziś są nieco zapomniane, za to kiedyś często się po nie sięgało. Dlatego dziś to ja sięgam - i po wspomnienia i po przepis. Zapytałam o nie znajomych z pracy i nie miałam złudzeń, że to przekąski kultowe.

Jadłam na przerwach amerykanki. To był rytuał w liceum.
To takie płaskie ufo, uwielbiałam.
Ciastka amerykany
Ciastka amerykany fot. Instagram / zdrowy_balans

Amerykany przywołują tak samo przyjemne wspomnienia, jak i inne proste, a klasyczne ciasteczka. Sprawdźcie przepis na ciastka maszynkowe ze smalcem:

A jak zrobić same amerykany? Przepis poniżej.

Amerykany - składniki:

Na ciastka:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 3 jajka "L"
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny albo wody (najpierw dajemy mniej, sprawdzając konsystencję)

Amerykany - sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy razem z amoniakiem lub proszkiem. W misce łączymy jajka z mlekiem i cukrem. Dodajemy mąkę w 2-3 turach, dokładnie mieszając. Na końcu wlewamy masło i wsypujemy sól. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.

Na blaszce wyłożonej pergaminem wykładamy po solidnej łyżce ciasta w sporych odstępach, ponieważ ciastka mocno wyrosną. Najlepiej rozłożyć po sześć ciastek na blachę. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, pilnując, by się nie przyrumieniły. Upieczone ciastka wykładamy na kratkę do studzenia. Z tej porcji wyjdzie około 15 ciastek.

Przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny albo wodą na gładką masę. Lukier powinien być na tyle gęsty, by nie spływał z ciastek i na tyle rzadki, by dał się rozsmarować. Wykładamy po łyżce na każde ciastko i rozsmarowujemy.

Zobacz wideo Ciastka budyniowe - proste i pyszne

Wskazówka: Klasyczne amerykany dekoruje się lukrem, ale można też wykorzystać do tego polewę czekoladową. Przepis na nią znajdziecie tu:

Amoniak w ciastkach - czy jest konieczny?

Amoniak sprawia, że ciastka ładnie wyrastają i są pulchne. Jeśli nie chcemy go wykorzystywać, można zastąpić go proszkiem do pieczenia. Dlaczego mielibyśmy nie chcieć? Być może przez złe skojarzenia ze środkami chemicznymi. Jednak ten spożywczy składnik używany w małych ilościach nie jest szkodliwy. To, co jeszcze może odrzucać, to jego nieprzyjemny zapach. Uspokajam - podczas pieczenia związek ten ulatnia się i gotowe ciastka pachną już tylko smakowitym masłem.

Więcej o: