Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?

Grillowany bakłażan może być dodatkiem lub daniem głównym. Idealnie komponuje się niemal z każdym gatunkiem sera i stworzy udany duet z kieliszkiem czerwonego wina. Szukasz pomysłu na smaczne menu na majówkę? Sprawdź gotowe pomysły na bakłażan.

Przepis na grillowany bakłażan na patelni w domowym zaciszu 

Majówkę spędzimy w wąskim rodzinnym gronie, co nie znaczy, że menu może być ubogie. Przeciwnie Polacy uwielbiają grillować i nie warto odmawiać sobie tej przyjemności. Bez względu na to czy grillujemy na patelni, czy we własnym ogródku bakłażan to zawsze dobry wybór. Poniżej prezentujemy przepis na grillowany bakłażan na patelni oraz grillowany bakłażan w piekarniku. 

Lista składników: 

  • Bakłażan - połówka 
  • Olej - 3 łyżki stołowe 
  • Przyprawy - pieprz, sól, tymianek, czosnek, ostra papryczka, oregano 

Przygotowanie: 

  1. Bakłażana należy pokroić w grube plastry, posolić i odstawić na 30 min (po tym czasie osuszamy plastry bakłażana papierowym ręcznikiem).
  2. Następnie w misce mieszamy olej z przyprawami.
  3. Tak powstałą mieszanką smarujemy bakłażan.
  4. Smażymy z dwóch stron na patelni grillowej. 
  5. Bakłażana można podać z pomidorami, szczypiorkiem oraz sosem jogurtowym. 

Grillowany bakłażan w piekarniku smacznie i bez dymu 

Bez patelni grillowej także można sobie poradzić, do przygotowania pysznego bakłażana wystarczy piekarnik. Poniżej zdradzamy jak upiec bakłażan

Lista składników: 

  • Bakłażan - 1 sztuka 
  • Ząbek czosnku - 1 sztuka 
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Przyprawy: oregano, ostra papryka, sól, pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Bakłażana kroimy na grube plastry.
  2. Plastry posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  3. Następnie bakłażana doprawiamy i smarujemy dwustronnie oliwą. 
  4. Tak przygotowane warzywo układamy na blasze. 
  5. Piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na połowę mocy i zapiekamy bakłażana przez około 8 minut. Piekarnik bez funkcji grilla należy ustawić na 200 stopni i piec bakłażana na górnej półce przez około 8 minut.
Zobacz wideo W roli głównej bakłażan czyli 2 super przekąski

Grillowany bakłażan z pomidorami plus dodatki 

Bakłażana na tradycyjnym grillu można podpiekać w towarzystwie pomidorów. Dobrym pomysłem będzie tradycyjny przekładaniec, na tacce kładziemy kolejno bakłażana, pomidory, fetę oraz czosnek. Następnie polewamy całość oliwą. Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą to ciekawa alternatywa dla mięsnych szaszłyków

Zobacz też: Ziemniaki pieczone w ognisku - jak się za nie zabrać? Ile je piec? Podpowiadamy

Grillowany bakłażan i cukinia z mozzarellą 

To apetyczne danie nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Bardzo krótka lista składników oraz szybkie przygotowanie sprawia, że jest to idealny pomysł na danie na ostatnią chwilę. Wystarczy przygotować: 

  • bakłażany - 2 małe sztuki
  • cukinie średniej wielkości - 2 sztuki 
  • ser mozzarella - 200 g 
  • sól
  • Marynata: oregano, tymianek, ostra papryczka, czosnek, rozmaryn, bazylia, oliwa z oliwek.  

Przygotowanie: 

  1. Bakłażana kroimy wraz z cukinią i posypujemy solą. (Posolone bakłażany należy odstawić na 30 min, po upływie tego czasu osuszamy je papierowym ręcznikiem).
  2. Przyprawy mieszamy z oliwą i dodajemy posolone warzywa. 
  3. Odstawiamy na około pół godziny. 
  4. Mozzarellę należy pokroić w kostki. 
  5. Po upływie czasu warzywa kładziemy na grilla, po delikatnym przypieczeniu przewracamy na drugą stronę. 
  6. W ostatnim momencie na oddzielnej tacce dokładamy ser oraz chleb. 

Ile kalorii ma bakłażan - czy po majówce trzeba będzie zadbać o linię?

Majówka to wyzwanie dla diety, czy dania z bakłażanem są tuczące? Diabeł tkwi w szczegółach, na pytanie ile kalorii ma bakłażan, odpowiedź brzmi: niewiele. 100 g bakłażana (mniej więcej połowa) to około 25 kalorii, ale pamiętajmy o dodatkach. Ser i tłuste sosy mogą zwiększyć skalę. Warto o tym pamiętać przy serwowaniu bakłażana. 

Zobacz też: Teraz bakłażany są najsmaczniejsze. Co z nich zrobić? Parmezanową zapiekankę Marthy Stewart

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.