Co to jest wędzenie? Wędzenie to nic innego, jak sprawdzony sposób konserwacji mięsa, serów oraz ryb. Wędzenie w głównej mierze opiera się na przetrzymywaniu produktu spożywczego przez długi okres czasu w drzewnym dymie. Wówczas traci on wodę. Proces wędzenia zapewnia nam doskonały aromat i wydobycie z mięsa jego najlepszego smaku.
Jak wędzić, aby wydobyć z produktów to, co najlepsze? Jest na to kilka sprawdzonych i tradycyjnych sposobów. Długość wędzenia oraz określenie danej temperatury są uzależnione od gatunku mięsa, rodzaju drewna oraz od techniki wędzenia, którą wybierzemy. Istnieją trzy sposoby na wędzenie mięsa. Oto i one:
Jakie drewno do wędzenia będzie najlepsze? Przyjmuje się, że najlepszym drewnem do odymiania potraw jest to, które pochodzi z drzew liściastych. Takich gatunków, jak:
Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
Jak zbudować wędzarkę własnoręcznie? To prostsze aniżeli może się to wydawać. Wędzarnia jest marzeniem wielu osób. Zarówno tych, które zajmują się amatorską gotowaniem, jak i tych, którzy wykonują to zawodowo. Jak się okazuje wykonanie wędzarni nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności. Najlepszym materiałem, jaki możemy wykorzystać do budowy wędzarni jest cegła. Jest ona trwała i dobrze się prezentuje. Samo palenisko powinno być wykonane z materiałów, które będą odporne na działanie ognia. Dobrą opcją jest wykorzystanie gotowych elementów szamotowych. Pozostałe części takie jak drzwiczki można zakupić w specjalistycznym sklepie.
Budowa wędzarni krok po kroku:
Zobacz też: Co na grill? Sprawdź, czego nie może zabraknąć na majówce