Wędzenie. Dowiedz się, na czym polega wędzenie i jak wykonywać je właściwie

Wędzenie to technika konserwacji mięsa, serów oraz ryb, która jest znana od wieków. Dzięki niej możliwe było przechowywanie żywności o wiele dłużej. Poznaj tajniki wieloletniej tradycji kulinarnej, która umożliwiała wykonywanie zapasów.

Co to jest wędzenie i jak je przeprowadzić?

Co to jest wędzenie? Wędzenie to nic innego, jak sprawdzony sposób konserwacji mięsa, serów oraz ryb. Wędzenie w głównej mierze opiera się na przetrzymywaniu produktu spożywczego przez długi okres czasu w drzewnym dymie. Wówczas traci on wodę. Proces wędzenia zapewnia nam doskonały aromat i wydobycie z mięsa jego najlepszego smaku.

Wędzenie: jak wędzić, jaka temperatura i jak długo?

Jak wędzić, aby wydobyć z produktów to, co najlepsze? Jest na to kilka sprawdzonych i tradycyjnych sposobów. Długość wędzenia oraz określenie danej temperatury są uzależnione od gatunku mięsa, rodzaju drewna oraz od techniki wędzenia, którą wybierzemy. Istnieją trzy sposoby na wędzenie mięsa. Oto i one:

  • Wędzenie na zimno - jaka temperatura będzie najlepsza? Przyjmuje się, że powinna ona utrzymywać się między 12 a 25 stopni Celsjusza. Jeżeli chodzi natomiast o długość wędzenia, to może ono potrwać od kilku do kilkunastu dni.
  • Wędzenie na ciepło - przeprowadza się w temperaturze od 30 do 50 stopni Celsjusza. Sam proces trwa około jednej doby.
  • Wędzenie na gorąco - idealną temperaturą do wędzenia tego typu jest od 50 do 60 stopni Celsjusza. Trwa ono dwie godziny. Ważne jest to, że mięso w przypadku tego wędzenia musi być przygotowane poprzez peklowanie.
Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Wędzenie: jakie drewno wybrać?

Jakie drewno do wędzenia będzie najlepsze? Przyjmuje się, że najlepszym drewnem do odymiania potraw jest to, które pochodzi z drzew liściastych. Takich gatunków, jak:

  • olcha
  • jabłonka
  • grusza
  • wiśnia
  • klon
  • buk
  • orzech
  • dąb
  • brzoza
  • lipa
  • śliwa
  • akacja

Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia

Jak zbudować wędzarkę ogrodową?

Jak zbudować wędzarkę własnoręcznie? To prostsze aniżeli może się to wydawać. Wędzarnia jest marzeniem wielu osób. Zarówno tych, które zajmują się amatorską gotowaniem, jak i tych, którzy wykonują to zawodowo. Jak się okazuje wykonanie wędzarni nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności. Najlepszym materiałem, jaki możemy wykorzystać do budowy wędzarni jest cegła. Jest ona trwała i dobrze się prezentuje. Samo palenisko powinno być wykonane z materiałów, które będą odporne na działanie ognia. Dobrą opcją jest wykorzystanie gotowych elementów szamotowych. Pozostałe części takie jak drzwiczki można zakupić w specjalistycznym sklepie.

Budowa wędzarni krok po kroku:

  1. Na samym początku musimy przystąpić do wykonania płyty betonowej uzbrojeniowej. Następnie na niej układamy z bloczków wykonanych z betonu, odpowiedni fundament. Na nich wybudujemy ściany.
  2. W dalszym kroku przystępujemy do stworzenia izolacji. Może być ona utworzona z folii.
  3. W kolejnym kroku wykonujemy murowane ściany. W nich też osadzamy drzwi, futryny itp.
  4. Kolejnym krokiem jest wybudowanie komór przeznaczonych na palenisko oraz popielnik. Należy wybudować je z cegieł szamotowych.
  5. Po wykonaniu wcześniejszych kroków przystępujemy do zamontowania stalowej rury termicznej. Będzie ona służyć jako przekaźnik dymu. Izolujemy ją termiczną wełną w połączeniu z folią aluminiową. Musimy pamiętać o tym, aby uzbroić ją siatką.
  6. Ostatnim etapem będzie budowa komory wędzarniczej.

Zobacz też: Co na grill? Sprawdź, czego nie może zabraknąć na majówce

Więcej o: