Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę

Grillowana cukinia pomoże nam przetrwać sezon grillowy bez dodatkowych kilogramów na wadze. Szukasz lekkiej alternatywy dla ciężkich dań? Sprawdź pyszne przepisy na cukinię z grilla.

Ile kalorii ma grillowana cukinia i jak zaplanować fit majówkę? 

Wbrew pozorom nadal obowiązujące obostrzenia i konieczność zachowania dystansu społecznego mogą pomóc nam zadbać o linię. Zakaz zgromadzeń oznacza, że można grillować tylko w małym gronie najbliższej rodziny. Co automatycznie przekłada się na mniejszą ilość jedzenia na stole. Mały grill oznacza prywatne zasady i świętowanie w myśl idei zero waste. Po lekkim obiedzie warto wybrać się na spacer lub przejażdżkę rowerową. 

Ile kalorii ma cukinia? Porcja 100 g to tylko 16 kcal, oczywiście mowa tu o samej cukinii bez dodatków. Jednak bez względu na sposób przygotowania grillowana cukinia to i tak lżejsza alternatywa dla większości dań na majówkę. 

Grillowana cukinia: przepis- menu skrojone na miarę 

Cukinia sama w sobie ma dosyć mdły smak, ale jest świetną bazą do wielu potraw. Poniżej prezentujemy gotowe przepisy na grillowaną cukinię, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wybrednych domowników.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Grillowana cukinia: roladki z fetą

To propozycja dla tych, którzy majówkę spędzą w domu i nie zamierzają utknąć na cały weekend w kuchni. Grillowana cukinia jako roladki z fetą to danie, które posmakuje całej rodzinie i z powodzeniem wystarczy na dwa dni. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy pokroić cukinie wzdłuż na plastry, doprawić je ulubionymi przyprawami. Plastry grillujemy kilka minut z dwóch stron, następnie do środka wkładamy fetę, rukolę i suszone pomidory. Zawijamy i układamy roladki na grillu lub patelni grillowej na 1-3 min (ostatni krok można pominąć).

Zobacz też: Co można zrobić z cukinii? Przepisy nie tylko na słono

Grillowana cukinia z kozim serem dla alergika 

Kozi ser to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnego żółtego sera lub twarogu. To danie ucieszy osoby z nietolerancją laktozy, lub po prostu każdego, kto tęskni za wyjazdem w góry. Grillowaną cukinię z jakimkolwiek kozim serem można wykonać w podobny sposób jak grillowane roladki z fetą.

Zobacz też: Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?

Grillowana cukinia jako sałatka do obiadu dla mięsożerców 

Nie wszyscy uznają cukinię za główne danie, ale nawet prawdziwym miłośnikom tłustych dań z mięsa można przemycić na talerzu trochę warzyw pod postacią na przykład sałatki z grillowanej cukinii. Przepis poniżej.

Sałatka z grillowanej cukinii - lista zakupów 

  • Cukinia- 1 sztuka 
  • Miks sałat- 1 opakowanie 
  • Ser feta do sałatek- 1 opakowanie 
  • Masło- pół małej łyżeczki 
  • Sok z cytryny- 1 łyżka stołowa 
  • Pomidorki koktajlowe- około 10 sztuk 
  • Słonecznik- 5 łyżek stołowych 
  • Oliwa - 5 łyżek stołowych 
  • Zioła prowansalskie do smaku 

Grillowana cukinia jako sałatka do obiadu- przygotowanie:

  1. W pierwszym kroku słonecznik prażymy na maśle. 
  2. Następnie mieszamy razem: miód, oliwę i sok z cytryny. 
  3. Umytą cukinię kroimy na paski. 
  4. Tak powstałe paski należy oprószyć solą, posmarować oliwą i grillować z każdej strony. 
  5. Do miksu sałat dodajemy paski cukinii, fetę, pomidorki koktajlowe. 
  6. W ostatnim kroku całość polewamy sosem i dodajemy prażony słonecznik i gotowe. 

Zobacz też: Cukinia faszerowana mięsem i nie tylko - idealny obiad. Mamy przepisy i kilka porad

Więcej o: