Grill: jak przygotować się na sezon grillowy? Wybieramy odpowiedni grill

Grill to ważny sprzęt w ogrodzie. Dzięki niemu możemy przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy na świeżym powietrzu. Jak wybrać odpowiedni grill? Na co zwrócić uwagę?

Jaki grill wybrać?

Grill to przedmiot, który musi spełniać kilka ważnych warunków, aby korzystanie z niego było bezproblemowe i bezpieczne. Jaki zatem grill wybrać? W większości ogrodów w naszym kraju znajdziemy mniejsze lub większe urządzenia przeznaczone do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Część z nich to modele przenośne, inne są murowane i osadzone w jednym miejscu na stałe. Bez względu na to czy są mobilne, czy nie istotne są materiały, z których wykonane jest palenisko i ruszt. Muszą one być bezpieczne, a pod wpływem wysokiej temperatury nie mogą wydzielać się niebezpieczne związki chemiczne niekorzystne dla zdrowia. Dlatego kupując gotowy grill lub budując go samodzielnie, zawsze należy zwracać uwagę na atesty produktów - tylko te przeznaczone do użytku i kontaktu z żywnością są bezpieczne w użytkowaniu. 

Grillowany łosoś. Zdjęcie ilustracyjneGrillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia

Jak zrobić grill ogrodowy?

Jeśli w ogrodzie mamy palenisko przygotowane do przygotowywania ognisk, wówczas możemy to połączyć z funkcją grilla ogrodowego. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować wiszący ruszt, który umieścimy nad paleniskiem. Ruszt taki umieścimy na grubej metalowej rurze, która będzie zamocowana w ziemi za pomocą stabilnej kotwy. Na jej szczycie umieszczamy hak, na którym zawieszamy z użyciem łańcucha ruszt (najlepiej poprowadzić łańcuch w trzech miejscach tak, aby wypełniony ruszt pozostał stabilny). Pamiętajmy, że im większe palenisko, tym wyżej musi być umieszczony ruszt, w innym przypadku produkty zbyt szybko będą dostawać się pod działanie wysokiej temperatury, co sprawi, że będą się palić.

Zobacz też: Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę

Grill elektryczny, gazowy, murowany, ogrodowy czy węglowy? Który wybrać?

Na rynku mamy dostępne wiele modeli grilli. Podczas zakupów można dostać lekkiego zawrotu głowy jeśli chodzi o wybór jednego spośród nich. Przede wszystkim należy określić, gdzie będziemy go używać. Jeśli chcemy korzystać z grilla wewnątrz pomieszczenia, wówczas sprawa jest dość łatwa - najlepszy będzie grill elektryczny. Na świeżym powietrzu sprawdzą się zarówno grille gazowe jak i węglowe. Te pierwsze zazwyczaj mają duże paleniska zdolne obsłużyć spore przyjęcie. Grille gazowe znajdziemy w różnych rozmiarach i kształtach - bardzo łatwo je złożyć i przenosić (można taki grill zabrać na wypad nad jezioro lub w inne miejsce). Coraz popularniejsze są grille ogrodowe murowane. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są stabilne i długowieczne, a przy tym pięknie się prezentują, nadając ogrodowi wyjątkowego stylu. 

Zobacz też: Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?

Grill wiszący i grill z beczki: jak zrobić?

W internecie można znaleźć mnóstwo inspiracji na to jak zrobić grill wiszący lub jak zrobić grill z beczki. Takie samodzielnie wykonane grille są bardzo efektowne, a przy tym jedyne w swoim rodzaju. Jeśli są wykonane z zachowaniem wszelkich zasad konstrukcji, to mogą służyć zdecydowanie dłużej niż tanie modele dostępne w marketach. Zanim zdecydujemy się na samodzielne wykonanie grilla wiszącego lub z beczki, zorientujmy się, czy mamy w domu wszelkie niezbędne do tego materiały i narzędzia. 

Jak zbudować grill ogrodowy z cegły? Jak wymurować grill z wędzarnią?

Jak zbudować grill ogrodowy z cegły? Aby go zbudować, konieczna jest znajomość podstaw murarstwa. Nie jest to więc zajęcie dla każdego. Dodatkowo taki grill wymaga nieco więcej przestrzeni niż zwykły mobilny grill, który można zawsze przestawić i umieścić w innym miejscu. Dobór miejsca pod grill murowany z wędzarnią też nie może być przypadkowy - musi być ono równe, a przy tym osłonięte od wiatru i zlokalizowane z dala od drzew i innych potencjalnie zapalnych materiałów. 

Jeśli chcesz podjąć wyzwanie i samodzielnie wybudować grill murowany w swoim ogrodzie wówczas warto skorzystać ze wskazówek fachowców, które znaleźć można w internecie.

 

Jak czyścić grill?

Jak czyścić grill? To jedna z najmniej przyjemnych czynności. Zwłaszcza w przypadku grilli węglowych. Osad powstały na ściankach grilla i na ruszcie w wyniku spalania węgla lub brykietu jest bardzo uciążliwy do usunięcia. Dlatego zaleca się każdorazowe czyszczenie grilla bezpośrednio po użyciu (tzn. w momencie kiedy ostygnie). W tym celu można użyć specjalnie do tego przeznaczonego skrobaka, ale także środków dedykowanych do czyszczenia kominków i grilli. Posiadają one w składzie aktywne substancje, które ułatwiają pozbycie się zabrudzeń.

Zobacz wideo Jak szybko wyczyścić ruszt z grilla?

Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów. Zdjęcie ilustracyjneGrillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów

Jaki grill jest najzdrowszy?

Jaki grill jest najzdrowszy? Potrawy z grilla uznawana są powszechnie za zdrowe ze względu na niską zawartość tłuszczu. Jednak aby wyciągnąć maksimum korzyści dla organizmu, trzeba pamiętać o tym, że nie można grillować na ruszcie, który jest zanieczyszczony, gdyż powoduje to uwalnianie się szkodliwych substancji. Zawsze układajmy porcje pokarmów na specjalnych tackach do grillowania, a do rozpalenia używajmy węgla, brykietu i podpałek do tego przeznaczonych. Jeśli chcemy tego uniknąć, wówczas warto zdecydować się na grill gazowy, który w użytkowaniu niewiele różni się od tradycyjnej kuchenki gazowej, ale w jego przypadku pokarmy nie stykają się ani z dymem ani z innymi szkodliwymi oparami, co sprawia, że są zdrowsze od tych przygotowywanych na tradycyjnych urządzeniach węglowych.

Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?

Więcej o: