Jaki grill gazowy wybrać? Takie urządzenie to coraz chętniej wybierane rozwiązanie. Polacy znani są z zamiłowania do grillowania, które z roku na rok rośnie. Tuż przed majówką niemalże we wszystkich sklepach widoczne są przygotowania do rozpoczęcia sezonu grillowego. Zakupić można odpowiednie akcesoria, a także produkty do przygotowywania potraw na grilla. Zakupy jednak należy rozpocząć od odpowiedniego urządzenia, aby przygotowywane potrawy były smaczne i zdrowe. W większości ogrodów spotkamy modele węglowe, ale co sezon przybywa także właścicieli grilli gazowych, które nie wymagają rozpalania, nie generują dymu i są praktycznie od razu gotowe do użycia. Decydując się na zakup grilla gazowego, każdorazowo sprawdźmy, czy produkt ten posiada wszelkie niezbędne atesty, tak aby zyskać pewność, że użytkowanie go będzie dla nas bezpieczne.
Jak działa grill gazowy? Jest to urządzenie, które generuje płomień niezbędny do przyrządzania potraw dzięki zasilaniu gazem z butli lub poprzez bezpośrednie przyłącze do sieci gazowej (drugie rozwiązanie jest u nas ciągle rzadkością). Przed kontaktem tłuszczu z płomieniami chroni specjalna tacka ociekowa gdzie spływają resztki. Ważną zaletą grilla gazowego jest możliwość ścisłego kontrolowania i regulowania temperatury, co daje pewność, że przygotowywane mięso, ryby lub warzywa nie spalą się nawet w przypadku, gdy nie będziemy ich ciągle doglądać.
Grille gazowe mają tę zaletę, że zazwyczaj oprócz powierzchni przeznaczonej do przygotowywania potraw posiadają też zaplanowany blat roboczy, relingi do zawieszenia akcesoriów do grillowania, a także zamykaną półkę, gdzie mieści się nie tylko butla gazowa, ale także inne drobiazgi przydatne podczas przyrządzania potraw. Decydując się na posiadania grilla gazowego, warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria, które ułatwią umieszczanie i zdejmowanie potraw z niego. W tym celu dobrze sprawdzą się specjalne szczypce do grilla, ale także dodatkowe łopatki czy szpikulce. W przypadku gdy często grillujemy rybę, wówczas warto zaopatrzyć się w specjalny dwuczęściowy ruszt, który pozwala ją przycisnąć z obu stron i bezproblemowo ułożyć na grillu, a następnie z niego zdjąć.
Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
Jak czyścić grill gazowy? Grill gazowy, podobnie jak domowa kuchenka gazowa, wymaga regularnego czyszczenia. Działanie gazu doprowadza bowiem do powstawania osadu wokół palników. Dodatkowo podczas grillowania może dojść do zanieczyszczenia powierzchni urządzenia. Wówczas należy je jak najszybciej wyczyścić, używając w tym celu miękkiej szmatki oraz płynu do czyszczenia. Trudniejsze zabrudzenia można usunąć, stosując specjalny preparat do czyszczenia grilla. W takim wypadku należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Decydując się na zakup grilla gazowego, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego rozmiar. W ofercie znajdziemy bowiem modele z jednym jak i z wieloma palnikami. Jaki grill gazowy kupić? Jeśli zazwyczaj przygotowujemy potrawy dla większej ilości osób, wówczas warto rozważyć zakup większego grilla, który owszem zajmie więcej miejsca, ale także pozwoli jednorazowo przygotować odpowiednią ilość jedzenia. Grill jednopalnikowy jest dobrym rozwiązaniem jeśli zazwyczaj grillujemy w małym gronie, np. rodzina 2+2.
Grill gazowy to urządzenie, które ma bardzo wiele zalet. Jego użytkowanie pozwala na uniknięcie wydzielania dymu oraz silnego zapachu, a także powstawanie zabrudzeń, np. na ubraniach. Obsługa grilla gazowego jest zdecydowanie prostsza i szybsza niż w przypadku jego węglowego odpowiednika. Co istotne potrawy przygotowane na grillu gazowym są zdrowsze, bo nie pochłaniają one oparów powstających wskutek kapania tłuszczu na rozżarzony węgiel. Również eksploatacja jest zdecydowanie tańsza - butla starcza na długo (kosztuje około kilkudziesięciu złotych), podczas gdy węgiel, brykiet, podpałka zużywają się bardzo szybko i nie są zbyt tanie.
Na co zwrócić uwagę kupując grill gazowy? Między innymi na cenę - im większy model tym będzie ona większa, ale czasem warto wydać nieco więcej i zyskać np. więcej przestrzeni do szykowania potraw. Należy także wcześniej zaplanować dla grilla stabilne miejsce w ogrodzie - pamiętajmy, że urządzenia te są dość duże i mało mobilne, trzeba zatem liczyć się, że będą one musiały być umieszczone w konkretnym miejscu na stałe.
Teoretycznie grill gazowy można skonstruować samodzielnie. Jak to zrobić? Wystarczy zaopatrzyć się w palnik, ruszt, pokrywę oraz źródło gazu. Niemniej jednak jest to trudna operacja, która może zakończyć się niepowodzeniem, a nawet tragedią, jeśli instalacja okaże się nieszczelna. Dlatego najlepiej zdecydować się na zakup gotowego urządzenia od renomowanego producenta. To daje nam gwarancję bezpieczeństwa i wygody podczas grillowania.
Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?