Cukinia z grilla- sprawdź szybki przepis na majówkę

Cukinia z grilla to prawdziwy must-have w majówkowym menu. Jak zrobić cukinię, która będzie jednocześnie delikatna i wyrazista w smaku? Sprawdź, pyszne oblicze cukinii, która zaskoczy Twoich bliskich.

Majówka w 2021 będzie wyjątkowa, dystans społeczny oraz zakaz zgromadzeń sprawia, że musimy być razem, a jednak osobno. Tradycyjne imprezy przy grillu z pewnością się odbędą, a wąskie grono najbliższej rodziny sprawia, że tym bardziej warto się postarać. Oprócz głównych dań takich, jak karkówka, burgery, czy łosoś z grilla bardzo ważną rolę grają dodatki. Zastanawiasz się, jak zrobić cukinię z grilla? Poniżej prezentujemy szybki przepis, który na pewno się uda i zachwyci każdego smakosza. 

Zobacz też: Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?

Cukinia z grilla: jak zrobić- ekspresowy przepis na pyszne talarki 

Nie liczy się to, ile czasu spędzimy w kuchni, ale finalny smak potrawy. Poniżej prezentujemy przepis, który zajmie Ci tylko kwadrans i skradnie serca Twoich bliskich. Sprawdź główne składniki i jakie przyprawy będą potrzebne do przygotowania cukinii z grilla.

Lista głównych składników: 

  • połowa cukinii 
  • oliwa z oliwek- 1 łyżka 
  • ząbek czosnku- 1 sztuka 

Cukinia z grilla: jakie przyprawy? 

  • czarny pieprz świeżo mielony 
  • sól
  • zioła prowansalskie 
  • słodka papryka 

Przygotowanie:

  1. W pierwszym kroku cukinię myjemy i kroimy w krążki. Później przekładamy do miski z mieszanką pieprzu, czerwonej papryczki, ziół prowansalskich i soli. Ząbek czosnku należy obrać, posiekać i przecisnąć przez praskę. Tak przygotowany czosnek także dodajemy do miski. 
  2. W kolejnym kroku cukinię polewamy oliwą i mieszamy z całym zestawem przypraw. Cukinię przekładamy na rozgrzanego grilla i smażymy przez około kwadrans, w międzyczasie zmieniając strony. 
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Ile kalorii ma cukinia z grilla- dietetyczne menu 

Cukinia to zdecydowanie dobry wybór dla osób na diecie. W dużej mierze składa się z wody i nawet duża ilość przypraw i gęsty sos nie przysporzy sporej ilości kalorii. Czas na konkrety: ile kalorii ma cukinia z grilla? 

  • Cukinia grillowana w 100 g to około 54 kcal. Mniej więcej tyle samo, co dwa pomidory, czy 24 truskawki. 

Cukinia z grilla- alternatywne pomysły 

Można ją dodawać do mięs lub stworzyć prawdziwe wegetariańskie danie w towarzystwie innych warzyw, takich jak papryka, ziemniaki lub pomidorki. 

Pokrojona w kostki stworzy udany duet z kurczakiem w formie szaszłyków. Kolejne kostki warto przełamać oliwką lub ulubionym rodzajem sera.

A skoro już o serze mowa, obraną cukinię pocięta na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw warto połączyć z łososiem w plastrach i serem pleśniowym. To idealny patent na roladki, które zachwycą wszystkich zgromadzonych. 

Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?

Więcej o: