Nim zastanowimy się nad tym, jaki grill elektryczny wybrać, warto zwrócić uwagę na zalety i wady takiego urządzenia. Z pewnością przyda się ono podczas majówki zwłaszcza tam, gdzie pojawienie się ognia i dymu z tradycyjnego grilla jest zabronione. Dla wielu osób grillowanie na węglu drzewnym jest bardzo ważne, ale gdy nie da się tego zrobić - grill elektryczny będzie jak znalazł. Najczęściej takie urządzenia pozwalają na przygotowanie ulubionych potraw grillowanych przez cały rok i w wybranym miejscu - ogrodzie, balkonie, ale też w kuchni. Nie trzeba też pędzić do sklepu po węgiel drzewny i martwić się tym, jak rozpalić grilla. Urządzenie jest też łatwe w obsłudze.
Jakie wady ma grill elektryczny? Pomijając fakt, że dla wielu osób grillowanie nieodłącznie związane jest z wykorzystaniem węgla drzewnego, wadą jest tutaj sposób zasilania. W przypadku grilla elektrycznego ogranicza nas zasięg kabla, który włożymy do kontaktu.
Na co szczególnie trzeba zwracać uwagę? Oczywiście warto starać się o to, żeby nabyć sprzęt gotowy do użycia przez kilka sezonów. Trzeba też wybierać model, którego sposób wykonania wydaje się być dość solidny. Na rynku dostępnych jest kilka typów grilli elektrycznych:
Jaki grill elektryczny kupić? Wyboru dokonujemy też odnośnie budowy urządzenia. Wyróżniamy grille stojące i grille stołowe. W każdym przypadku ważne jest, żeby sprzęt posiadał kilkustopniową regulację temperatury. Dzięki temu różne rodzaje pożywienia można będzie piec we właściwej im temperaturze.
Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
Jeszcze jedno pytanie z pewnością zadamy sobie kupując grill elektryczny - jaka moc będzie odpowiednia? Najczęściej zdarza się, że najwyższą wartość tego parametru będą mieć grille stojące. Warto wybierać te, które mają moc ok. 1000 W. Skróci to czas potrzebny na rozgrzanie rusztu czy płyty i rozpoczęcie pieczenia.
Co grillować? Grill elektryczny pozwala na przygotowanie potraw bez większych ograniczeń. Mięso, kotlety wegańskie czy warzywa - wszystko to może się znaleźć na ruszcie. Warto jednak kupić urządzenie z regulacją temperatury, co pozwoli dostosować ją do konkretnego produktu.
Wykorzystujemy w praktyce grill elektryczny: jak długo smażyć wybrane potrawy? Za każdym razem istotne znaczenie ma temperatura czy grubość pożywienia. Chociaż są to wartości przybliżone, możemy się sugerować dostępną w sieci tabelą czasów grillowania.
Jak dbać o grill elektryczny? Jak używać sprzętu, by wydłużyć czas jego przydatności? Warto przede wszystkim:
Bardzo ważna jest systematyczność. Jak wyczyścić grill elektryczny? Należy odłączyć go od zasilania i poczekać aż ostygnie. W poszczególnych modelach przebiega to inaczej. Płyt z teflonu nie można zarysować, ruszt zaś trzeba najpierw oczyścić szczotką, później umyć.
A jak umyć grill elektryczny? Klasyczne mycie rusztu grilla elektrycznego może odbyć się przy zastosowaniu zwykłej wody z płynem do mycia naczyń. W przypadku bardziej uciążliwych zabrudzeń warto wybrać specjalistyczny płyn do ich usuwania.
Wiele zależy od tego, na jak bardzo zaawansowanym sprzęcie nam zależy. Z reguły najtańsze grille, czyli te kosztujące do 150 zł, będą zawierać tylko najprostsze funkcje. Przełoży się to na mniejszą wygodę użytkowania. Dla osób, które częściej używają takiego sprzętu, poleca się choćby coś ''ze średniej półki''. Już za 250 zł można kupić grill elektryczny dobrej marki.
Zobacz też: Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?