Lubicie rzodkiewki? Nie tylko one nadają się do jedzenia. Jak wykorzystać liście? Zdziwicie się

Rzodkiewki dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak wiosną szczególnie chętnie po nie sięgamy. Mają wyraźny, ostry smak i masę witamin. A co z popularnym "odpadkiem"? Czy można jeść liście rzodkiewki?

Rzodkiewki - właściwości

Rzodkiewki poza genialnym smakiem mają też mnóstwo składników odżywczych. Szczególnie te zbierane wiosną są prawdziwymi bombami witaminowymi - zawierają sporo witaminy A, C i tych z grupy B, a także potas, żelazo, fosfor czy cynk. Są też bogate w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Wspomagają pracę układu krwionośnego, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wzmacniają odporność.

Czy można jeść liście rzodkiewki? Nawet trzeba!

Podczas gdy ze smakiem zajadamy się różowymi chrupiącymi kuleczkami, wiele osób zapomina - a w zasadzie nawet nie wie - o tym, że jeść można także liście rzodkiewki. To nie tylko kwestia zero waste, bo w końcu po co wyrzucać coś, co jest dobre. Liście rzodkiewki są też bogate w witaminę C. Poza tym mają działanie odtruwające, oczyszczające i wspierają procesy trawienia. A co z nimi zrobić? Liście rzodkiewki stanowią genialny dodatek do zup, koktajli i zapiekanek. Sprawdzą się świetnie wszędzie tam, gdzie dodalibyśmy na przykład jarmuż albo szpinak. Oto kilka pomysłów:

Zupa z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • duża cebula
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 4 szklanki liści rzodkiewki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • kilka rzodkiewek

Zupa z liści rzodkiewki - przepis krok po kroku:

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle w garnku. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i oczyszczone liście rzodkiewki. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez pół godziny. Na koniec blendujemy, dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Mieszamy. Serwujemy z plasterkami rzodkiewek.

Kruche babeczki z farszem z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • szalotka
  • spora garść liści rzodkiewki
  • pół łyżeczki musztardy
  • awokado
  • odrobina soku z cytryny
  • jajko
  • 2 łyżki tartego pecorino albo parmezanu
  • chlust mleka
  • kilka rzodkiewek
  • spora szczypta soli
  • zielony pieprz

Oraz:

  • 15 babeczek z kruchego ciasta (można je dostać w sklepach spożywczych lub zrobić samodzielnie)

Kruche babeczki z farszem z liści rzodkiewki - przepis krok po kroku

Na łyżce masła podsmażamy posiekaną szalotkę, gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone i osuszone liście rzodkiewki, aż zmiękną. Całość przekładamy do blendera i miksujemy razem z miąższem awokado i sokiem z cytryny. Dodajemy resztę składników poza rzodkiewkami i blendujemy na gładką masę. Pastę nakładamy do kruchych babeczek, na wierzchu układamy po kilka plasterków rzodkiewek oraz po małym kawałeczku masła. Zapiekamy w 170 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Jeśli babeczki będą się za bardzo rumienić, można przykryć je folią aluminiową zwróconą błyszczącą stroną do góry.

Zobacz wideo Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • garść liści rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka orzechów np. włoskich
  • łyżka sok z cytryny
  • sól i pieprz

Ilość składników można dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Pesto z liści rzodkiewki - przepis krok po kroku:

Liście oczyszczamy i suszymy. Wkładamy do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sprawdzamy konsystencję i smak, doprawiamy w razie potrzeby.

Takie pesto sprawdzi się idealnie jako sos do makaronu albo pieczonych ziemniaków. Będzie też doskonale smakować jako smarowidło na grzankach lub do maczania słupków świeżych warzyw.

Jak widać z liści rzodkiewek można zrobić naprawdę sporo genialnych potraw. Teraz naprawdę nie ma wymówki na wyrzucanie ich do kosza.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.