Nawet w tych najbardziej naturalnych lodach ze sklepu zdarzają się niekoniecznie mile widziane składniki. Jak wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowczynie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego jeden składnik może zrewolucjonizować rynek lodów. Dr inż. Katarzyna Szkolnicka wraz ze współpracowniczkami opracowała nową technologię produkcji przy wykorzystaniu maślanki.
Maślanka traktowana jest w mleczarstwie jako odpad - to produkt uboczny przy wytwarzaniu masła. Okazuje się, że sprawdza się doskonale w roli emulgatora, czyli substancji, która pozwala trwale połączyć składniki i zapewnić odpowiednią konsystencję produktu.
Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków. Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się
- powiedziała dr Szkolnicka, cytowana na portalu Szczecin. Nasze miasto. Ponadto wspomniane związki mogą też opóźniać procesy starzenia i poprawiać ogólną odporność organizmu. Przy okazji lody z maślanką są też bardziej pożywne i mniej kaloryczne.
Proces produkcji lodów opracowany przez badaczki polega na wtłaczaniu powietrza do zamrażanej mieszanki. Dzięki temu lody z dodatkiem maślanki są bardziej puszyste i delikatniejsze. Oczywiście trudno zastosować taką technologię we własnych kuchniach, jednak już samo użycie maślanki doda lodom wartości.
Domowe lody wbrew pozorom nie są takie trudne do zrobienia. Przeciwnie, wystarczy kilka składników i całkiem nieskomplikowany proces przygotowania... no i jeszcze kilka godzin cierpliwości. Ale, umówmy się, na coś dobrego naprawdę warto poczekać. Klasyczny przepis przewiduje wykorzystanie mleka, lecz dziś proponujemy zamienienie go na wspomnianą maślankę.
Składniki na ok. 10 porcji:
Sposób przygotowania:
W rondlu zagotowujemy śmietankę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Następnie powoli, cienką strużką wlewamy gorącą śmietankę, cały czas miksując. Masę przelewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu (nie zagotowujemy), stale mieszając, aż zgęstnieje (spływając po grzbiecie łyżki, jej cienka warstwa powinna na nim pozostać). Całość przecedzamy przez gęste sitko i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy maślankę, creme fraiche, sok z cytryny i sól. Mieszamy rózgą.
Podpowiedź: w tym momencie do masy możemy też wmieszać ulubione dodatki smakowe.
Jeśli mamy maszynkę do lodów, przelewamy do niej masę i przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli jej nie posiadamy, masę przelewamy do naczynia odpowiedniego do przechowywania w zamrażarce i mrozimy. Co pół godziny kilkukrotnie dokładnie mieszamy, by masa zamroziła się równomiernie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy w cieple (ok. 25 st. C) na 2 lub 3 doby. W tym czasie masa zgęstnieje i stanie się kwaskowata. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Creme fraiche gotowe.
Szukacie innych przepisów na lody? Skorzystajcie z naszych propozycji:
Jedliście już lody z maślanką? Co sądzicie?