Lody mogą być zdrowsze? Badaczki dowodzą, że tak, ale trzeba dodać do nich "odpad"

Gdy tylko robi się cieplej, chętnie sięgamy po lody. Te ze sklepów są pierwszym wyborem, w końcu domowe wymagają trochę pracy. Jednak ich skład często odbiega od wymarzonego. Okazuje się, że da się zastąpić sztuczne dodatki i to produktem traktowanym jako odpad.

Nawet w tych najbardziej naturalnych lodach ze sklepu zdarzają się niekoniecznie mile widziane składniki. Jak wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowczynie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego jeden składnik może zrewolucjonizować rynek lodów. Dr inż. Katarzyna Szkolnicka wraz ze współpracowniczkami opracowała nową technologię produkcji przy wykorzystaniu maślanki.

Maślanka traktowana jest w mleczarstwie jako odpad - to produkt uboczny przy wytwarzaniu masła. Okazuje się, że sprawdza się doskonale w roli emulgatora, czyli substancji, która pozwala trwale połączyć składniki i zapewnić odpowiednią konsystencję produktu.

Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków. Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się

- powiedziała dr Szkolnicka, cytowana na portalu Szczecin. Nasze miasto. Ponadto wspomniane związki mogą też opóźniać procesy starzenia i poprawiać ogólną odporność organizmu. Przy okazji lody z maślanką są też bardziej pożywne i mniej kaloryczne.

Proces produkcji lodów opracowany przez badaczki polega na wtłaczaniu powietrza do zamrażanej mieszanki. Dzięki temu lody z dodatkiem maślanki są bardziej puszyste i delikatniejsze. Oczywiście trudno zastosować taką technologię we własnych kuchniach, jednak już samo użycie maślanki doda lodom wartości.

Zobacz wideo Domowe lody jogurtowo-owocowe. Niebo w gębie, a jakie proste!

Domowe lody z maślanki

Domowe lody wbrew pozorom nie są takie trudne do zrobienia. Przeciwnie, wystarczy kilka składników i całkiem nieskomplikowany proces przygotowania... no i jeszcze kilka godzin cierpliwości. Ale, umówmy się, na coś dobrego naprawdę warto poczekać. Klasyczny przepis przewiduje wykorzystanie mleka, lecz dziś proponujemy zamienienie go na wspomnianą maślankę.

Jak zrobić lody z maślanki?

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 2 szklanki śmietanki 36 proc.
  • 8 dużych żółtek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • szklanka creme fraiche (do kupienia w lepiej wyposażonych sklepach spożywczych; można też zrobić samodzielnie - przepis znajdziecie na końcu tego tekstu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W rondlu zagotowujemy śmietankę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Następnie powoli, cienką strużką wlewamy gorącą śmietankę, cały czas miksując. Masę przelewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu (nie zagotowujemy), stale mieszając, aż zgęstnieje (spływając po grzbiecie łyżki, jej cienka warstwa powinna na nim pozostać). Całość przecedzamy przez gęste sitko i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy maślankę, creme fraiche, sok z cytryny i sól. Mieszamy rózgą.

Podpowiedź: w tym momencie do masy możemy też wmieszać ulubione dodatki smakowe.

Jeśli mamy maszynkę do lodów, przelewamy do niej masę i przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli jej nie posiadamy, masę przelewamy do naczynia odpowiedniego do przechowywania w zamrażarce i mrozimy. Co pół godziny kilkukrotnie dokładnie mieszamy, by masa zamroziła się równomiernie.

Przepis na domowe lody? Sprawdźcie też podstawowy:

Lody to ulubiony deser wielu osób. Niewiele słodyczy jest od nich bardziej znanych.Co zrobić, aby domowe lody były aksamitne i puszyste? Oto nasz przepis

Jak zrobić creme fraiche?

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 2 łyżki maślanki

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy w cieple (ok. 25 st. C) na 2 lub 3 doby. W tym czasie masa zgęstnieje i stanie się kwaskowata. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Creme fraiche gotowe.

Szukacie innych przepisów na lody? Skorzystajcie z naszych propozycji:

Jedliście już lody z maślanką? Co sądzicie?

Więcej o: