Kurczak, suszone pomidory, szparagi - genialna opcja na obiad

Kurczak w sosie, kurczak z patelni, kurczak pieczony, potrawka z kurczaka. Ilu kucharzy, tyle przepisów na kurczaka. My polecamy szczególnie te przepisy na kurczaka, które nie zajmują wiele czasu. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut, a rodzina będzie zachwycona. Poniżej znajdziesz dwa świetne przepisy na kurczaka w sosie miodowym oraz kurczaka z suszonymi pomidorami i szparagami.

Kurczak, suszone, pomidory, szparagi – gotowe w 15 minut

Kurczak suszone, pomidory, szparagi. Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • garść suszonych pomidorów (minimum 7 sztuk)
  • pęczek szparagów zielonych (minimum 7 sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ulubiony makaron

Szukacie sprawdzonych przepisów na smacznego kurczaka? Polecamy nasze ulubione dania:

Kurczak - przepis:

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój kurczaka w kostkę. Wrzuć kurczaka na gorący tłuszcz i podsmaż, do momentu aż uzyska piękny złoty kolor. Możesz dodać więcej oliwy. Przygotuj szparagi. Odłam końcówki i pokrój na drobne kawałki. Zsuń kurczaka na bok patelni. Na oliwie podsmaż szparagi przez około pięciu minut. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz wsyp wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron. Zalej wszystko śmietanką i podsmaż jeszcze przez chwilę. Możesz doprawić solą i pieprzem. Danie kurczak suszone, pomidory, szparagi jest gotowe!

Zobacz wideo Butter chicken - klasyk kuchni indyjskiej [PRZEPIS]

Kurczak w sosie miodowym – przygotujesz w 10 minut

Kurczak w sosie miodowym. Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • łyżeczka przyprawy typu "złocisty kurczak"
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka przyprawy typu "vegeta"
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • ryż – ulubiony typ

Kurczak – przepis:

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie pokrój kurczaka w kostkę. Obtocz kurczaka w przyprawach. Tak przygotowane mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż przez kilka minut. Zalej kurczaka śmietaną, wymieszaj. Zdejmuj z ognia i dodaj miód. Solidnie wymieszaj. Podawaj z ryżem. Kurczak w sosie miodowym jest już gotowy!

Więcej o: