Boom na czosnek niedźwiedzi. Dodałam go do naleśników po rusku i wszyscy zapiali z zachwytu

Czosnek niedźwiedzi to coraz popularniejsza zielenina w naszych kuchniach. Do czego go wykorzystać? Pesto to klasyk, ale spróbujcie dodać go do naleśników z farszem a la pierogi ruskie. Poezja!

Czosnek niedźwiedzi - zielone złoto

Czosnek niedźwiedzi to zioło, na które zasadzałam się od dłuższego czasu. Od kilku lat coraz pewniej mości się w polskiej kuchni. I bardzo słusznie, bo jest nie tylko zdrowy, lecz także ma genialny smak. Jaki? Nie będzie tu zaskoczeniem, jeśli powiem, że czosnkowy - jest jednak delikatniejszy niż ten pospolity. Trochę trawiasty, trochę szczypiorkowy. Zapach? Bardzo łagodny, choć po roztarciu czy posiekaniu nabiera mocy.

Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim fot. redakcja

Do czego użyć? A do czego nie! Najczęściej kończy jako baza do pesto czy majonezu. Można zrobić też masło czosnkowe trochę inne, niż klasyczne. Warto dodać go też tam, gdzie szpinak, czyli na przykład do pożywnej frittaty albo sałatki. Suszony można wykorzystywać jak zwykłą przyprawę - idealnie sprawdzi się w sosach, zupach, gulaszach i wszędzie tam, gdzie dalibyście zwykły czosnek, suszoną bazylię czy majeranek.

Zobacz wideo Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, riottą i łososiem. Niebo w gębie!

A ja? Ja dodałam go do farszu do naleśników, który przygotowałam na wzór tego do pierogów ruskich. Efekt? Pierwszy kęs w skupieniu, chwila przeżuwania, uniesienie brwi, przełknięcie i szybki atak na kolejny kawałek. Namówiłam? No to do dzieła! Ale spieszcie się, bo sezon nie trwa wiecznie. Pamiętajcie też, że zbierać go można tylko na terenie trzech województw i to pod warunkiem nieprzetrzebienia całej polanki. I tu kolejna ważna uwaga - czosnek niedźwiedzi łatwo pomylić z trującą konwalią. Więcej o tym:

Ja swój dostałam w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym w cenie 7 zł za doniczkę z kilkunastoma liśćmi, ale można też znaleźć online albo posiać we własnym ogródku (tylko na wyrośnięcie trzeba oczywiście poczekać). A jak się zabrać za te naleśniki? Przepis jest banalnie prosty.

Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim fot. redakcja

Naleśniki a la ruskie z czosnkiem niedźwiedzim - składniki:

Ciasto:

  • szklanka mleka
  • ćwierć lub pół szklanki wody (w zależności od tego, jaką gęstość ciasta preferujemy)
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • duża cebula
  • kilkanaście liści świeżego czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Naleśniki a la ruskie z czosnkiem niedźwiedzim - sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Cebulę siekamy drobno i smażymy na oleju, aż się lekko zrumieni. W międzyczasie robimy naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy ziemniaki ostygną, mieszamy je z twarogiem, cebulą, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i przyprawami. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy w wybrany sposób.

Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim można jeść z lekko posoloną śmietanką, prażoną cebulką lub na wzór pierogów - z okrasą. Ja natomiast jadłam je solo i naprawdę więcej do szczęścia nie potrzebowałam. Moim znajomym też się dostało. Reakcje? Takie, które sprawiają, że człowiek prostuje się i rośnie 10 cm.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.