Polędwica to bardzo smaczny i ceniony przez kucharzy gatunek mięsa wieprzowego. Dobrze przyrządzone mięso jest miękkie i wprost przepyszne! Na szczęście efekt ten nie jest aż tak trudny do osiągnięcia. Wystarczy dobra kompozycja smakowa, czas i odrobina wyczucia. Dziś mamy dla was dwa przepisy na smakowite dania. Sprawdźcie, jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad.
Składniki (na 4 porcje):
Umyte i oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm, z każdej strony oprószamy odrobiną pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy mięso, gdy się zetnie, doprawiamy szczyptą soli. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię bulion lub wodę, wrzucamy także liście laurowe i ziarenko ziela angielskiego. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem.
Następnie dodajemy do sosu chrzan oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną, łączymy. Doprawiamy rozdrobnionymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym podajemy z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.
Składniki:
Przygotowujemy także naczynie żaroodporne z pokrywą.
Umyte i oczyszczone polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa oprószamy odrobiną pieprzu ziołowego i soli, odstawiamy je na co najmniej dwie godziny do lodówki, aby się zamarynowały.
Kroimy paprykę w paski, a cebule w piórka. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem rzepakowy. Plastry mięsa ciasno układamy obok siebie, na nich zaś kawałki papryki oraz cebuli. Przecier pomidorowy mieszamy z majerankiem cząbrem, wędzoną papryką, solą i odrobiną pieprzu ziołowego. Warzywa i mięso zalewamy tak przygotowanym sosem po wierzchu, a następnie przykrywamy pokrywą.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 st. C. Pieczemy przez dwie godziny, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody lub bulionu. Polędwiczki wieprzowe podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Wskazówka: takie polędwiczki wieprzowe można przygotować bez pieczenia. Należy wziąć garnek z grubym dnem i pokrywką (wielkość dostosowujemy do porcji, ważne, aby mięso było dość ciasno ułożone), wysmarować je olejem i przygotować danie według przepisu. Polędwiczki w takim wypadku dusimy cały czas pod przykrywką na niewielkim ogniu.