Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad? Proste przepisy

Polędwiczki wieprzowe z sosem to pyszna propozycja na sycące danie obiadowe. Dziś mamy dla was dwie propozycje na przyrządzenie takiego dania. Sprawdźcie, jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad.

Polędwica to bardzo smaczny i ceniony przez kucharzy gatunek mięsa wieprzowego. Dobrze przyrządzone mięso jest miękkie i wprost przepyszne! Na szczęście efekt ten nie jest aż tak trudny do osiągnięcia. Wystarczy dobra kompozycja smakowa, czas i odrobina wyczucia. Dziś mamy dla was dwa przepisy na smakowite dania. Sprawdźcie, jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad.

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 700 g),
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  • 2 szklanki wody lub bulionu (może być mięsny lub warzywny),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do podsmażenia

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym?

Umyte i oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm, z każdej strony oprószamy odrobiną pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy mięso, gdy się zetnie, doprawiamy szczyptą soli. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię bulion lub wodę, wrzucamy także liście laurowe i ziarenko ziela angielskiego. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem.

Następnie dodajemy do sosu chrzan oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną, łączymy. Doprawiamy rozdrobnionymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym podajemy z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe duszone z papryką i sosem pomidorowym - przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 700 g),
  • 2-3 kolorowe papryki,
  • 2 spore cebule,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki cząbru,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • olej rzepakowy

Przygotowujemy także naczynie żaroodporne z pokrywą. 

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad?

Umyte i oczyszczone polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa oprószamy odrobiną pieprzu ziołowego i soli, odstawiamy je na co najmniej dwie godziny do lodówki, aby się zamarynowały.

Kroimy paprykę w paski, a cebule w piórka. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem rzepakowy. Plastry mięsa ciasno układamy obok siebie, na nich zaś kawałki papryki oraz cebuli. Przecier pomidorowy mieszamy z majerankiem cząbrem, wędzoną papryką, solą i odrobiną pieprzu ziołowego. Warzywa i mięso zalewamy tak przygotowanym sosem po wierzchu, a następnie przykrywamy pokrywą. 

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 st. C. Pieczemy przez dwie godziny, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody lub bulionu. Polędwiczki wieprzowe podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem. 

Wskazówka: takie polędwiczki wieprzowe można przygotować bez pieczenia. Należy wziąć garnek z grubym dnem i pokrywką (wielkość dostosowujemy do porcji, ważne, aby mięso było dość ciasno ułożone), wysmarować je olejem i przygotować danie według przepisu. Polędwiczki w takim wypadku dusimy cały czas pod przykrywką na niewielkim ogniu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA