Pierś z indyka to naprawdę ciekawa alternatywa dla piersi z kurczaka. Mięso indyka smakuje nieco inaczej niż mięso z kurczaka. Warto więc wiedzieć, jak je przyrządzić, aby zachować jego walory smakowe oraz wszystkie wartości odżywcze. Filet z indyka jest bowiem bogatym źródłem witamin z grupy B. Sprawdzi się także w menu osób na diecie. Ma bowiem mniej kalorii niż pierś z kurczaka. Polecamy najlepsze przepisy na indyka.
Indyka pokrój w kostkę. Posyp chili, kurkumą, pieprzem i solą. Wymieszaj i wetrzyj przyprawy w mięso. Pokrój drobno cebulę, imbir i pomidory. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu mięso, po czym zdejmij je z ognia. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek i imbir i cały czas mieszając, smaż około 30-40 sekund. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę cynamonu, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i mięso z indyka i wymieszaj. Gotuj około 5 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe, dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.
Pierś z indyka umyj i pokrój drobno. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, posmaruj nim indyka. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż mięso, aż z każdej strony będzie rumiane. W międzyczasie umyj szpinak. Dodaj go do przysmażonego indyka. Następnie pokrój drobno suszone pomidory, także wrzuć je na patelnię. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodaj śmietanę. Smaż jeszcze przez kilka minut, dopraw przyprawami do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem.