Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Obłędne curry lub zdrowe danie ze szpinakiem

O ile kurczak jest dla nas oczywistym wyborem w sklepie, o tyle filet z indyka wybieramy już znacznie rzadziej. Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Podpowiadamy przepisy na filet z indyka na dwa sposoby. Rodzina będzie zachwycona!

Filet z piersi indyka – smaczna alternatywa dla piersi z kurczaka

Pierś z indyka to naprawdę ciekawa alternatywa dla piersi z kurczaka. Mięso indyka smakuje nieco inaczej niż mięso z kurczaka. Warto więc wiedzieć, jak je przyrządzić, aby zachować jego walory smakowe oraz wszystkie wartości odżywcze. Filet z indyka jest bowiem bogatym źródłem witamin z grupy B. Sprawdzi się także w menu osób na diecie. Ma bowiem mniej kalorii niż pierś z kurczaka. Polecamy najlepsze przepisy na indyka.

Indyk w sosie curry

Indyk w sosie curry – składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku 
  • pół łyżeczki chili w proszku 
  • 5 łyżek oleju do smażenia 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 cm imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Indyk w sosie curry – przepis:

Indyka pokrój w kostkę. Posyp chili, kurkumą, pieprzem i solą. Wymieszaj i wetrzyj przyprawy w mięso. Pokrój drobno cebulę, imbir i pomidory. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu mięso, po czym zdejmij je z ognia. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek i imbir i cały czas mieszając, smaż około 30-40 sekund. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę cynamonu, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i mięso z indyka i wymieszaj. Gotuj około 5 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe, dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Filet z piersi indyka ze szpinakiem

Filet z piersi indyka – składniki:

  • podwójna pierś z indyka
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 150 g szpinaku – może być mrożony
  • 8 suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Przepis na filet z indyka ze szpinakiem

Pierś z indyka umyj i pokrój drobno. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, posmaruj nim indyka. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż mięso, aż z każdej strony będzie rumiane. W międzyczasie umyj szpinak. Dodaj go do przysmażonego indyka. Następnie pokrój drobno suszone pomidory, także wrzuć je na patelnię. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodaj śmietanę. Smaż jeszcze przez kilka minut, dopraw przyprawami do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA