Fondant z białej czekolady to deser, który przypadnie do gustu każdemu. Rozpływa się w ustach i zachwyca czekoladowym smakiem. Sprawdzi się nie tylko jako deser dla łasuchów, lecz także jako elegancki przysmak podczas rodzinnych spotkań.
Warto wiedzieć, że jego angielska nazwa to chocolate lava cake, czyli czekoladowa lawa. Właśnie ta nazwa doskonale tłumaczy płynne wnętrze fondantu.
Choć tradycyjny fondant zakłada wykorzystanie gorzkiej czekolady, my proponujemy kulinarne eksperymenty. Poznajcie przepis na cytrynowy fondant i fondant z białej czekolady.
Nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury 190 stopni. Następnie rozpuść białą czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Do misy miksera wbij dwa jajka, dwa żółtka oraz cukier brązowy. Wszystko miksuj na gładką masę. Masa jajeczna powinna być puszysta i gładka. W kolejnym kroku dodaj przestudzoną czekoladę oraz przesianą mąkę. Włącz mikser ponownie i miksuj masę tak, aby nie było ani jednej grudki. Przygotuj kokilki na fondant z białej czekolady. Wypełnij je maksymalnie 2/3 masy. Połóż w każdej z nich kostkę wybranejczekolady. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut. Wyjmij i lekko przestudź. Podawaj ciepłe, na przykład z bitą śmietaną i owocami.