Szybkie ciasto z rabarbarem, które przygotujesz w 10 minut. Prosty przepis dla każdego

Szybkie ciasto z rabarbarem uratuje nas nie raz z opresji. Niezapowiedziani goście? To idealne rozwiązanie. Ciasto z rabarbarem można przygotować na dwa sposoby - z ciasta kruchego i ciasta drożdżowego. To pierwsze rozwiązanie jest zdecydowanie szybsze - wystarczy 10 minut przygotowania ciasta plus czas pieczenia.

Szybkie ciasto z rabarbarem – składniki

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa)
  • 250 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2-3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju
  • 500 g łodyg rabarbaru

Szybkie ciasto z rabarbarem – przepis

Na początek zacznijmy od tego, jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego? Pamiętajmy, że do ciasta wybieramy tylko najbardziej czerwone łodygi. Końce łodyg obcinamy, a łodygi myjemy bardzo uważnie. Co ważne – nie obieramy ich. Następnie suszymy i kroimy łodygi na grubość 1 cm.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Skoro już wiemy, jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Jogurt, jajka i olej powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy jogurt, olej, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie wbijamy jajka. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy masę do blaszki, układamy na masie rabarbar. Pieczemy 45 minut i studzimy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem. Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego?

A jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe z rabarbarem nie będzie już tak szybkim przepisem do przygotowania. Ale jeśli macie więcej czasu lub odłożone mrożone ciasto drożdżowe, to także możecie przyrządzić obłędny przysmak.

Tu znajdziesz informację o tym, jak mrozić domowe ciasto drożdżowe:

A jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Postępujemy tak, jak w przypadku przygotowywania rabarbaru do ciasta kruchego. Jednak po pokrojeniu go na plasterki, warto posypać rabarbar cukrem. Cały czas mieszamy rabarbar, a kiedy puści sok dokładnie go odsączamy. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.