Na początek zacznijmy od tego, jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego? Pamiętajmy, że do ciasta wybieramy tylko najbardziej czerwone łodygi. Końce łodyg obcinamy, a łodygi myjemy bardzo uważnie. Co ważne – nie obieramy ich. Następnie suszymy i kroimy łodygi na grubość 1 cm.
Skoro już wiemy, jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Jogurt, jajka i olej powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy jogurt, olej, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie wbijamy jajka. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy masę do blaszki, układamy na masie rabarbar. Pieczemy 45 minut i studzimy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
A jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe z rabarbarem nie będzie już tak szybkim przepisem do przygotowania. Ale jeśli macie więcej czasu lub odłożone mrożone ciasto drożdżowe, to także możecie przyrządzić obłędny przysmak.
Tu znajdziesz informację o tym, jak mrozić domowe ciasto drożdżowe:
A jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Postępujemy tak, jak w przypadku przygotowywania rabarbaru do ciasta kruchego. Jednak po pokrojeniu go na plasterki, warto posypać rabarbar cukrem. Cały czas mieszamy rabarbar, a kiedy puści sok dokładnie go odsączamy. Gotowe!