Grill mięsny, grill wege - co na grilla? 10 prostych przekąsek z grilla dla każdego

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty. Kiedy za oknem zaczęło się zielenić i temperatura nieco podskoczyła, Polacy wyciągnęli z garaży swoje grille i zaczęli oddawać się ulubionej wiosennej kulinarnej rozrywce. Tak jest od wielu lat, choć menu grillowe powoli ewoluuje. Coraz więcej przysmaków znajdują w nim dla siebie również wegetarianie i weganie

Jeszcze kilkanaście lat temu, gdy na grillu miał pojawić się znajomy, który nie je mięsa, wielu gospodarzy wpadało w popłoch. Bo co on będzie jadł? Na stole co prawda znajdowała się surówka ze świeżych, wiosennych warzyw i chleb, ale na samym grillu tylko kiełbasa, boczek, karkówka i szaszłyki z kurczaka. 

Na szczęście już od jakiegoś czasu wegetarianie, a nawet weganie mogą przebierać w potrawach, które z powodzeniem przygotowuje się na grillu. To menu stało się bogate i zadowoli ludzi na dowolnej diecie. Oto 10 prostych przekąsek z grilla dla każdego.

Proste przekąski z grilla mięsne

Zacznijmy od mięsa, bo jednak wciąż większość ludzi w nim gustuje, a po wielu latach grillowania być może znudziły nam się już te same dania i chętnie spróbowalibyśmy czegoś innego. Co więc na grilla oprócz karkówki i kaszanki z cebulką zawiniętej w folię aluminiową?

  • śliwki w boczku

Łatwą w przygotowaniu i smaczną przekąską będą zawinięte w plastry boczku śliwki kalifornijskie. Wystarczy owinąć każdą śliwkę boczkiem i przebić wykałaczką. Kiedy położymy te drobne przekąski na grillu, rozejdzie się tak apetyczny zapach, że możemy nim zwabić niespodziewanych gości. 

  • żeberka bbq

Bardziej sycącą propozycją będą grillowane żeberka bbq. Do ich przygotowania potrzebujemy marynaty bbq, którą znajdziemy w sklepach lub możemy przygotować samodzielnie, żeberek wieprzowych i świeżych ziół, np. rozmarynu, pieprzu i soli. Żeberka należy pokroić i obtoczyć w marynacie, obsypać ziołami. Następnie wolno grillować, nawet przez około trzy godziny.

  • kofty z wołowiny

Pomysłem na ciekawe danie z grilla są kofty z wołowiny. Potrzebujemy do ich przygotowania dobrej jakości mięsa wołowego, kaszy orkiszowej, cebuli, czosnku, chilli oraz jajka. Z tych składników należy przygotować podłużne kotlety, które trzeba owinąć wokół długich patyczków grillowych, po czym położyć na rozgrzanym grillu.

  • kiełbaski nadziewane fetą z ziołami

Na grillu nie może zabraknąć kiełbasy. Jeśli jednak mamy już nieco dość tej w tradycyjnej formie, możemy przygotować ją w nieco odmienny sposób. Kiełbaski należy przekroić tak, by powstała kieszonka, następnie nadziać ją serem feta i doprawić ulubioną mieszanką ziół. Po ugrillowaniu otrzymujemy pyszną i niecodzienną, sycącą przekąskę. 

Zobacz też: Co na ognisko? Sprawdź propozycje dla wegetarian i tradycyjne

  • szaszłyki z owoców morza

Na grillu nie powinno też zabraknąć czegoś dla amatorów ryb i owoców morza. Można z nich przyrządzić pyszne szaszłyki. Wybrane owoce morza np. krewetki, kalmary, kawałki białej ryby, ośmiorniczki, surimi, obtoczyć w marynacie, ponadziewać na długie patyczki i grillować niezbyt długo, by nie stały się gumowate. 

Zobacz wideo Warto wiedzieć

 Proste przekąski z grilla wege

Grillowe przekąski w wersji wege mogą skusić nawet zadeklarowanych mięsożerców.

  • warzywne szaszłyki

Powodzeniem cieszą się np. warzywne szaszłyki. Na patyczki wystarczy powbijać pokrojone na kawałki np. cukinię, bakłażana, cebulę i paprykę. W wersji wegetariańskiej można dodać jeszcze kawałki sera, np. halloumi

  • pieczone ziemniaki

Dodatkiem do dań mięsnych oraz przekąską dla wegetarian mogą być pieczone ziemniaki w folii. Należy obrać ziemniaki (powinny być dość duże), przekroić każdy na pół. Między połówki włożyć masło i koperek, następnie je złączyć i każdego ziemniaka owinąć folią aluminiową. Przygotowane na grillu smakują wybornie. 

  • steki z selera

Nawet weganie i wegetarianie mogą zjeść steki z grilla. Wystarczy przygotować je z… selera. Sporych rozmiarów warzywo należy pokroić na plastry, skropić oliwą z oliwek, posolić i dodać pieprz. Smak jest niepowtarzalny.

  • faszerowane pieczarki

Pyszna wege przekąska z grilla to faszerowane pieczarki. Można je nadziać natką pietruszki, czosnkiem, papryką i np. serem gorgonzola. Wspaniale smakuje też nadziewana serem np. camembertem czerwona papryka. Wegetarianie i wegnie mają też coraz większy wybór burgerów, kiełbas czy steków z roślinnego mięsa lub z warzyw, które można kupić gotowe w wielu sklepach. 

<<Reklama>> DOMOWE SMAKI NA ZAMÓWIENIE. Twoja ulubiona Stołówka Online >>

Więcej o: