Jeszcze kilkanaście lat temu, gdy na grillu miał pojawić się znajomy, który nie je mięsa, wielu gospodarzy wpadało w popłoch. Bo co on będzie jadł? Na stole co prawda znajdowała się surówka ze świeżych, wiosennych warzyw i chleb, ale na samym grillu tylko kiełbasa, boczek, karkówka i szaszłyki z kurczaka.
Na szczęście już od jakiegoś czasu wegetarianie, a nawet weganie mogą przebierać w potrawach, które z powodzeniem przygotowuje się na grillu. To menu stało się bogate i zadowoli ludzi na dowolnej diecie. Oto 10 prostych przekąsek z grilla dla każdego.
Zacznijmy od mięsa, bo jednak wciąż większość ludzi w nim gustuje, a po wielu latach grillowania być może znudziły nam się już te same dania i chętnie spróbowalibyśmy czegoś innego. Co więc na grilla oprócz karkówki i kaszanki z cebulką zawiniętej w folię aluminiową?
Łatwą w przygotowaniu i smaczną przekąską będą zawinięte w plastry boczku śliwki kalifornijskie. Wystarczy owinąć każdą śliwkę boczkiem i przebić wykałaczką. Kiedy położymy te drobne przekąski na grillu, rozejdzie się tak apetyczny zapach, że możemy nim zwabić niespodziewanych gości.
Bardziej sycącą propozycją będą grillowane żeberka bbq. Do ich przygotowania potrzebujemy marynaty bbq, którą znajdziemy w sklepach lub możemy przygotować samodzielnie, żeberek wieprzowych i świeżych ziół, np. rozmarynu, pieprzu i soli. Żeberka należy pokroić i obtoczyć w marynacie, obsypać ziołami. Następnie wolno grillować, nawet przez około trzy godziny.
Pomysłem na ciekawe danie z grilla są kofty z wołowiny. Potrzebujemy do ich przygotowania dobrej jakości mięsa wołowego, kaszy orkiszowej, cebuli, czosnku, chilli oraz jajka. Z tych składników należy przygotować podłużne kotlety, które trzeba owinąć wokół długich patyczków grillowych, po czym położyć na rozgrzanym grillu.
Na grillu nie może zabraknąć kiełbasy. Jeśli jednak mamy już nieco dość tej w tradycyjnej formie, możemy przygotować ją w nieco odmienny sposób. Kiełbaski należy przekroić tak, by powstała kieszonka, następnie nadziać ją serem feta i doprawić ulubioną mieszanką ziół. Po ugrillowaniu otrzymujemy pyszną i niecodzienną, sycącą przekąskę.
Zobacz też: Co na ognisko? Sprawdź propozycje dla wegetarian i tradycyjne
Na grillu nie powinno też zabraknąć czegoś dla amatorów ryb i owoców morza. Można z nich przyrządzić pyszne szaszłyki. Wybrane owoce morza np. krewetki, kalmary, kawałki białej ryby, ośmiorniczki, surimi, obtoczyć w marynacie, ponadziewać na długie patyczki i grillować niezbyt długo, by nie stały się gumowate.
Grillowe przekąski w wersji wege mogą skusić nawet zadeklarowanych mięsożerców.
Powodzeniem cieszą się np. warzywne szaszłyki. Na patyczki wystarczy powbijać pokrojone na kawałki np. cukinię, bakłażana, cebulę i paprykę. W wersji wegetariańskiej można dodać jeszcze kawałki sera, np. halloumi.
Dodatkiem do dań mięsnych oraz przekąską dla wegetarian mogą być pieczone ziemniaki w folii. Należy obrać ziemniaki (powinny być dość duże), przekroić każdy na pół. Między połówki włożyć masło i koperek, następnie je złączyć i każdego ziemniaka owinąć folią aluminiową. Przygotowane na grillu smakują wybornie.
Nawet weganie i wegetarianie mogą zjeść steki z grilla. Wystarczy przygotować je z… selera. Sporych rozmiarów warzywo należy pokroić na plastry, skropić oliwą z oliwek, posolić i dodać pieprz. Smak jest niepowtarzalny.
Pyszna wege przekąska z grilla to faszerowane pieczarki. Można je nadziać natką pietruszki, czosnkiem, papryką i np. serem gorgonzola. Wspaniale smakuje też nadziewana serem np. camembertem czerwona papryka. Wegetarianie i wegnie mają też coraz większy wybór burgerów, kiełbas czy steków z roślinnego mięsa lub z warzyw, które można kupić gotowe w wielu sklepach.
<<Reklama>> DOMOWE SMAKI NA ZAMÓWIENIE. Twoja ulubiona Stołówka Online >>