Niewiele osób wie, że leguminy to… desery. Tym mianem określano słodkości, które przygotowywano pod koniec XIX i na początku XX wieku. Warto wiedzieć, że do legumin nie zaliczano tortów, mazurków czy kruchych ciast. Nazywano tak desery takie jak naleśniki, kremy, suflety, budynie czy racuchy.
Co powiesz na sernik na zimno? To świetny pomysł na letni deser!
Legumina szybko jednak zmieniła swoje znacznie i została okrzyknięta deserem prababci. Dlaczego? Przez lata to właśnie babcie i prababcie serwowały swoim prawnuczkom i wnuczkom takie pyszności. Przepis na leguminę deser prababci nie jest skomplikowany. To mączna, jajeczna lub przygotowana na bazie kaszy potrawa. Często ma formę budyniu lub puddingu. Najczęściej legumina jest przygotowywana z kaszy manny. Sprawdzamy, jak przygotować ten pyszny deser.
Legumina przepis babci. Składniki na około 6 porcji:
Legumina przepis babci. Przygotowanie:
W garnku zagotuj mleko i śmietankę. W mieszaninie rozpuść cukier i cukier wanilinowy. Nie przestawaj mieszać i wsyp kaszę manną. Kiedy będzie bardzo gęsta, wylej masę do tortownicy. Poczekaj, aż ostygnie i włóż leguminę do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie pokój na kawałki. Możesz udekorować ją owocami lub ulubionym syropem.
Legumina cytrynowa. Składniki:
Legumina cytrynowa. Przygotowanie:
Żelatynę zalej zimną wodą. Użyj niewiele wody, dolej następnie wrzątku, aby dobrze rozmieszać proszek. Wystudź. Do miski wbij jajka. Dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, wlej ją do masy jajecznej. Wymieszaj i przelej do pucharków. Wstaw do lodówki.