Mizeria niejedno ma imię. Jak zrobić idealną? Na słono czy na słodko?

Mizeria to jedna z najbardziej podstawowych dodatków do polskich dań. Znamy ją doskonale od dzieciństwa. Podawano nam ją z kotletami mielonymi lub schabowymi oraz młodymi ziemniaczkami. Pamiętamy doskonale ten smak, jednak nie zawsze udaje nam się go dobrze odtworzyć.

Z mizerią jest tak jak z rosołem – prawie każdy ma swój przepis na tę idealną. Niemal w każdym domu przygotowuje się ją w nieco inny sposób. Ta najbardziej podstawowa wersja mizerii jest bardzo prosta – to po prostu pokrojone w plasterki ogórki z dodatkiem soli i kwaśnej śmietany. Do tej bazy dodajemy różnego typu dodatki, które czynią surówkę wyjątkową i o jej smaku pamiętamy przez całe życie.

Kotlet de volaille z masłem i czosnkiem - klasyk na obiad nie tylko od święta [PRZEPIS]Jak zrobić idealny kotlet de volaille? Jaki jest jego sekret?

Mizeria – jak zrobić idealną?

Na słono lub na słodko, z dodatkiem koperku lub szczypiorku, z octem, sokiem z cytryny lub bez – niezależnie od tego, czym ulepszamy naszą mizerię, jest kilka podstawowych zasad, o których trzeba pamiętać, przygotowując tę pozornie prostą surówkę, by była idealna. Mizeria wcale nie jest taka prosta, jak ją malują, jeśli przygotowujemy ją bez pewnego przygotowania.

Po pierwsze należy pamiętać o tym, że ogórki należy obierać zawsze od jaśniejszego do ciemniejszego końca. W innym przypadku stają się one gorzkie i nasza szybka surówka może zostać zepsuta. Niektórzy rezygnują z obierania ogórków – to dopuszczalne pod warunkiem, że jesteśmy pewni, iż dokładnie oczyściliśmy warzywo z zanieczyszczeń. Są też tacy, którzy zamiast kroić ogórki w plasterki nożem, wolą zetrzeć je na tarce – to znacznie przyspiesza pracę.  

Kolejnym warunkiem udanej mizerii jest wybranie dobrej jakościowo śmietany. Warto czytać składy i wybierać rzeczywiście produkty, które są śmietaną, a nie czymś „śmietanopodobnym”. W zależności od upodobań, wybieramy śmietanę bardziej lub mniej kwaśną. Osoby, które są na diecie, mogą zamiast śmietany dodać jogurt naturalny – surówka będzie znacznie lżejsza. Mizeria jest również możliwa do spożywania przez wegan. Wystarczy, że zamiast śmietany dodadzą do niej np. jogurt sojowy czy majonez słonecznikowy. 

Zobacz wideo A próbowaliście takiej wiosennej sałatki?

Mizeria – na słodko czy na słono?

Już sam bazowy przepis może zostać podany w wątpliwość, ponieważ w niektórych domach mizerię zamiast na słono przygotowuje się na słodko. Choć dodaje się do niej sól, to jednak główną przyprawę stanowi cukier. To zupełnie inna odmiana mizerii. Niektórzy idą też o krok dalej i zamiast kwaśnej śmietany dodają śmietankę kremówkę, która sprawia, że surówka jeszcze bardziej zmienia charakter. 

Mizeria – najpopularniejsze przepisy

Co oprócz śmietany, ogórków oraz soli lub/i cukru może znaleźć się w naszej idealnej mizerii? Najpopularniejszymi dodatkami są: posiekany drobno koperek, cebulka, sok z cytryny lub ocet, szczypiorek, pokrojona w plasterki rzodkiewka, pieprz. W niektórych restauracjach mizerię urozmaica się np. dodatkiem truskawek, chrzanu, musztardy, czosnku, majonezu, mięty… Możliwości jest wiele. Zazwyczaj mówimy jednak, że najlepszą mizerię przygotowywały nasze mamy i taką też sami przygotowujemy w swoich domach. Nie da się ukryć, że ta surówka to prawdziwy smak dzieciństwa. 

<<Reklama>> DOMOWE SMAKI NA ZAMÓWIENIE. Twoja ulubiona Stołówka Online >>

Tradycyjne mielone można przygotować też w lżejszej wersjiPolskie jedzenie nie musi być tuczące. Co zrobić, żeby kuchnia polska była smaczna i lekka?

Więcej o: