Fit ciasto owsiane, marchewkowe lub bananowe - trzy przepisy dla tych, którzy liczą kalorie

Fit ciasto to idealny deser, przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie albo podwieczorek - zwłaszcza dla osób, które dbają o dietę. Polecane przez nas ciasta są zdrowe, szybkie w wykonaniu, a do tego przepyszne i zawsze się udają.

Jak się okazuje, przygotowanie ciasta nie musi zabierać nam dużej ilości czasu. Wręcz przeciwnie - wystarczy odrobina chęci oraz zaangażowania. Możemy być pewni, że fit-deser zachwyci naszych gości, ale i wpłynie pozytywnie na ich zdrowie.

Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto cztery przepisy na fit przekąski

Ciasto marchewkowe fit - dla ceniących sobie zdrowie i dobre smaki

Ciasto marchewkowe w wersji fit może posłużyć nam jako śniadanie albo deser. Zazwyczaj marchewka kojarzy nam się tylko i wyłącznie z wyciskanymi sokami albo surówkami. Mało kto mógłby łączyć ją z przepysznym ciastem. Na szczęście ten stereotyp ulega zmianie i coraz więcej osób przekonuje się do tego, aby wykorzystywać ją do przepysznych wypieków. Naprawdę warto! Marchewka jest niezwykle bogatym w witaminy i wartościowe składniki warzywem, które wpływają dobrze na nasze zdrowie. Oto kilka cennych zalet, jakie posiada marchewka:

  • działa przeciwpasożytniczo,
  • normalizuje pracę żołądka i jelit,
  • działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
  • wpływa pozytywnie na układ odpornościowy,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • posiada wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor,
  • jest niezwykle bogata w takie witaminy jak: A, C, E, H, B.

Jak zatem widać marchewka jest niczym "pokarm bogów" i nigdy nie powinno zabraknąć jej w naszej jadłospisie. Poniżej przepis na ciasto, które może być ciekawą odmianą w naszej diecie. Jest zdrowe, niskokaloryczne, a do tego przepyszne.

Ciasto marchewkowe w wersji fit

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki startej na średnich oczkach marchwi,
  • jedna szklanka mąki owsianej,
  • trzy jaja,
  • około dwóch łyżek oleju rzepakowego,
  • trzy łyżki miodu (rodzaj wedle uznania),
  • około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jedna łyżeczka cynamonu,
  • około 40 gram migdałów - powinny być zmielone,
  • jedna łyżeczka imbiru.

Składniki potrzebne do przygotowania kremu:

  • około 125 gram serka o smaku śmietankowym,
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • orzechy albo migdały - posłużyć jako dekoracja.

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku należy oddzielić żółtka od białek.
  2. Następnie startą marchewkę przerzucić do miski i dodać do niej żółtka, olej, miód. Całość wymieszać.
  3. W drugim naczyniu łączymy ze sobą: mąkę, posiekane migdały, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Kiedy je dokładnie ze sobą wymieszamy, musimy połączyć je z wcześniejszą masą.
  4. W czwartym kroku ubijamy białka na sztywną pianę. Ważna wskazówka: aby piała była "sztywna", należy dodać odrobinę soli. Potem stopniowo łączymy ją z resztą ciasta. Całość przekładamy na blaszkę. Należy pamiętać o tym, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut.
  6. W szóstym kroku przechodzimy do przygotowania kremu. Mieszamy serek z masłem orzechowym. Kiedy ciasto będzie już upieczone i ostudzone, wylewamy na nie masę serową i dekorujemy orzechami i migdałami. Przed podaniem warto jest pozostawić ciasto na jakiś czas w lodówce.

Ciasto owsiane fit - nie tylko dla odchudzających się

Ciasto owsiane fit jest dobrym pomysłem na pożywne śniadanie. Duża zawartość błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne w naszym organizmie. Ponadto płatki owsiane dostarczają nam energii na cały dzień. Oto nasz przepis na zdrowe i szybkie owsiane ciasto w wersji fit:

Składniki:

  • około trzech dużych bananów,
  • 500 ml płatków owsianych,
  • około 1,5 wody bądź mleka,
  • jedna łyżka miodu - rodzaj oczywiście wedle upodobania smakowego,
  • owoce - także wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności obieramy banany ze skórki i miażdżymy blenderem na papkę.
  2. Następnie dodajemy płatki owsiane i zalewamy wszystko ciepłą wodą.
  3. Dalej dokładamy kakao, orzechy oraz miód.
  4. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec układamy ulubione owoce na wierzch ciasta - można je też dodać po upieczeniu, jeśli wolimy je w takiej wersji.
  5. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  6. Ciasto jest gotowe.

Ciasto bananowe fit - bez grama mąki

Ciasto bananowe fit to kolejne z ciekawych wypieków, które może ubogacić nasze spotkanie z bliskimi. Jest niezwykle apetyczne, ale co najważniejsze - szybkie. Dlatego możemy je wykonać chwilę przed przybyciem gości.

Składniki:

  • 500 ml płatków owsianych,
  • cztery duże banany,
  • cztery łyżki miodu,
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • jedna łyżeczka cynamonu,
  • trzy duże jajka.

Przygotowanie:

  1. W pierwszym kroku mielimy płatki na mąkę - możemy zrobić to w specjalnym urządzeniu do wykonywania domowej mąki albo w moździerzu.
  2. Następnie dodajemy trzy pokrojone banany, miód, cynamon oraz sodę.
  3. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę, ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dekorujemy bananem i cynamonem.
  5. Ciasto pieczemy przez około 35 minut w temperaturze około 180 stopni.
  6. Ciasto gotowe.
Więcej o: