Jak się okazuje, przygotowanie ciasta nie musi zabierać nam dużej ilości czasu. Wręcz przeciwnie - wystarczy odrobina chęci oraz zaangażowania. Możemy być pewni, że fit-deser zachwyci naszych gości, ale i wpłynie pozytywnie na ich zdrowie.
Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto cztery przepisy na fit przekąski
Ciasto marchewkowe fit - dla ceniących sobie zdrowie i dobre smaki
Ciasto marchewkowe w wersji fit może posłużyć nam jako śniadanie albo deser. Zazwyczaj marchewka kojarzy nam się tylko i wyłącznie z wyciskanymi sokami albo surówkami. Mało kto mógłby łączyć ją z przepysznym ciastem. Na szczęście ten stereotyp ulega zmianie i coraz więcej osób przekonuje się do tego, aby wykorzystywać ją do przepysznych wypieków. Naprawdę warto! Marchewka jest niezwykle bogatym w witaminy i wartościowe składniki warzywem, które wpływają dobrze na nasze zdrowie. Oto kilka cennych zalet, jakie posiada marchewka:
- działa przeciwpasożytniczo,
- normalizuje pracę żołądka i jelit,
- działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
- wpływa pozytywnie na układ odpornościowy,
- wspomaga pracę wątroby,
- posiada wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor,
- jest niezwykle bogata w takie witaminy jak: A, C, E, H, B.
Jak zatem widać marchewka jest niczym "pokarm bogów" i nigdy nie powinno zabraknąć jej w naszej jadłospisie. Poniżej przepis na ciasto, które może być ciekawą odmianą w naszej diecie. Jest zdrowe, niskokaloryczne, a do tego przepyszne.
Ciasto marchewkowe w wersji fit
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki startej na średnich oczkach marchwi,
- jedna szklanka mąki owsianej,
- trzy jaja,
- około dwóch łyżek oleju rzepakowego,
- trzy łyżki miodu (rodzaj wedle uznania),
- około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jedna łyżeczka cynamonu,
- około 40 gram migdałów - powinny być zmielone,
- jedna łyżeczka imbiru.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu:
- około 125 gram serka o smaku śmietankowym,
- dwie łyżki masła orzechowego,
- orzechy albo migdały - posłużyć jako dekoracja.
Wykonanie:
- W pierwszym kroku należy oddzielić żółtka od białek.
- Następnie startą marchewkę przerzucić do miski i dodać do niej żółtka, olej, miód. Całość wymieszać.
- W drugim naczyniu łączymy ze sobą: mąkę, posiekane migdały, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Kiedy je dokładnie ze sobą wymieszamy, musimy połączyć je z wcześniejszą masą.
- W czwartym kroku ubijamy białka na sztywną pianę. Ważna wskazówka: aby piała była "sztywna", należy dodać odrobinę soli. Potem stopniowo łączymy ją z resztą ciasta. Całość przekładamy na blaszkę. Należy pamiętać o tym, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut.
- W szóstym kroku przechodzimy do przygotowania kremu. Mieszamy serek z masłem orzechowym. Kiedy ciasto będzie już upieczone i ostudzone, wylewamy na nie masę serową i dekorujemy orzechami i migdałami. Przed podaniem warto jest pozostawić ciasto na jakiś czas w lodówce.
Ciasto owsiane fit - nie tylko dla odchudzających się
Ciasto owsiane fit jest dobrym pomysłem na pożywne śniadanie. Duża zawartość błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne w naszym organizmie. Ponadto płatki owsiane dostarczają nam energii na cały dzień. Oto nasz przepis na zdrowe i szybkie owsiane ciasto w wersji fit:
Składniki:
- około trzech dużych bananów,
- 500 ml płatków owsianych,
- około 1,5 wody bądź mleka,
- jedna łyżka miodu - rodzaj oczywiście wedle upodobania smakowego,
- owoce - także wedle uznania.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności obieramy banany ze skórki i miażdżymy blenderem na papkę.
- Następnie dodajemy płatki owsiane i zalewamy wszystko ciepłą wodą.
- Dalej dokładamy kakao, orzechy oraz miód.
- Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec układamy ulubione owoce na wierzch ciasta - można je też dodać po upieczeniu, jeśli wolimy je w takiej wersji.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto jest gotowe.
Ciasto bananowe fit - bez grama mąki
Ciasto bananowe fit to kolejne z ciekawych wypieków, które może ubogacić nasze spotkanie z bliskimi. Jest niezwykle apetyczne, ale co najważniejsze - szybkie. Dlatego możemy je wykonać chwilę przed przybyciem gości.
Składniki:
- 500 ml płatków owsianych,
- cztery duże banany,
- cztery łyżki miodu,
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej,
- jedna łyżeczka cynamonu,
- trzy duże jajka.
Przygotowanie:
- W pierwszym kroku mielimy płatki na mąkę - możemy zrobić to w specjalnym urządzeniu do wykonywania domowej mąki albo w moździerzu.
- Następnie dodajemy trzy pokrojone banany, miód, cynamon oraz sodę.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę, ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dekorujemy bananem i cynamonem.
- Ciasto pieczemy przez około 35 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Ciasto gotowe.