Ciasto bez pieczenia to idealny deser na upalne dni. Sernik na zimno zachwyci niejednego gościa i urozmaici spotkanie z bliskimi. To wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Ponadto jest zdrowy, szybki, a przy tym doskonały w smaku.
Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato
Szybkie ciasto bez pieczenia - sernik z białą czekoladą krok po kroku
Szybkie ciasto bez pieczenia to najlepszy pomysł na chłodny deser w upalne dni. Nie ma nic bardziej pysznego, aniżeli sernik z czekoladą i owocami. Ciasto jest szybkie, smaczne, łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze - nie wymaga pieczenia. Poniżej przepis na sernik z białą czekoladą na zimno:
Składniki na podstawę ciasta:
- około 150 g ciastek pełnoziarnistych,
- 50 g masła.
Składniki na masę:
- około 200 g białej czekolady,
- 300 g twarogu w zmielonej wersji,
- około 300 ml śmietany typu kremówka,
- około jednej łyżeczki wanilii,
- łyżeczka soku z cytryny.
Wykonanie krok po kroku:
- Na samym początku miksujemy na gładką masę ciastka z ostudzonym masłem. Następnie przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki.
- Teraz czas na masę serową. W pierwszej kolejności zajmujemy się białą czekoladą. Należy ją połamać i rozpuścić. Możemy wykonać to na parze albo w tak zwanej kąpieli wodnej.
- Dalej ucieramy ser, potem dodajemy białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- W czwartym kroku przechodzimy do ubicia kremówki.
- Potem dodajemy sok z cytryny, wanilię i przygotowaną masę serową. Delikatnie mieszamy.
- Całość przekładamy na spód i wkładamy do lodówki na całą noc.
- Sernik jest gotowy. Przed podaniem możemy wyłożyć na wierzch świeże owoce lub ulubioną konfiturę.
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z galaretką
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach to szybka wersja zdrowych łakoci. Samodzielnie wykonane ciasto jest o wiele lepsze, niż gotowe słodycze. Dlatego też możemy z pełnym powodzeniem podawać je dzieciom. Przepis na ciasto w zimnej wersji poniżej:
Składniki na ciasto:
- 300 g herbatników,
- 500 ml śmietanki typu kremówka,
- dwie galaretki - smak wedle uznania.
Składniki na polewę:
- biała czekolada,
- około 3-4 łyżek mleka.
Wykonanie krok po kroku:
- Na samym początku przygotowujemy galaretki. Następnie musimy je ostudzić i wstawić do lodówki.
- Do lekko "ściętej" galaretki dodajemy ubitą śmietankę.
- Potem układamy herbatniki do przygotowanego wcześniej naczynia. Następnie wykładamy połowę przygotowanego kremu.
- W kolejnym kroku robimy drugą warstwę herbatników i kremów.
- Na wierzchnią warstwę kładziemy herbatniki i polewamy je białą czekoladą rozpuszczoną wcześniej z mlekiem.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
- Nasze ciasto jest gotowe.
Sernik bez pieczenia w bananowej odsłonie
Sernik bez pieczenia to doskonała koncepcja deseru na ostatnią chwilę. Dzięki temu możemy zrobić go w bardzo krótkim czasie. Możemy być pewni, że nasi goście będą zachwyceni. Oto receptura:
Składniki na masę serową:
- kilogram zmielonego twarogu,
- około sześciu średnich bananów,
- dwa budynie waniliowe albo śmietankowe,
- około jedna łyżka soku z cytryny,
- 3/4 szklanki cukru.
Składniki na "górną warstwę"
- dwa banany,
- galaretka - najlepiej o smaku pomarańczowym.
Składniki na "spodnią warstwę"
- około 500 g herbatników,
- 90 g masła.
Wykonanie w kilku krokach:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się masą serową. Mielimy twaróg i mieszamy go ze zmiażdżonymi bananami.
- Następnie przygotowujemy budyń.
- Wszystkie gotowe składniki mieszamy dokładnie ze sobą.
- Następnie kruszymy herbatniki, które są przeznaczone na spód i łączymy je z masłem. Tak przygotowaną masę układamy na spodzie naczynia. Następnie naprzemiennie wykonujemy warstwy typu: masa serowa - herbatniki.
- Sernik wkładamy do lodówki. Najlepiej jeśli ciasto będzie w lodówce całą noc. Wówczas będzie o wiele smaczniejsze.