Ciasto bez pieczenia i sernik na zimno. Trzy sprawdzone przepisy, które zawsze się udają

Ciasto bez pieczenia to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają w domu piekarnika. Bardzo często zniechęcamy się tym i rezygnujemy z wypieków. Jednak jest na to rozwiązanie. To oczywiście ciasto w wersji cold. Sprzwdź proste przepisy na ciasto bez konieczności pieczenia.

Ciasto bez pieczenia to idealny deser na upalne dni. Sernik na zimno zachwyci niejednego gościa i urozmaici spotkanie z bliskimi. To wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Ponadto jest zdrowy, szybki, a przy tym doskonały w smaku.

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Szybkie ciasto bez pieczenia - sernik z białą czekoladą krok po kroku

Szybkie ciasto bez pieczenia to najlepszy pomysł na chłodny deser w upalne dni. Nie ma nic bardziej pysznego, aniżeli sernik z czekoladą i owocami. Ciasto jest szybkie, smaczne, łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze - nie wymaga pieczenia. Poniżej przepis na sernik z białą czekoladą na zimno:

Składniki na podstawę ciasta:

  • około 150 g ciastek pełnoziarnistych,
  • 50 g masła.

Składniki na masę:

  • około 200 g białej czekolady,
  • 300 g twarogu w zmielonej wersji,
  • około 300 ml śmietany typu kremówka,
  • około jednej łyżeczki wanilii,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Na samym początku miksujemy na gładką masę ciastka z ostudzonym masłem. Następnie przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki.
  2. Teraz czas na masę serową. W pierwszej kolejności zajmujemy się białą czekoladą. Należy ją połamać i rozpuścić. Możemy wykonać to na parze albo w tak zwanej kąpieli wodnej.
  3. Dalej ucieramy ser, potem dodajemy białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. W czwartym kroku przechodzimy do ubicia kremówki.
  5. Potem dodajemy sok z cytryny, wanilię i przygotowaną masę serową. Delikatnie mieszamy.
  6. Całość przekładamy na spód i wkładamy do lodówki na całą noc.
  7. Sernik jest gotowy. Przed podaniem możemy wyłożyć na wierzch świeże owoce lub ulubioną konfiturę. 

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z galaretką

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach to szybka wersja zdrowych łakoci. Samodzielnie wykonane ciasto jest o wiele lepsze, niż gotowe słodycze. Dlatego też możemy z pełnym powodzeniem podawać je dzieciom. Przepis na ciasto w zimnej wersji poniżej:

Składniki na ciasto:

  • 300 g herbatników,
  • 500 ml śmietanki typu kremówka,
  • dwie galaretki - smak wedle uznania.

Składniki na polewę:

  • biała czekolada,
  • około 3-4 łyżek mleka.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Na samym początku przygotowujemy galaretki. Następnie musimy je ostudzić i wstawić do lodówki.
  2. Do lekko "ściętej" galaretki dodajemy ubitą śmietankę.
  3. Potem układamy herbatniki do przygotowanego wcześniej naczynia. Następnie wykładamy połowę przygotowanego kremu.
  4. W kolejnym kroku robimy drugą warstwę herbatników i kremów.
  5. Na wierzchnią warstwę kładziemy herbatniki i polewamy je białą czekoladą rozpuszczoną wcześniej z mlekiem.
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
  7. Nasze ciasto jest gotowe.

Sernik bez pieczenia w bananowej odsłonie

Sernik bez pieczenia to doskonała koncepcja deseru na ostatnią chwilę. Dzięki temu możemy zrobić go w bardzo krótkim czasie. Możemy być pewni, że nasi goście będą zachwyceni. Oto receptura:

Składniki na masę serową:

  • kilogram zmielonego twarogu,
  • około sześciu średnich bananów,
  • dwa budynie waniliowe albo śmietankowe,
  • około jedna łyżka soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki cukru.

Składniki na "górną warstwę"

  • dwa banany,
  • galaretka - najlepiej o smaku pomarańczowym.

Składniki na "spodnią warstwę"

  • około 500 g herbatników,
  • 90 g masła.

Wykonanie w kilku krokach:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się masą serową. Mielimy twaróg i mieszamy go ze zmiażdżonymi bananami.
  2. Następnie przygotowujemy budyń.
  3. Wszystkie gotowe składniki mieszamy dokładnie ze sobą.
  4. Następnie kruszymy herbatniki, które są przeznaczone na spód i łączymy je z masłem. Tak przygotowaną masę układamy na spodzie naczynia. Następnie naprzemiennie wykonujemy warstwy typu: masa serowa - herbatniki.
  5. Sernik wkładamy do lodówki. Najlepiej jeśli ciasto będzie w lodówce całą noc. Wówczas będzie o wiele smaczniejsze.
Więcej o: