Czarny bez już kwitnie. Nalewka czy sok to niejedyne, co można z niego zrobić

Czarny bez to krzew, który jest dobrze znany wszystkim wielbicielom zdrowotnych nalewek i pełnych witamin soków. Co jeszcze można przygotować z kwiatów czarnego bzu? Mamy dla was dwa wspaniałe pomysły.

Kwiaty i owoce czarnego bzu mogą kojarzyć się z tradycyjną kuchnią naszych mam i babć. Z kwiatów i owoców przygotowuje się pyszne soki i nalewki, które stosowane są jako naturalne wzmacniacze odporności. O kwiatach czarnego bzu smażonych w cieście naleśnikowym też słyszał już chyba każdy. My mamy dziś dla was dwie propozycje: aromatyczny napar i cudowne ciasteczka. Zapraszamy na podwieczorek z bzem!

Kruche ciasteczka z kwiatami czarnego bzu - przepis

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego,
  • 5 baldachów czarnego bzu

Jak zrobić ciasteczka z kwiatami czarnego bzu?

Baldachy czarnego bzu płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie nożem ścinamy białe kwiatuszki. Na stolnicę wysypujemy mąkę i wrzucamy kawałki zimnego masła. Siekamy je razem nożem lub rozcieramy w palcach, by się połączyły. Dodajemy żółtko, cukier oraz cukier z wanilią, oraz kwiatuszki. Wszystko wyrabiamy dłońmi i szybko zagniatamy w kulkę. Zawijamy ją w czystą ściereczkę i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Foremką wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Przed podaniem ciasteczka studzimy.

Zobacz wideo Na górze róże, na dole bez - ciasto z syropem

Aromatyczny napar z czarnego bzu - jak zrobić?

Do pysznych ciasteczek najlepiej zaparzyć herbatę - oczywiście z kwiatów czarnego bzu. Można używać zarówno świeżych kwiatów, jak i tych suszonych. Ważne, by były zebrane z dala od spalin i dymów, najlepiej gdzieś na łące. 

Kilka kwiatostanów należy umieścić w dzbanku i zalać wrzątkiem (dzięki temu neutralizujemy obecne w bzie prunazynę i sambunigrynę) i pozostawić bez przykrycia. Po 5 minutach napar jest gotowy do picia. Gdy co nieco przestygnie, można osłodzić go delikatnym w smaku miodem pszczelim. 

Napar z czarnego bzu - na co pomaga?

Herbatka z czarnego bzu to nie tylko pyszny, aromatyczny napój, ale także napar o właściwościach leczniczych. Pomaga na uporczywy kaszel, ból głowy i katar, ma działanie oczyszczające i przeciwwirusowe. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA