Babka jogurtowa - francuski przysmak dla najmłodszych

Babka jogurtowa to popularny deser nad Sekwaną. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto nie jest zbyt słodkie. Szukasz pomysłu na słodki deser domowej roboty? Sprawdź proste patenty na babkę jogurtową.

Babka jogurtowa - przepis, który przygotujesz razem z dzieckiem 

Dzieci uwielbiają wspólne gotowanie i już od najmłodszych lat towarzyszą rodzicom w kuchennych historiach. Wspólne pieczenie ciasta, na przykład w każdą sobotę może być miłą rodzinną tradycją. Delikatny smak babki to ciekawa alternatywa dla słodyczy kupionych w sklepie. Dzieci docenią wspólne chwile z rodzicami, a dorośli zyskają pełną kontrolę nad ilością cukru, który spożywają maluchy. Szukasz pomysłu na rodzinne ciasto, które nie uziemi was na cały dzień w kuchni? Poniżej prezentujemy prosty przepis na babkę jogurtową.

Babka jogurtowa cytrynowa - klasyka smaku 

Idealna propozycja na letni podwieczorek, nie za słodka babka jogurtowa cytrynowa sprawi, że małe rączki z chęcią sięgną po dokładkę. Przepis poniżej: 

Babka jogurtowa - lista składników 

Ciasto:

  • jajka - 3 sztuki 
  • jogurt naturalny- 150 g 
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki 
  • cukier - 160 g (można dodać mniej)
  • olej - 130 ml 
  • starta skórka z cytryny 

Lukier:

  • cukier puder - 140 g
  • 3 łyżki soku z cytryny

Zobacz też: Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]

Wilgotna babka jogurtowa - przygotowanie

  1. W celu przygotowania wilgotnej babki jogurtowej należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawić.
  2. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, do momentu aż masa stanie się puszysta. Nie przerywając miksowania, dodajemy skórkę z cytryny i olej. 
  3. Na mniejszych obrotach dodajemy jogurt. 
  4. Następnie po dodaniu mąki i proszku mieszamy szybko, aż do połączenia. 
  5. W kolejnym kroku ciasto przekładamy do keksówki, którą wcześniej należy posmarować masłem. 
  6. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Decyzję o wyjęciu ciasta z piekarnika pomoże podjąć test patyczka. 
  7. Po upieczeniu należy ciasto na chwilę odstawić, aż ostygnie. 

Lukier robimy z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny na gładką masę, którą wylewamy na ostygnięte ciasto. Wilgotna babka jogurtowa wymaga też odpowiedniej oprawy w postaci owoców. Szczegóły poniżej. 

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka jogurtowa z owocami - ulubione dodatki 

Babka jogurtowa z owocami o smaku cytryny nie oznacza, że do dekoracji możemy użyć tylko i wyłącznie kwaśnych krążków. Oczywiście można dodać karmelizowane plasterki cytryny, ale w sezonie warto sięgnąć także po inne owoce. Maliny, truskawki, jagody - z delikatnym smakiem ciasta każdy wybór będzie dobry. Zamiast lukrem owoce można też polać gorącą czekoladą, babka jogurtowa z owocami w tym wydaniu działa na wszystkie zmysły i z powodzeniem sprawdzi się jako tort urodzinowy. Po modzie na ciężkie marcepany rodzice coraz częściej decydują się na lżejszą alternatywę. 

Zobacz też: Czekoladowa chmura z truskawkami- czas na chwilę zapomnienia [składniki, przygotowanie]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.