Babka jogurtowa - przepis, który przygotujesz razem z dzieckiem
Dzieci uwielbiają wspólne gotowanie i już od najmłodszych lat towarzyszą rodzicom w kuchennych historiach. Wspólne pieczenie ciasta, na przykład w każdą sobotę może być miłą rodzinną tradycją. Delikatny smak babki to ciekawa alternatywa dla słodyczy kupionych w sklepie. Dzieci docenią wspólne chwile z rodzicami, a dorośli zyskają pełną kontrolę nad ilością cukru, który spożywają maluchy. Szukasz pomysłu na rodzinne ciasto, które nie uziemi was na cały dzień w kuchni? Poniżej prezentujemy prosty przepis na babkę jogurtową.
Babka jogurtowa cytrynowa - klasyka smaku
Idealna propozycja na letni podwieczorek, nie za słodka babka jogurtowa cytrynowa sprawi, że małe rączki z chęcią sięgną po dokładkę. Przepis poniżej:
Babka jogurtowa - lista składników
Lukier:
Zobacz też: Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
Wilgotna babka jogurtowa - przygotowanie
Lukier robimy z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny na gładką masę, którą wylewamy na ostygnięte ciasto. Wilgotna babka jogurtowa wymaga też odpowiedniej oprawy w postaci owoców. Szczegóły poniżej.
Babka jogurtowa z owocami - ulubione dodatki
Babka jogurtowa z owocami o smaku cytryny nie oznacza, że do dekoracji możemy użyć tylko i wyłącznie kwaśnych krążków. Oczywiście można dodać karmelizowane plasterki cytryny, ale w sezonie warto sięgnąć także po inne owoce. Maliny, truskawki, jagody - z delikatnym smakiem ciasta każdy wybór będzie dobry. Zamiast lukrem owoce można też polać gorącą czekoladą, babka jogurtowa z owocami w tym wydaniu działa na wszystkie zmysły i z powodzeniem sprawdzi się jako tort urodzinowy. Po modzie na ciężkie marcepany rodzice coraz częściej decydują się na lżejszą alternatywę.
Zobacz też: Czekoladowa chmura z truskawkami- czas na chwilę zapomnienia [składniki, przygotowanie]