Niemiecki tort czekoladowy. Składniki:
Tort szwarcwaldzki. Biszkopt:
Tort szwarcwaldzki. Nadzienie:
Tort szwarcwaldzki. Dekoracja:
Niemiecki tort. Przygotowanie:
Niemiecki tort z wiśniami nie jest łatwy do przygotowania. Smakuje jednak obłędnie i jest bardzo efektowny, więc warto podjąć wyzwanie. Przygotowanie niemieckiego tortu czekoladowego rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu.
A próbowaliście tortu Dobosa? To węgierski przysmak:
Na początek rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę.
Następnym etapem przygotowania niemieckiego tortu z wiśniami jest połączenie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąk białka i delikatnie mieszamy. Następnie łączymy masę z żółtkami i także delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy biszkopt około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gdy biszkopt przestygnie, kroimy go na trzy blaty. I przygotowujemy nadzienie do tortu niemieckiego z wiśniami.
Odsączamy wiśnie, ale koniecznie zostawiamy sok z wiśni. Mieszamy cukier, mąkę ziemniaczaną i kilka łyżek soku z wiśni. Pozostały sok z wiśni zagotowujemy. Jeśli jest go niewiele, dodajemy szklankę wody. Dodajemy mieszaninę mąki, cukru i sok. Gotujemy kisiel. Przekładamy do niego wiśnie i zostawiamy do ostudzenia. Opcjonalnie dodajemy 50 ml wiśniówki.
Blaty nasączamy pozostałą wódką wiśniową (zamiast alkoholu możemy użyć też soku z wiśni, jeśli został nam w słoiku). Na dwóch blatach rozkładamy kisiel i wstawiamy je lodówki. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na sztywną masę. Rozkładamy bitą śmietanę na blacie. Przykrywamy drugim blatem z kisielem i znowu nakładamy część bitej śmietany. Kładziemy trzeci blat i wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Rozprowadzamy ją też na boki ciasta. Dekorujemy wierzch tortu wiśniami kandyzowanymi i posypujemy startą na grubej tarce gorzką czekoladą.