Niemiecki tort z wiśniami, inaczej tort szwarcwaldzki. Efektowny, pyszny i wart porzucenia diety

Niemiecki tort czekoladowy to klasyczny tort znany na całym świecie. Inaczej jest nazywany tortem szwarcwaldzkim. To obłędny deser, który wymaga sporo pracy, jednak naprawdę warto upiec go choć raz w życiu!

Niemiecki tort z wiśniami. Przepis

Niemiecki tort czekoladowy. Składniki:

Tort szwarcwaldzki. Biszkopt:

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej,
  • pół kostki masła (100 g),
  • 5-6 jajek (zależy od wielkości),
  • pół szklanki cukru.

Tort szwarcwaldzki. Nadzienie:

  • 500-700 g wiśni ze słoika (koniecznie należy zachować sok ze słoika),
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 900 ml śmietany kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 100 ml wiśniówki (opcjonalnie).

Tort szwarcwaldzki. Dekoracja:

  • wiśnie kandyzowane,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Niemiecki tort. Przygotowanie:

Niemiecki tort z wiśniami nie jest łatwy do przygotowania. Smakuje jednak obłędnie i jest bardzo efektowny, więc warto podjąć wyzwanie. Przygotowanie niemieckiego tortu czekoladowego rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu.

A próbowaliście tortu Dobosa? To węgierski przysmak:

Na początek rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę.

Następnym etapem przygotowania niemieckiego tortu z wiśniami jest połączenie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąk białka i delikatnie mieszamy. Następnie łączymy masę z żółtkami i także delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy biszkopt około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.  

Gdy biszkopt przestygnie, kroimy go na trzy blaty. I przygotowujemy nadzienie do tortu niemieckiego z wiśniami.

Odsączamy wiśnie, ale koniecznie zostawiamy sok z wiśni. Mieszamy cukier, mąkę ziemniaczaną i kilka łyżek soku z wiśni. Pozostały sok z wiśni zagotowujemy. Jeśli jest go niewiele, dodajemy szklankę wody. Dodajemy mieszaninę mąki, cukru i sok. Gotujemy kisiel. Przekładamy do niego wiśnie i zostawiamy do ostudzenia. Opcjonalnie dodajemy 50 ml wiśniówki.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Blaty nasączamy pozostałą wódką wiśniową (zamiast alkoholu możemy użyć też soku z wiśni, jeśli został nam w słoiku). Na dwóch blatach rozkładamy kisiel i wstawiamy je lodówki. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na sztywną masę. Rozkładamy bitą śmietanę na blacie. Przykrywamy drugim blatem z kisielem i znowu nakładamy część bitej śmietany. Kładziemy trzeci blat i wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Rozprowadzamy ją też na boki ciasta. Dekorujemy wierzch tortu wiśniami kandyzowanymi i posypujemy startą na grubej tarce gorzką czekoladą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA