Brzoskwiniowe ciasto to prawdziwy hit, który możemy przygotować w kilku odsłonach - w wersji pieczonej i bez piekarnika. Ciasto może nam posłużyć jako drugie śniadanie albo podwieczorek. Wszystko wedle preferencji.
Sernik z brzoskwinią - przepis na klasyczne ciasto
Sernik z brzoskwinią to jedno z najchętniej wybieranych ciast. Nie powinno nas to dziwić, ponieważ serowe nadzienie w połączeniu z brzoskwiniami to doskonałe połączenie. Sernik ma wyśmienity smak, a przy tym wykonuje się go szybko. Jest on bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego też bez trudu może być on wykonany przez osoby początkujące w kuchni. Poniżej przepis na sernik, który zawsze się udaje.
Zobacz wideo Brzoskwinia to królowa owocowych afrodyzjaków!
Sernik z brzoskwiniami - przepis w kilku krokach
Składnik na ciasto kruche:
- około 450 gramów mąki pszennej (ważna wskazówka: mąkę należy przesiać, dzięki temu sernik będzie pulchny),
- jedna kostka masła,
- około trzech łyżek cukru,
- pięć żółtek,
- około dwie łyżeczek proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- jeden kilogram twarogu mielonego,
- dwa średnie jajka,
- dwa budynie śmietankowe albo waniliowe - smak wedle upodobań,
- około 140 gram cukru pudru,
- 125 gram masła.
Składniki na warstwę bezową:
- pięć białek,
- szklanka cukru,
- odrobina soli,
Do wykonania ciasta będzie nam potrzebna jeszcze jedna puszka brzoskwiń.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszym kroku zajmujemy się wykonaniem ciasta kruchego. Następnie ćwiartkę przygotowanego ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Pozostałą część ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- W kolejnym kroku przechodzimy do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
- Dalej odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy je na drobne kawałki.
- Piąty krok to przygotowanie masy serowej. W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę.
- Następnie dodajemy stopniowo jajko za jajkiem, cały czas mieszając.
- Potem dodajemy twaróg i sproszkowane budynie.
- Dalej masę wykładamy na spód ciasta.
- Na wierzch układamy brzoskwinie.
- W kolejnym kroku przechodzimy do wykonania masy bezowej. Ubijamy białka, cały czas dodajemy cukier etapami. Dobra rada: aby białka były ubite na sztywno, należy dodać odrobinę soli. Osoby, które nie lubią bezy mogą pominąć ten etap i przejść do kolejnego.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na owoce. Na samym szczycie ciasta ścieramy ciasto z lodówki i obsypujemy górną część. Jeśli nasza blaszka jest większa, to możemy zetrzeć od razu całe ciasto na spód.
- Następnie pieczemy całość przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sernikobrownie z brzoskwiniami - łatwa kulinarna receptura
Sernikobrownie z brzoskwiniami to prawdziwy hit, jeżeli chodzi o kulinarne wypieki! Sernikobrownie może posłużyć nam jako deser albo podwieczorek dla przybyłych gości. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- dwa jajka,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- około 125 gram mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- dwie łyżki prawdziwego kakao,
- trzy łyżki przefiltrowanej wody.
Składniki na masę serową:
- 500 gram białego zmielonego sera,
- dwa jajka,
- pół szklanki cukru,
- jeden budyń o smaku waniliowym,
- jedna puszka brzoskwiń.
Wykonanie w kilku krokach:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się brzoskwiniami. Należy odsączyć je z syropu i pokroić.
- Dalej przechodzimy do przygotowania ciasta. Łączymy masło, cukier, kakao oraz wodę. Całość gotujemy na małym ogniu. Następnie studzimy.
- W kolejnym kroku studzimy i dodajemy wcześniej przygotowane żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ważna rada: mąkę warto jest przesiać przez sito. Wszystko miksujemy.
- Dalej ubijamy białka na sztywno - można dodać odrobinę soli, efekt będzie lepszy.
- Potem dodajemy pianę do ciasta i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
- Ciasto przekładamy do blaszki.
- Dalej mieszamy ser z jajkiem, budyniem i cukrem.
- Masę serową przekładamy do przygotowanej blaszki i układamy na niej pokrojone owoce.
- Całość pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto jest gotowe.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonały deser podczas letniego podwieczorku. Jest prosty w wykonaniu, nie wymaga pieczenia, a przy tym jest pyszny. Oto szybki i co ważniejsze - sprawdzony przepis:
Do przygotowania ciasta będzie nam potrzebne:
- kilogram zmielonego twarogu,
- trzy galaretki o smaku brzoskwiniowym,
- brzoskwinie w puszcze.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności oddzielamy brzoskwinie od syropu.
- Następnie owocowy syrop przelewamy do garnka. Dolewamy 300 ml wody. Całość gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy 3 galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.
- W kolejnym kroku przekładamy do miski ser i dodajemy 400 ml płynu galaretkowego. Cały czas mieszamy.
- Odkładamy dwie połówki brzoskwiń, resztę kroimy.
- Wkładamy do tortownicy masę serową, a następnie brzoskwinie. Ciasto odkładamy do lodówki.
- Teraz czas na mus o smaku brzoskwiniowym. Dodajemy dwie połówki brzoskwiń do płynu galaretkowego. Wszystko miksujemy i wylewamy na sernik. Odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.