Sernik z brzoskwiniami. Trzy proste przepisy, z którymi poradzi sobie nawet amator

Sernik z brzoskwiniami to idealne ciasto na lato. Poniżej przedstawiamy trzy, proste w wykonaniu przepisy. Każdy sernik możecie przygotować w wersji pieczonej oraz bez pieczenia!

Brzoskwiniowe ciasto to prawdziwy hit, który możemy przygotować w kilku odsłonach - w wersji pieczonej i bez piekarnika. Ciasto może nam posłużyć jako drugie śniadanie albo podwieczorek. Wszystko wedle preferencji.

Sernik z brzoskwinią - przepis na klasyczne ciasto

Sernik z brzoskwinią to jedno z najchętniej wybieranych ciast. Nie powinno nas to dziwić, ponieważ serowe nadzienie w połączeniu z brzoskwiniami to doskonałe połączenie. Sernik ma wyśmienity smak, a przy tym wykonuje się go szybko. Jest on bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego też bez trudu może być on wykonany przez osoby początkujące w kuchni. Poniżej przepis na sernik, który zawsze się udaje.

Zobacz wideo Brzoskwinia to królowa owocowych afrodyzjaków!

Sernik z brzoskwiniami - przepis w kilku krokach

Składnik na ciasto kruche:

  • około 450 gramów mąki pszennej (ważna wskazówka: mąkę należy przesiać, dzięki temu sernik będzie pulchny),
  • jedna kostka masła,
  • około trzech łyżek cukru,
  • pięć żółtek,
  • około dwie łyżeczek proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • jeden kilogram twarogu mielonego,
  • dwa średnie jajka,
  • dwa budynie śmietankowe albo waniliowe - smak wedle upodobań,
  • około 140 gram cukru pudru,
  • 125 gram masła.

Składniki na warstwę bezową:

  • pięć białek,
  • szklanka cukru,
  • odrobina soli,

Do wykonania ciasta będzie nam potrzebna jeszcze jedna puszka brzoskwiń.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się wykonaniem ciasta kruchego. Następnie ćwiartkę przygotowanego ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  2. Pozostałą część ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W kolejnym kroku przechodzimy do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  4. Dalej odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy je na drobne kawałki.
  5. Piąty krok to przygotowanie masy serowej. W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę.
  6. Następnie dodajemy stopniowo jajko za jajkiem, cały czas mieszając.
  7. Potem dodajemy twaróg i sproszkowane budynie.
  8. Dalej masę wykładamy na spód ciasta.
  9. Na wierzch układamy brzoskwinie.
  10. W kolejnym kroku przechodzimy do wykonania masy bezowej. Ubijamy białka, cały czas dodajemy cukier etapami. Dobra rada: aby białka były ubite na sztywno, należy dodać odrobinę soli. Osoby, które nie lubią bezy mogą pominąć ten etap i przejść do kolejnego. 
  11. Tak przygotowaną masę wykładamy na owoce. Na samym szczycie ciasta ścieramy ciasto z lodówki i obsypujemy górną część. Jeśli nasza blaszka jest większa, to możemy zetrzeć od razu całe ciasto na spód. 
  12. Następnie pieczemy całość przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sernikobrownie z brzoskwiniami - łatwa kulinarna receptura

Sernikobrownie z brzoskwiniami to prawdziwy hit, jeżeli chodzi o kulinarne wypieki! Sernikobrownie może posłużyć nam jako deser albo podwieczorek dla przybyłych gości. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • około 125 gram mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • dwie łyżki prawdziwego kakao,
  • trzy łyżki przefiltrowanej wody.

Składniki na masę serową:

  • 500 gram białego zmielonego sera,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • jeden budyń o smaku waniliowym,
  • jedna puszka brzoskwiń.

Wykonanie w kilku krokach:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się brzoskwiniami. Należy odsączyć je z syropu i pokroić.
  2. Dalej przechodzimy do przygotowania ciasta. Łączymy masło, cukier, kakao oraz wodę. Całość gotujemy na małym ogniu. Następnie studzimy.
  3. W kolejnym kroku studzimy i dodajemy wcześniej przygotowane żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ważna rada: mąkę warto jest przesiać przez sito. Wszystko miksujemy.
  4. Dalej ubijamy białka na sztywno - można dodać odrobinę soli, efekt będzie lepszy.
  5. Potem dodajemy pianę do ciasta i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
  6. Ciasto przekładamy do blaszki.
  7. Dalej mieszamy ser z jajkiem, budyniem i cukrem.
  8. Masę serową przekładamy do przygotowanej blaszki i układamy na niej pokrojone owoce.
  9. Całość pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  10. Ciasto jest gotowe.

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonały deser podczas letniego podwieczorku. Jest prosty w wykonaniu, nie wymaga pieczenia, a przy tym jest pyszny. Oto szybki i co ważniejsze - sprawdzony przepis:

Do przygotowania ciasta będzie nam potrzebne:

  • kilogram zmielonego twarogu,
  • trzy galaretki o smaku brzoskwiniowym,
  • brzoskwinie w puszcze.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności oddzielamy brzoskwinie od syropu.
  2. Następnie owocowy syrop przelewamy do garnka. Dolewamy 300 ml wody. Całość gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy 3 galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.
  3. W kolejnym kroku przekładamy do miski ser i dodajemy 400 ml płynu galaretkowego. Cały czas mieszamy.
  4. Odkładamy dwie połówki brzoskwiń, resztę kroimy.
  5. Wkładamy do tortownicy masę serową, a następnie brzoskwinie. Ciasto odkładamy do lodówki.
  6. Teraz czas na mus o smaku brzoskwiniowym. Dodajemy dwie połówki brzoskwiń do płynu galaretkowego. Wszystko miksujemy i wylewamy na sernik. Odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.