Zupa meksykańska. Jak ją przygotować?

Zupa meksykańska ma wielu fanów ze względu na swój niepowtarzalny, pikantny smak oraz smaczny, mięsny dodatek. Jak ją przygotować? Poznaj naszą recepturę.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym 

Kuchnia meksykańska znana jest przede wszystkim z bogactwa przypraw i warzyw, które są w niej stosowane. Jednym z najlepszych przykładów dań o typowo meksykańskim charakterze jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Jest ona gęsta i pożywna, dlatego doskonale może zastąpić dwudaniowy obiad. Aby ją przygotować, należy w pierwszej kolejności przygotować pulpeciki z mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe, lub wieprzowo-wołowe). Gotowe, wstępnie  podgotowane pulpety umieszczamy w zupie pod koniec gotowania. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. 

Zupa meksykańska: przepis

Zupa meksykańska to nie tylko sycące, ale też rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się na jesienne i zimowe obiady. Dodatek mięsa sprawia, że wystarczy porcja, by poczuć sytość. Ważne jest też to, że jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Oto nasz przepis na zupę meksykańską:

Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 2 litry bulionu warzywnego, 1 duża czerwona papryka, kukurydza konserwowa, puszka czerwonej fasoli, puszka białej fasoli, puszka pomidorów krojonych, cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, opakowanie ziół prowansalskich, liść laurowy, ziele angielskie, świeża bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść bulion i odrobinę wody (około pół litra). Dodaj do nich kukurydzę, fasolę białą i czerwoną oraz krojone pomidory i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Gotuj na niewielkim ogniu. 
  2. Drobno posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. 
  3. Gotowe mięso przełożyć do gotujących się warzyw. 
  4. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. 
  5. Na koniec zaprawić zupę koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku.
Zobacz wideo Zobacz przepis na chilli con carne z nachosami

Zupa meksykańska z kurczakiem: mięso drobiowe równie dobrze sprawdzi się w zupie

Nie ukrywajmy, że nie każdy jest fanem wieprzowiny. W takim wypadku w jego diecie częściej gości mięso drobiowe: kurczak lub indyk. Zupa meksykańska z kurczakiem jest równie dobra co ta z mięsem wieprzowym. Jest za to zdecydowanie delikatniejsza i subtelniejsza w smaku, co zawdzięcza właśnie dodatkowi drobiowemu. 

  • Do zupy meksykańskiej potrzebne będzie dwie piersi z kurczaka, które należy oczyścić z błonek, obtoczyć w przyprawach, a następnie lekko podsmażyć przed umieszczeniem w zupie.
  • Do zupy meksykańskiej z kurczakiem warto także dodać kukurydzę, gdyż doda ona lekko słodkawego smaku. 

Zupa meksykańska z pulpecikami

Mięsny dodatek do zupy meksykańskiej może mieć formę pulpecików. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu dzieciom, ale też dorosłym. W takim przypadku mięso mielone należy doprawić ulubionymi przyprawami, a dodatkowo połączyć z bułką tartą. Tak przygotowane uformować w niewielkie pulpeciki, które następnie należy podgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Następnie wyjąć, odsączyć z wody i wrzucić do zupy. 

Zobacz też: Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad

Więcej o:
Copyright © Agora SA