Kuchnia meksykańska znana jest przede wszystkim z bogactwa przypraw i warzyw, które są w niej stosowane. Jednym z najlepszych przykładów dań o typowo meksykańskim charakterze jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Jest ona gęsta i pożywna, dlatego doskonale może zastąpić dwudaniowy obiad. Aby ją przygotować, należy w pierwszej kolejności przygotować pulpeciki z mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe, lub wieprzowo-wołowe). Gotowe, wstępnie podgotowane pulpety umieszczamy w zupie pod koniec gotowania. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Zupa meksykańska to nie tylko sycące, ale też rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się na jesienne i zimowe obiady. Dodatek mięsa sprawia, że wystarczy porcja, by poczuć sytość. Ważne jest też to, że jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Oto nasz przepis na zupę meksykańską:
Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 2 litry bulionu warzywnego, 1 duża czerwona papryka, kukurydza konserwowa, puszka czerwonej fasoli, puszka białej fasoli, puszka pomidorów krojonych, cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, opakowanie ziół prowansalskich, liść laurowy, ziele angielskie, świeża bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Nie ukrywajmy, że nie każdy jest fanem wieprzowiny. W takim wypadku w jego diecie częściej gości mięso drobiowe: kurczak lub indyk. Zupa meksykańska z kurczakiem jest równie dobra co ta z mięsem wieprzowym. Jest za to zdecydowanie delikatniejsza i subtelniejsza w smaku, co zawdzięcza właśnie dodatkowi drobiowemu.
Mięsny dodatek do zupy meksykańskiej może mieć formę pulpecików. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu dzieciom, ale też dorosłym. W takim przypadku mięso mielone należy doprawić ulubionymi przyprawami, a dodatkowo połączyć z bułką tartą. Tak przygotowane uformować w niewielkie pulpeciki, które następnie należy podgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Następnie wyjąć, odsączyć z wody i wrzucić do zupy.
Zobacz też: Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad