Sałatka z kapusty pekińskiej wcale nie musi być nudna i powtarzalna. Wystarczy, że dodamy do niej nieoczywisty składnik i zyskamy całkiem nowy dodatek do mięsa lub obiadu.
Składniki: jedna kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, mała cebula, twarde jabłko, puszka ananasa w syropie, 2 średnie marchewki, sól, pieprz, sok z ananasa, koperek
Przygotowanie:
Surówka z pekińskiej to świetny dodatek do obiadu. Przyrządzona jednego dnia, śmiało może być przechowywana do kolejnego w lodówce. Aby ją przygotować wystarczy chwila. Wszystkie składniki należą do tych, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni.
Składniki: kapusta pekińska, 2 marchewki, jabłko, sól, pieprz, jogurt naturalny typu greckiego
Przygotowanie:
Zobacz też: Jak zrobić mizerię? Pyszna surówka rodem z czasów dzieciństwa [PRZEPIS]
Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej to taka, która przypadnie do gustu każdemu z domowników. Warto decydować się na takie o lekkiej konsystencji, które będą lekkostrawne a przy tym pełne witamin. Im więcej przemycimy w surówce warzyw i dodatków tym uzyskamy lepsze efekty pod względem wartości odżywczej tego dodatku, co jest szczególnie ważne w przypadku gdy surówkę jedzą dzieci lub młodzież. Surówki są ważne także w diecie dorosłych - zapewniają odpowiednią podaż witamin i soli mineralnych, których zazwyczaj brakuje w diecie.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest niezwykle smaczna, ale też kaloryczna. Dlatego jeśli jesteś na diecie, postaraj się zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub śmietaną 9%. Jeśli nie liczysz skrupulatnie kalorii, wtedy możesz śmiało pozwolić sobie na wersję z majonezem.
Składniki: kapusta pekińska, puszka kukurydzy, papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, koperek, bazylia, natka pietruszka, sok z cytryny, sól, pieprz, majonez
Przygotowanie:
Zobacz też: Kapusta pekińska - nie tylko w surówce. Kilka pysznych pomysłów