Surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdzone przepisy

Surówka z kapusty pekińskiej jest uniwersalnym dodatkiem, który doskonale pasować będzie do mięs i nie tylko. Jak ją przygotować?

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem

Sałatka z kapusty pekińskiej wcale nie musi być nudna i powtarzalna. Wystarczy, że dodamy do niej nieoczywisty składnik i zyskamy całkiem nowy dodatek do mięsa lub obiadu.

Składniki: jedna kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, mała cebula, twarde jabłko, puszka ananasa w syropie, 2 średnie marchewki, sól, pieprz, sok z ananasa, koperek

Przygotowanie:

  1. Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy razem i lekko solimy.
  2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty.
  3. Kukurydzę odsączamy na sitku i dodajemy do kapusty z marchewką.
  4. Ananasa lekko odsączamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty.
  5. Doprawiamy do smaku. 
  6. Jeśli sałatka jest zbyt sucha, możemy ją lekko skropić sokiem z ananasa. 

Surówka z pekińskiej do obiadu i nie tylko

Surówka z pekińskiej to świetny dodatek do obiadu. Przyrządzona jednego dnia, śmiało może być przechowywana do kolejnego w lodówce. Aby ją przygotować wystarczy chwila. Wszystkie składniki należą do tych, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni.

Składniki: kapusta pekińska, 2 marchewki, jabłko, sól, pieprz, jogurt naturalny typu greckiego

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj dokładnie i drobno poszatkuj. Posól i odstaw.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 
  3. Jabłko umyć, obrać i również zetrzeć na tarce.
  4. Składniki połączyć, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem naturalnym.
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Zobacz też: Jak zrobić mizerię? Pyszna surówka rodem z czasów dzieciństwa [PRZEPIS]

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej to taka, która przypadnie do gustu każdemu z domowników. Warto decydować się na takie o lekkiej konsystencji, które będą lekkostrawne a przy tym pełne witamin. Im więcej przemycimy w surówce warzyw i dodatków tym uzyskamy lepsze efekty pod względem wartości odżywczej tego dodatku, co jest szczególnie ważne w przypadku gdy surówkę jedzą dzieci lub młodzież. Surówki są ważne także w diecie dorosłych - zapewniają odpowiednią podaż witamin i soli mineralnych, których zazwyczaj brakuje w diecie. 

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest niezwykle smaczna, ale też kaloryczna. Dlatego jeśli jesteś na diecie, postaraj się zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub śmietaną 9%. Jeśli nie liczysz skrupulatnie kalorii, wtedy możesz śmiało pozwolić sobie na wersję z majonezem.

Składniki: kapusta pekińska, puszka kukurydzy, papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, koperek, bazylia, natka pietruszka, sok z cytryny, sól, pieprz, majonez

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i szatkujemy drobno. Solimy i odkładamy na bok.
  2. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Kukurydzę odsączamy na sitku. Łączymy z papryką i kapustą.
  4. Dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Do majonezu dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Sos dodajemy do surówki i dokładnie mieszamy. 

Zobacz też: Kapusta pekińska - nie tylko w surówce. Kilka pysznych pomysłów

Więcej o: