Idealne szparagi? Muszą być jędrne i niezbyt grube. Końcówek nie jemy, ale trzeba się im przyjrzeć

Sezon na polskie szparagi trwa! Zanim wybierzecie się na bazarek lub do sklepu, by się w nie zaopatrzyć, sprawdźcie, jak wybrać najlepsze szparagi. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Planujecie już, jakie dania ze szparagów przygotujecie w tym sezonie? Możliwości są przeogromne! Niezależnie, jak podacie szparagi, sprawdźcie, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Mamy dla was kilka wskazówek, o których trzeba pamiętać, by dostać jak najlepszy produkt.

Sprawdźcie też inne "szparagi". W naszych lasach jest ich pod dostatkiem:

Młode pędy chmieluNa zachodzie sporo się za nie płaci, a my po nich depczemy. Sezon na leśne szparagi

Zielone i białe szparagi - o czym pamiętać podczas zakupów?

Niezależnie od tego, czy kupujemy białe, czy zielone szparagi, musimy pamiętać o kilku zasadach, które w obu wypadkach są bardzo podobne:

  • przyglądamy się główkom i końcówkom szparagów. Jeśli zauważymy na nich pleśń, odłóżmy je natychmiast, a najlepiej zgłośmy ten fakt obsłudze,
  • nieregularne główki szparagów zielonych nie mogą być pokruszone, główki białych - muszą być zamknięte i jasne. W obu wypadkach nie mogą być one nadgniłe czy spękane,
  • końcówki nie mogą być zdrewniałe, brązowe ani popękane,
  • główki powinny być lekko wilgotne, a powierzchnia lekko połyskliwa (ale nie mokra!),
  • szparagi wąchamy - powinny pachnieć świeżo i przyjemnie,
  • łodygi powinny być jędrne i twarde, z jak najmniejszymi oznakami zdrewnienia, 
  • pocierane o siebie łodygi powinny skrzypieć.

Warto również zwrócić uwagę na grubość pojedynczych szparagów. Te białe z natury są grubsze i przeznaczone do obierania. Najlepiej wziąć te o średniej grubości. Zielonych szparagów się nie obiera - najsmaczniejsze będą te cienkie, drobne i delikatne. 

Zobacz wideo

Gdzie najlepiej kupować szparagi?

Często można trafić na rady, by nie kupować szparagów w marketach, tylko szukać ich na lokalnych bazarkach. My sugerujemy, by zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy w miejscu sprzedaży jest czysto, czy ewentualne zgniłe warzywa są na bieżąco usuwane i jak traktują je zarówno klienci, jak i sprzedawcy. Przerzucane niedbale szparagi łatwiej się łamią - jeśli na stoisku panuje bałagan, to niezależnie, czy jest to bazar, czy dyskont, lepiej zrezygnować z zakupu. Pomyślmy o zakupach w innym miejscu także wówczas, gdy widzimy, że szparagi przechowywane są w foliowych reklamówkach, bez dostępu do powietrza.

Jak obierać szparagi?

Obieranie szparagów wcale nie jest takie trudne. Jak zaznaczyliśmy wcześniej, wszystko zależy od tego, czy wybieramy zielone, czy białe. Tym zielonym wystarczy odłamać końcówki (wystarczy wygiąć szparag bliżej końca - złamie się dokładnie tam, gdzie trzeba) i dokładnie wypłukać główki. Białym szparagom odkrawamy twarde, zdrewniałe końce, a trzonki obieramy cienko, używając dobrze naostrzonej obieraczki. Najłatwiej robić to, trzymając za główki.

Więcej o: