Parówki w cieście francuskim. Sposób na szybki obiad i efektowną przekąskę imprezową

Parówki w cieście francuskim to szybki sposób na pożywną przekąskę, ale też na ciekawą przystawkę podczas przyjęcia. Jak je przyrządzić, by zaskoczyć swoich gości.

Parówka w cieście francuskim

Kiedy szukasz inspiracji na szybkie danie, które można zaserwować rodzinie na obiad lub przyrządzić na imprezę jako lekką i sycącą przekąskę, wtedy warto skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, które można otrzymać w każdym sklepie. Dania z jego użyciem są efektowne, smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jednym z nich jest parówka w cieście francuskim. Do jej przygotowania nie potrzeba skomplikowanych składników - większość z nich znajduje się w naszej spiżarni. Co więcej, takie danie można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki lub zmieniając surówki mu towarzyszące.

Ciasto francuskie z parówkami: jak przygotować?

Ciasto francuskie z parówkami można przygotować na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest owinięcie każdej parówki szczelnie ciastem, a następnie pokrojenie gotowego wałeczka na poprzeczne kawałki. Każdy kawałek w środku z parówką układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia ciasta. 

Zobacz wideo Parówki za kratami z ciasta

Parówka w cieście francuskim z serem: jak ją przygotować?

Parówka w cieście francuskim z serem może być doskonałą przekąską na wieczór do filmu, zamiast tradycyjnych kanapek. Jaką ją przygotować?

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 0,5 kg parówek z szynki, sezam, 10 dag sera żółtego, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Ciasto kroimy na prostokąty nieco dłuższe niż parówki.
  2. Na każdym smarujemy cienko koncentrat, posypujemy ziołami prowansalskimi, kładziemy parówkę i plaster sera.
  3. Całość zawijamy i dokładnie sklejamy.
  4. Gotowe parówki w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy sezamem.
  5. Wkładamy do nagrzanego na 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż do zarumienienia. 
  6. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. 

Parówki w cieście francuskim. Jak zawijać? Może w szachownicę?

Jak zawijać parówki w cieście francuskim? Można to robić na wiele sposobów. Jednym z nich jest szachownica. Aby w ten sposób zapiec parówki, najpierw należy przygotować ciasto francuskie. Gotowy arkusz ciasta układamy na stolnicy. Jedną połowę należy naciąć w cienkie długie pasy. Co drugi z nich zagnij w stronę, która jest nienacięta. Ułóż pionowo parówkę i przełóż pozostałymi pasami. Następnie ułóż obok kolejną parówkę i przełóż ją pierwszą partią pasków i tak dalej, aż zużyjesz całe ciasto - zazwyczaj potrzeba 6 parówek. Gotową szachownicę przenosimy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. 

Zobacz też: Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem to zawsze dobry pomysł na szybkie danie

Więcej o:
Copyright © Agora SA