Kluski śląskie. Przepis tradycyjny, który przygotujesz w zaledwie 20 minut

Kluski śląskie - same, z sosem, a może kluski śląskie, kompot, modra kapusta? Jakie lubicie najbardziej? Przepis tradycyjny na kluski śląskie nie jest trudny. Ważny jest jednak czas i sposób gotowania. Podpowiadamy, jak długo gotować kluski śląskie.

Kluski śląskie - przepis tradycyjny

Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • szklanka skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • łyżeczka soli.

Polska - jak długa i szeroka - stoi kluskami. Mamy ich setki rodzajów i jeszcze więcej nazw. Wszystkich nie sposób przytoczyć, ale próbować można. Oto mały kluskowy atlas Polski.

Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Przygotowanie:

Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki rozgniatamy praską. Do porcji dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Możemy podsypywać mąką. Z ciasta odrywamy małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego - i formujemy w dłoniach kulki. Palcem robimy małe wgłębienie w środku każdej kulki.

Jak długo gotować kluski śląskie? To wcale nie taka prosta sprawa. Bardzo ważny jest proces gotowania, jeśli chcemy uzyskać obłędny smak. Przede wszystkim gotujemy kluski śląskie w dużym garnku, w dużej ilości osolonej wody. Pierwszą porcję klusek wrzucamy do wrzącej wody. Przykręcamy ogień pod garnkiem do minimum i gotujemy je około 10-12 minut. Warto od czasu do czasu delikatnie zamieszać kluski. Co ważne, woda nie może się ponownie zagotować.

Z czym podawać? Kluski śląskie, kompot, modra kapusta - to połączenie doskonałe!

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski szare z gotowanymi ziemniakami

A jeśli nie kluski śląskie, to koniecznie spróbujcie klusek szarych z gotowanymi ziemniakami. Przepis jest prosty!

Kluski szare z gotowanymi ziemniakami. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 1 jajko.

Kluski szare z gotowanymi ziemniakami. Przygotowanie:

Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, odcedzamy sok. Sok zostawiamy w misce. Na dnie miski zbierze się skrobia. Odlewamy część wody, pozostałą mieszamy właśnie ze skrobią. Dodajemy surowe ziemniaki, gotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Mieszamy, powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy cięte nożem lub odkrajane łyżką kluski. Gotujemy kilka minut. Powinny wypłynąć na wierzch. Solimy dopiero na talerzu. Również kluski szare z gotowanymi ziemniakami możemy podawać tak jak kluski śląskie, czyli z kompotem, modrą kapustą.

Więcej o: