Racuchy z jabłkami - trzy przepisy idealne na śniadanie, obiad czy podwieczorek

Racuchy z jabłkami to doskonała potrawa, którą można serwować w wielu wydaniach i na różne okazje. Mogą nam posłużyć na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Odkryj wyjątkowe przepisy na racuchy - proste, tanie i do tego szybkie.

Racuchy z jabłkami to potrawa, która może mieć różne wydania. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdza się o każdej porze roku, a zwłaszcza w okresie wiosny oraz lata, kiedy temperatury są wysokie, a my nie zamierzamy cały dzień spędzać w kuchni. Sprawdzą się też wyśmienicie jesienią z dodatkiem np. cynamonu.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Racuchy z jabłkiem w kefirowej odsłonie

Racuchy z jabłkami na kefirowym cieście to wersja, którą z pewnością pokocha wielu! Danie to pozwoli nam wrócić do smaków dzieciństwa. Racuchy z jabłkami i kefirem są bardzo dobrą propozycją zdrowego, lekkiego i pożywnego śniadania. Przepis na to wyjątkowe danie poniżej:

Do przygotowania racuchów będziemy potrzebować:

  • około pół litra kefiru.
  • 1 jajko.
  • połowę łyżeczki sody,
  • 2 - 3 duże jabłka,
  • cynamon - ilość wedle uznania,
  • około 2 szklanek mąki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku musimy zająć się jabłkami. Należy je starannie umyć. Następnie obrać i pokroić w średniej grubości plasterki.
  2. Następnie wrzucamy do miski kefir, sodę oczyszczoną, jajko oraz cukier i sól. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  3. Dalej dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy. W taki sposób, aby obtoczyć dokładnie jabłka.
  4. W dalszym kroku nabieramy masę chochlą i wylewamy placek na rozgrzaną patelnię. Dokładnie smażymy z obu stron.
  5. Placki możemy posypać cukrem pudrem. Nasze danie jest gotowe.

Jabłka na szarlotkę najlepiej przyrządzać jesienią, bo właśnie wtedy owoce są najlepsze i najtańszeIdealne jabłka na szarlotkę? Musisz wybrać odpowiednią odmianę owoców [PRZEPIS]

Racuchy drożdżowe z jabłkami - sprawdzony przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami to wersja dla miłośników kulinarnej klasyki.

Składniki na "zaczyn":

  • około 40 gramów drożdży,
  • około połowy szklanki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • 1 łyżeczka cukru.

Składniki do przygotowania ciasta:

  • około 750 gram mąki pszennej (ważna wskazówka: mąkę przesiać przez sitko),
  • odrobina soli,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżka cukru kryształowego.

Dodatkowo będą nam potrzebne:

  • 2-3 jabłka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się zaczynem. W tym celu należy rozgnieść drożdże. Następnie dodać ciepłe mleko i dołożyć dwie łyżki mąki pszennej oraz cukier. Potem wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż zaczyn urośnie - powinien on wypełnić cały kubek.
  2. Następnie przechodzimy do dalszej części ciasta. Do dużej miski wkładamy przesianą mąkę z odrobiną soli. Dokładamy zaczyn, jajko, cukry - kryształowy i waniliowy. Drewnianą łyżką mieszamy składniki - należy robić to dokładnie, ale powoli.
  3. Kiedy masa będzie wstępnie wymieszana, możemy wyrabiać ją dalej mikserem. Następnie całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Musimy obserwować czy ciasto wyrasta.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka. Wszystko mieszamy i ponownie odstawiamy, aby wyrosło.
  5. W piątym kroku przechodzimy do smażenia racuchów. Nabieramy masę ciasta na łyżkę i formujemy z niej placki. Smażymy z dwóch stron. Racuchy są gotowe!
  6. Możemy posypać je cukrem pudrem, cynamonem albo kardamonem.

Racuszki z jabłuszkami na zakwasie - zdrowsza wersja dla naszych jelit i odporności

Racuszki z jabłuszkami na zakwasie to doskonała propozycja dla osób o obniżonej odporności oraz dla tych, którzy borykają się problemami jelitowymi. Zakwas to naturalny probiotyk, który wpływa na nasz układ immunologiczny i jednocześnie reguluje pracę jelit. Racuchy na zakwasie dostarczą jeszcze więcej energii i pozytywnych składników naszemu układowi pokarmowemu. Receptura na racuszki poniżej:

Składniki:

  • około 500 gram mąki (tutaj możesz wybrać w zależności od preferencji: mąkę pszenną, orkiszową, żytnią),
  • 1 szklanka podgrzanego mleka,
  • 2 czubate łyżki zakwasu, który wcześniej przygotowaliśmy albo dostaliśmy z piekarni - może być żytni, pszenny, orkiszowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 jajka,
  • duża łyżka cukru,
  • wanilia,
  • 3 duże jabłka.

Wykonanie:

Receptura jest banalna! Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Ważna wskazówka: miejsce, w które odstawiamy masę, musi być ciepłe. Przeciętnie proces rośnięcia ciasta odbywa się przez około osiem godzin. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia

Raz zrobiony zakwas można wykorzystać do kilku wypiekówZakwas na chleb. Jak samodzielnie przygotować zaczyn?

Więcej o: