Racuchy z jabłkami to potrawa, która może mieć różne wydania. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdza się o każdej porze roku, a zwłaszcza w okresie wiosny oraz lata, kiedy temperatury są wysokie, a my nie zamierzamy cały dzień spędzać w kuchni. Sprawdzą się też wyśmienicie jesienią z dodatkiem np. cynamonu.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Racuchy z jabłkiem w kefirowej odsłonie
Racuchy z jabłkami na kefirowym cieście to wersja, którą z pewnością pokocha wielu! Danie to pozwoli nam wrócić do smaków dzieciństwa. Racuchy z jabłkami i kefirem są bardzo dobrą propozycją zdrowego, lekkiego i pożywnego śniadania. Przepis na to wyjątkowe danie poniżej:
Do przygotowania racuchów będziemy potrzebować:
- około pół litra kefiru.
- 1 jajko.
- połowę łyżeczki sody,
- 2 - 3 duże jabłka,
- cynamon - ilość wedle uznania,
- około 2 szklanek mąki,
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszym kroku musimy zająć się jabłkami. Należy je starannie umyć. Następnie obrać i pokroić w średniej grubości plasterki.
- Następnie wrzucamy do miski kefir, sodę oczyszczoną, jajko oraz cukier i sól. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
- Dalej dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy. W taki sposób, aby obtoczyć dokładnie jabłka.
- W dalszym kroku nabieramy masę chochlą i wylewamy placek na rozgrzaną patelnię. Dokładnie smażymy z obu stron.
- Placki możemy posypać cukrem pudrem. Nasze danie jest gotowe.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - sprawdzony przepis
Racuchy drożdżowe z jabłkami to wersja dla miłośników kulinarnej klasyki.
Składniki na "zaczyn":
- około 40 gramów drożdży,
- około połowy szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki pszennej mąki,
- 1 łyżeczka cukru.
Składniki do przygotowania ciasta:
- około 750 gram mąki pszennej (ważna wskazówka: mąkę przesiać przez sitko),
- odrobina soli,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
- 1 płaska łyżka cukru kryształowego.
Dodatkowo będą nam potrzebne:
- 2-3 jabłka,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszym kroku zajmujemy się zaczynem. W tym celu należy rozgnieść drożdże. Następnie dodać ciepłe mleko i dołożyć dwie łyżki mąki pszennej oraz cukier. Potem wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż zaczyn urośnie - powinien on wypełnić cały kubek.
- Następnie przechodzimy do dalszej części ciasta. Do dużej miski wkładamy przesianą mąkę z odrobiną soli. Dokładamy zaczyn, jajko, cukry - kryształowy i waniliowy. Drewnianą łyżką mieszamy składniki - należy robić to dokładnie, ale powoli.
- Kiedy masa będzie wstępnie wymieszana, możemy wyrabiać ją dalej mikserem. Następnie całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Musimy obserwować czy ciasto wyrasta.
- Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka. Wszystko mieszamy i ponownie odstawiamy, aby wyrosło.
- W piątym kroku przechodzimy do smażenia racuchów. Nabieramy masę ciasta na łyżkę i formujemy z niej placki. Smażymy z dwóch stron. Racuchy są gotowe!
- Możemy posypać je cukrem pudrem, cynamonem albo kardamonem.
Racuszki z jabłuszkami na zakwasie - zdrowsza wersja dla naszych jelit i odporności
Racuszki z jabłuszkami na zakwasie to doskonała propozycja dla osób o obniżonej odporności oraz dla tych, którzy borykają się problemami jelitowymi. Zakwas to naturalny probiotyk, który wpływa na nasz układ immunologiczny i jednocześnie reguluje pracę jelit. Racuchy na zakwasie dostarczą jeszcze więcej energii i pozytywnych składników naszemu układowi pokarmowemu. Receptura na racuszki poniżej:
Składniki:
- około 500 gram mąki (tutaj możesz wybrać w zależności od preferencji: mąkę pszenną, orkiszową, żytnią),
- 1 szklanka podgrzanego mleka,
- 2 czubate łyżki zakwasu, który wcześniej przygotowaliśmy albo dostaliśmy z piekarni - może być żytni, pszenny, orkiszowy,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 jajka,
- duża łyżka cukru,
- wanilia,
- 3 duże jabłka.
Wykonanie:
Receptura jest banalna! Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Ważna wskazówka: miejsce, w które odstawiamy masę, musi być ciepłe. Przeciętnie proces rośnięcia ciasta odbywa się przez około osiem godzin. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia.