Racuchy z jabłkami - trzy przepisy idealne na śniadanie, obiad czy podwieczorek

Racuchy z jabłkami to doskonała potrawa, którą można serwować w wielu wydaniach i na różne okazje. Mogą nam posłużyć na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Odkryj wyjątkowe przepisy na racuchy - proste, tanie i do tego szybkie.

Racuchy z jabłkami to potrawa, która może mieć różne wydania. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdza się o każdej porze roku, a zwłaszcza w okresie wiosny oraz lata, kiedy temperatury są wysokie, a my nie zamierzamy cały dzień spędzać w kuchni. Sprawdzą się też wyśmienicie jesienią z dodatkiem np. cynamonu.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Racuchy z jabłkiem w kefirowej odsłonie

Racuchy z jabłkami na kefirowym cieście to wersja, którą z pewnością pokocha wielu! Danie to pozwoli nam wrócić do smaków dzieciństwa. Racuchy z jabłkami i kefirem są bardzo dobrą propozycją zdrowego, lekkiego i pożywnego śniadania. Przepis na to wyjątkowe danie poniżej:

Do przygotowania racuchów będziemy potrzebować:

  • około pół litra kefiru.
  • 1 jajko.
  • połowę łyżeczki sody,
  • 2 - 3 duże jabłka,
  • cynamon - ilość wedle uznania,
  • około 2 szklanek mąki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku musimy zająć się jabłkami. Należy je starannie umyć. Następnie obrać i pokroić w średniej grubości plasterki.
  2. Następnie wrzucamy do miski kefir, sodę oczyszczoną, jajko oraz cukier i sól. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  3. Dalej dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy. W taki sposób, aby obtoczyć dokładnie jabłka.
  4. W dalszym kroku nabieramy masę chochlą i wylewamy placek na rozgrzaną patelnię. Dokładnie smażymy z obu stron.
  5. Placki możemy posypać cukrem pudrem. Nasze danie jest gotowe.

Racuchy drożdżowe z jabłkami - sprawdzony przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami to wersja dla miłośników kulinarnej klasyki.

Składniki na "zaczyn":

  • około 40 gramów drożdży,
  • około połowy szklanki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • 1 łyżeczka cukru.

Składniki do przygotowania ciasta:

  • około 750 gram mąki pszennej (ważna wskazówka: mąkę przesiać przez sitko),
  • odrobina soli,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżka cukru kryształowego.

Dodatkowo będą nam potrzebne:

  • 2-3 jabłka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się zaczynem. W tym celu należy rozgnieść drożdże. Następnie dodać ciepłe mleko i dołożyć dwie łyżki mąki pszennej oraz cukier. Potem wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż zaczyn urośnie - powinien on wypełnić cały kubek.
  2. Następnie przechodzimy do dalszej części ciasta. Do dużej miski wkładamy przesianą mąkę z odrobiną soli. Dokładamy zaczyn, jajko, cukry - kryształowy i waniliowy. Drewnianą łyżką mieszamy składniki - należy robić to dokładnie, ale powoli.
  3. Kiedy masa będzie wstępnie wymieszana, możemy wyrabiać ją dalej mikserem. Następnie całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Musimy obserwować czy ciasto wyrasta.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka. Wszystko mieszamy i ponownie odstawiamy, aby wyrosło.
  5. W piątym kroku przechodzimy do smażenia racuchów. Nabieramy masę ciasta na łyżkę i formujemy z niej placki. Smażymy z dwóch stron. Racuchy są gotowe!
  6. Możemy posypać je cukrem pudrem, cynamonem albo kardamonem.

Racuszki z jabłuszkami na zakwasie - zdrowsza wersja dla naszych jelit i odporności

Racuszki z jabłuszkami na zakwasie to doskonała propozycja dla osób o obniżonej odporności oraz dla tych, którzy borykają się problemami jelitowymi. Zakwas to naturalny probiotyk, który wpływa na nasz układ immunologiczny i jednocześnie reguluje pracę jelit. Racuchy na zakwasie dostarczą jeszcze więcej energii i pozytywnych składników naszemu układowi pokarmowemu. Receptura na racuszki poniżej:

Składniki:

  • około 500 gram mąki (tutaj możesz wybrać w zależności od preferencji: mąkę pszenną, orkiszową, żytnią),
  • 1 szklanka podgrzanego mleka,
  • 2 czubate łyżki zakwasu, który wcześniej przygotowaliśmy albo dostaliśmy z piekarni - może być żytni, pszenny, orkiszowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 jajka,
  • duża łyżka cukru,
  • wanilia,
  • 3 duże jabłka.

Wykonanie:

Receptura jest banalna! Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Ważna wskazówka: miejsce, w które odstawiamy masę, musi być ciepłe. Przeciętnie proces rośnięcia ciasta odbywa się przez około osiem godzin. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA