Na pytanie, skąd pochodzi pizza, większość bez wahania odpowie: z Włoch. Przy pytaniu, z jakiego miasta we Włoszech pochodzi pizza, zaczną się jednak schody. Z Neapolu? Z Rzymu?
Zacznijmy od początku. Włosi rozsławili pizzę na cały świat, jednak pierwsze placki wypiekano w Grecji i w Egipcie. Nazywano je "plankuntos" i były to kawałki ciasta zapiekanego z ziołami, czosnkiem czy oliwkami.
Niektóre podania podają nawet, że pizzę wypiekali już Babilończycy, prawie dwa tysiące lat przed naszą erą!
Pizza do Włoch dotarła około 500 roku naszej ery. Zawitała do Włoch i około 997 roku otrzymała swoją właściwą nazwę – pizza. Przez setki lat była jedzona wyłącznie przez biedniejsze warstwy społeczne. Aby dotrzeć na stoły także tych najbogatszych, musiało upłynąć wiele lat. Dopiero gdy w XVII wieku dotarły do Europy pomidory i zaczęto dodawać do pizzy sos pomidory, pizza trafiła do zamożnych Włochów.
Choć pizza została wymyślona w Grecji lub w Egipcie, to Włochy ją rozsławiły. Z jakiego miasta we Włoszech pochodzi najbardziej znana pizza? Pierwsze znane wypieki pojawiły się w Neapolu. A przyrządził ją Raffaele Esposito, właściciel pierwszych pizzerii.
Do jego pizzerii przybyła skuszona gorącymi rekomendacjami innych klientów królowa Małgorzata Sabaudzka. Władczyni dostała pizzę w kolorach włoskiej flagi – znalazły się na niej pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia (zieleń). A Raffaele nadał pizzy nazwę "Margherita", od imienia wyjątkowego gościa.
Masz problem z krojeniem pizzy? Mamy rozwiązanie!
Pizza w Polsce pojawiła się późno, dopiero wraz z dworem królowej Bony, czyli w XVI wieku. Od razu miała jednak głośną premierę, bo została podana na przyjęciu weselnym królowej z Zygmuntem Starym.