Kruche ciasteczka są świetne, bo można je podjadać jako przekąskę, zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę. To też idealna propozycja do kawy. Istnieje pełno receptur, by zrobić idealne ciastka. Całą masę znajdziecie na przykład tu:
Kruche ciasteczka czasem wymagają trochę pracy. Z łatwością można jednak znaleźć przepis na szybkie ciastka, który pozwala zrobić je - cóż - szybko. I prawdopodobnie równie szybko spałaszować. Szczególnie jeśli na tapecie mamy ciasteczka czekoladowe. Jak się zabrać za takie ciastka? Przepis poniżej.
Składniki:
Ciasteczka czekoladowe zaczynamy przygotowywać od wymieszania wszystkich składników. Zadanie jest proste, jednak może wymagać trochę cierpliwości, ponieważ ciasto będzie dosyć gęste. Warto najpierw wymieszać krem czekoladowy z jajkiem, by go nieco rozrzedzić, a następnie porcjami wsypywać mąkę.
Po wymieszaniu skubiemy lub nabieramy łyżką porcje masy, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, po czym formujemy w kulki, układamy na wyścielonej pergaminem blasze i lekko dociskamy. Ciasteczka czekoladowe mogą mieć finezyjne wzorki - łatwo zrobimy je dociskając ciasto widelcem lub specjalnym stemplem do ciasteczek. Ciasteczka czekoladowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Przepis na szybkie ciasteczka to coś, czego szukaliście? Koniecznie sprawdźcie także naszą inną propozycję. Również z małą liczbą składników i również bardzo prosty:
Prosty przepis na ciasteczka to też świetna okazja, by do kuchni zaprosić dzieci. Przygotowanie ich samodzielnie na pewno sprawi im dużo frajdy. Łatwe ciasteczka wykonane własnymi rękoma będą prawdziwym powodem do dumy. Mogą być też wspaniałym pomysłem na prezent dla mamy, cioci czy dziadka.