Obiad na środę. Polecamy pieczony schab wieprzowy w miodzie lub piwie. Tylko jak upiec schab, żeby był soczysty?

Szukasz pomysłu na obiad na środę? Schab pieczony trafi w gusta całej rodziny. Pojawia się jednak kilka pytań, m.in. jak upiec schab, żeby był soczysty? Wypróbuj nasze przepisy, w których znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak upiec schab w piekarniku, a także jak schab przyrządzić w garnku.

Potrawy ze schabu na obiad - pieczony schab wieprzowy w miodzie

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • pół szklanki płynnego miodu, na przykład akacjowego,
  • 3 czubate łyżki musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz,
  • kilka łyżek oliwy,
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Obiad na środę już wybrany – schab wieprzowy. Zastanawiasz się, jak upiec schab w piekarniku? Na początek schab oprósz solą i pieprzem. Przełóż go naczynia żaroodpornego, które wcześniej wysmarujesz kilkoma łyżkami oliwy. Miód i musztardę wymieszaj razem. Posmaruj mieszaniną schab. Zostaw nieco sosu na później. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej trzy razy otwórz piekarnik i posmaruj ponownie schab miodem i musztardą. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką. Podawaj potrawę ze schabu na obiad wraz z ziemniakami i ulubioną surówką.

Inne pomysły na obiad na środę i potrawy ze schabu na obiad znajdziesz także na haps.pl. Poniżej przykładowe przepisy.

Potrawy ze schabu na obiad. Schab pieczony w piwie

Składniki:

  • kilka plastrów schabu,
  • kilka suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków,
  • 4 małe cebule,
  • pół litra piwa czeskiego,
  • łyżka masła,
  • słodka papryka,
  • olej,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Przygotowanie:

Wiesz, jak upiec schab w piekarniku, ale szukasz innych pomysłów na obiad na środę? A może nie masz piekarnika? Wtedy wypróbuj przepis na schab duszony w garnku.

Namocz grzyby w szklance wody. Plastry schabu oprósz przyprawami. Przesmaż je na patelni z obu stron. Powinny się lekko zarumienić. Następnie zdejmij je z patelni, a na tłuszczu zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Także dopraw ją solą i pieprzem. Przełóż ją do garnka. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego piwo. Gdy będzie lekko podgrzane, przelej do garnka. Dodaj do garnka schab i odsączone grzyby. Wszystko gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę. Mieszaj co jakiś czas. Ta potrawa ze schabu na obiad świetnie pasuje do kaszy gryczanej i buraczków.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.